„Светот е изложен на поголем ризик од поплави од она што досега го разбиравме“ – откриен шокантен степен на човечко влијание врз глобалните поплавни рамнини

flooded town

Новото истражување открива човечко уништување на глобалните поплавни рамнини.

Студијата на хидролог од Универзитетот во Тексас во Арлингтон , објавена во списанието Scientific Data , нуди невидена глобална проценка на човековото влијание врз природните поплавини. Ова истражување може да ги информира идните развојни стратегии, чија цел е да ги рехабилитира и заштити суштинските екосистеми на поплавните рамнини, кои се фундаментални за дивиот свет, чистотата на водата и минимизирање на ризикот од поплави за луѓето.

Аднан Раџиб, доцент во УТ Арлингтон на Катедрата за градежништво, беше главен автор на студијата.  Неговиот докторант, Кјанџин Џенг, одигра значајна улога во развојот на истражувањето.

Научниците на Американската агенција за заштита на животната средина (ЕПА), Чарлс Лејн, Хедер Голден и Џеј Кристенсен; Итохаоса Исибор од Тексас А&М Универзитетот-Кингсвил; и Крис Џонсон од The ​​Nature Conservancy соработувале на студијата. Работата беше финансирана преку НАСА и Националната научна фондација.

„Заклучокот е дека светот е изложен на поголем ризик од поплави од она што го сфативме, особено ако се земе предвид каков ефект имал човечкиот развој врз поплавните рамнини“, рече Раџиб. „За 27 години, помеѓу 1992 и 2019 година, светот загуби драматични 600.000 квадратни километри поплавени рамнини поради човечки нарушувања, кои вклучуваат развој на инфраструктурата, индустрија и бизнис изградба и проширување на земјоделството.

Тимот користеше сателитски податоци за далечинско набљудување и геопросторна аналитика при проучувањето на 520 главни речни сливови во светот, откривајќи претходно непознати просторни обрасци и трендови на промени во поплавните рамнини кај луѓето.

„Мапирањето на поплавните рамнини во светот е релативно ново. Иако постои зголемена свесност за прецизно мапирање на поплавните рамнини и разбирање на ризиците од поплави, обид за мапирање на човечките нарушувања во тие поплавини на глобално ниво никогаш не постоел“, рече Раџиб, кој исто така е директор на Лабораторијата за иновации за хидрологија и хидроинформатика во УТ Арлингтон. „Тоа е направено во помали региони ширум светот и секако во САД и Европа, но не и во региони во светот сиромашни со податоци“.

Студијата заклучува дека живеалиштата во мочуриштата се во опасност и дека една третина од вкупната глобална загуба на мочуриштата на поплавените рамнини се случила во Северна Америка. Раџиб рече дека големината на ризикот за поплавните рамнини е многу поголема од она што беше претходно разбрано. Тој и тимот испитуваа сателитски снимки од тие области на поплавени рамнини направени во изминатите 27 години.

„Сакавме да ги погледнеме поплавните рамнини на ниво на соседството“, рече Џенг. „Сакавме да го видиме влијанието на развојот на некој што живее во непосредна близина или во близина на поплавната рамнина. Некои од промените на овие слики се добри, како кога се садат дрвја или се градат паркови. Но, многу од сликите откриваат вознемирувачки исходи. На пример, видовме драматично зголемување на развојот на паркинзи или изградба на згради без соодветни дозволи за истекување на атмосферските води“.

Џонсон, коавтор на трудот, рече дека „во светот, поплавните рамнини се жаришта на биолошката разновидност кои исто така обезбедуваат широк спектар на екосистемски услуги за луѓето. Се надеваме дека оваа студија фрли светлина на ова критично живеалиште што го губиме, како и начини на кои можеме да го смениме трендот“.

Мелани Сатлер, претседател и професор на Катедрата за градежно инженерство, рече дека оваа студија треба да им даде на планерите витална алатка за намалување на ризиците од поплави за луѓето.

„Работата на Раџиб може да биде наш објектив за да помогне во водењето на идниот развој со цел да се намали подложноста на поплави во променлива клима“, рече Сатлер. „И, во некои случаи, се надеваме дека оваа студија може да ни помогне да ги исправиме грешките што ги направивме преку минатите развојни одлуки“.


Извор:https://scitechdaily.com/