Светот низ очилата на емпатот


Емпатијата не е само сочувство. Тоа е уште подлабоко и поинтензивно. Емпатичните луѓе ги апсорбираат туѓите чувства како сунѓер. Јасно чувствуваат нечии скриени намери, знаат кога некој ја кажува вистината или кога лаже, и кој е добронамерен и кој ви подготвува непријатно изненадување во блиска иднина. Да се ​​биде емпатија не е воопшто лесно. Можам слободно да кажам дека може да биде огромен товар, но кога ќе се откријат сите придобивки и предности на емпатијата, емпатијата станува супер сила. Емпатичните луѓе се многу привлечни за темната страна поради светлината што ја носат внатре. Така што повеќето, и можам слободно да кажам, сите емпати ќе имаат слични приказни и искуства што се однесува до меѓучовечките односи. Имено, секој емпат наишол на барем еден вистински манипулатор, предатор, нарцис или психопат. Луѓето со лоши намери и зли чуда се држат до емпатичните луѓе и има причина за тоа. Свесни се дека емпатиите секогаш ќе помогнат и дека поставувањето граници и кажувањето на тоа цврсто и одлучно НЕ со точка на крајот од реченицата е предизвик за нив.

Освен тоа, луѓето од темната страна многу добро знаат дека емпатиите се погоден материјал за разни манипулации, подвизи и игри, бидејќи не сакаат кавги, избегнуваат конфликти и ќе направат се за да им угодат на сите. Секој емпат треба што побрзо да научи во животот и да сфати дека сепак е добар човек иако не им угодува на сите и се става себеси на прво место. Штом емпатот ќе помине низ огнено крштевање, најчесто во форма на лажни пријателства, мобинг на работа, „љубовни“ врски кои беа се освен љубов, дури тогаш емпатот почнува да се буди и сфаќа дека неговата добрина е искористена. на и целосно погрешно разбран.

Откако ќе биде свесен и разбуден, емпатот станува личност која внимателно ќе ги избере луѓето со кои се дружи и начинот на живот што го живее. Конечно, тој ќе почне да ја слуша својата интуиција и сигурно повеќе нема да го игнорира тоа чудно чувство или немир што му се јавува по разговорот или дружењето со одредени луѓе. Емпатот е всушност многу едноставна личност. Тој само сака сите да бидат среќни, задоволни и спокојни. Сè што сакаат за себе, сакаат од срце и за другите. Емпатите, исто така, секогаш се стремат кон квалитетот пред квантитетот. Немаат ни волја ни желба за смокви во џебовите, завиткуваат во целофан нешто што е лажно, а лопатата сакаат да ја нарекуваат лопата.

Емпат никогаш свесно и намерно не повредува други луѓе или се впушта во одмазда. Единствената одмазда е целосно да ги отсече токсичните луѓе од неговиот живот и да им го сврти грбот на оние луѓе за кои знае дека не го сакаат добро, кои му заговараат зад грб, го озборуваат, шират лаги за него, свртуваат други луѓе против него или вклучете го во некои драми со кои тој нема никаква врска. Емпатите се многу толерантни личности и можат многу да преболат, па кога емпатот ќе реши еднаш засекогаш да ја прекине врската, да знаеме дека тоа во никој случај не било мала работа, туку многу голема и оправдана причина. Често се случува емпатите да се нарекуваат арогантни и вообразени, откако веќе не дозволуваат другите да ги третираат како черги за бришење валкани чевли. Се разбира, тоа нема врска со ароганција и вообразеност, но исклучиво со здрав однос кон себе, а со тоа и кон другите луѓе. Вистина е дека луѓето се однесуваат со нас онака како што ние им дозволуваме да се однесуваат со нас, а емпатиите често, во својата наивност, им дозволуваат на луѓето да прават сè и сешто предолго. Одвреме-навреме секој треба да го затресе дрвото на своето пријателство или дрвото на својот живот, за да падне од него сиот скапан плод и се што само го зазема местото на нешто ново, подобро и поквалитетно. Не е возможно да се живее стерилен живот во кој сè е секогаш идеално и во кој сите врски се секогаш избалансирани. Животот едноставно не е така дизајниран. Сепак, тој не е дизајниран да биде во постојан хаос, немир и полн со луѓе кои не ја препознаваат вашата вредност или ве земаат здраво за готово.

Емпатот никогаш не остава ѓубре во туѓите градини и очекува другите да ја третираат неговата градина со толку многу љубов и внимание на ист начин. Нема сила со емпатии. Не тераат никого и ништо. Кога ќе забележат дека некаде не се добредојдени, ќе забележат и ќе се оддалечат. Ниту една вистинска емпатија никогаш нема да доживее уцена, незадоволство или прилепување кон некого или нешто. Тие ги оставаат другите да го живеат својот живот,очекувајќи од нив да им дозволат да го живеат својот.

Тие се длабоко погодени од неправдата и сите страдања, најмногу затоа што тие лично разбираат и доживуваат се што им се случува на другите.

Ним им треба време и вештина за да научат да се одвојат од туѓите енергии и да знаат да препознаат што е нивно, а што туѓо. Да се ​​биде емпат во денешниот свет понекогаш навистина може да се чувствува како казна затоа што чувството премногу за сè околу вас може да биде многу поразително. Што се однесува до зависта и љубомората, таа воопшто не им ласка и не ги импресионира емпатите. Затоа што многу луѓе сакаат другите да им завидуваат и љубоморат. Тоа е како еден вид потврда дека тие се многу важни или служи за да го подигне нивното его. Ова не е случај со емпатиите. Тие не сакаат никој да им завидува или да им љубомори. Свесни се дека завидливите и љубоморните луѓе се подготвени на најлошото зло и предавство, па не сакаат ни да будат такви токсични емоции кај другите.

Ваквиот начин на одбрана не е добар затоа што малку по малку емпатот се крие себеси и својата светлина во кожурец само за да не вознемири некого со своето постоење или да предизвика веќе спомената завист или љубомора. Секој треба да живее во слобода и ако некому му пречи вашата брилијантност, тоа не е ваш проблем. Емпатите немаат проблем со среќни и задоволни луѓе. Освен тоа, тие ги охрабруваат сите да бидат среќни, исполнети и задоволни. Простувањето на оние кои ви нанеле каква било штета, неправда или немир во вашиот живот е од голема важност. Пред сè, за вашиот сопствен мир. Емпатите брзо им простуваат на другите, но некако најтешко можат да си простат, особено таа лековерност и давање премногу нови можности на оние кои не ја заслужиле ни втората, а камоли сто.

Заспаната и несвесна емпатија е како јагне фрлено меѓу волци. Тој мисли дека сите луѓе се добри, дека во светот владее само љубовта, а злото е само нешто што е тема на хорор филмовите. Низ некои болни искуства, емпатот конечно сфаќа дека овој свет не функционира како оној што го живеат во нивната глава и срце. Без разлика, тој не престанува да верува во добро и да ја шири својата светлина. Мисијата на секој емпат е токму тоа. Да бидам светлина во темнината. Да се ​​верува дека доброто секогаш победува. Да обезбеди удобност и надеж и да шири добри вибрации. За емпатите, природна состојба е секогаш и во сè да барате добро, да правите добро и да одите кон него. Тоа е запишано во нивниот код и тоа е нивната духовна храна. За разлика од енергетските вампири кои се хранат со туѓа болка, страдање и тага. Секогаш ќе има такви кои со сите сили ќе се обидат да им го загорчат животот на другите и тоа им оди на срам и, се разбира, тоа е нивната карма. Не треба да се замараш со тие.

Емпатот знае дека кога им праќа љубов на таквите луѓе – ги неутрализира нивните лоши енергии и дека не е наивната будала која мисли дека оваа љубов ќе биде возвратена. Испраќањето љубов до оние кои страдаат души кои сеат зло и немир во светот е најсилното оружје и одбрана. Спуштањето на нивно ниво и возвраќањето во вид е наш пораз. Има старата поговорка „Доброто и глупаво се исто“ , но за среќа дојде време кога добрината повеќе не се смета за глупава. Кога добриот човек не се смета за глуп или наивен.

Има се повеќе луѓе кои знаат дека овој свет може да опстане само ако се шират синџирите на добрина и емпатија меѓу луѓето. Помалку калкулации и манипулации, а повеќе љубов и толеранција. Животот е подарок и премногу е краток за да се троши на се што нема врска со љубовта. Емпатите одамна се свесни за ова. И не треба секој да биде емпат за да го знае тоа. Доволно е да се биде свесен човек кој сака добро за себе, за другите и за овој свет.

Секоја емпатија понекогаш посакувала да не е така. Само да можеше да чувствува помалку и да живее во блажено незнаење, макар и за малку. Но, тогаш се сеќава дека тоа е подарок и дека само треба да знае како мудро да располага со него и да го користи за да му служи нему и на другите. Секој треба да води сметка со каква содржина го полни својот ум, со што го храни своето тело, што слуша и гледа и во какви разговори учествува. Емпатите посветуваат посебно внимание на овие работи бидејќи знаат дека тоа е многу важно за нивната рамнотежа и квалитет на живот.

Понекогаш овој свет и живот може да изгледаат како бојно поле и едно големо шоу за емпатите, но кога ќе сфатат дека и покрај темната страна, убавината на животот никогаш не исчезнува, тие ја продолжуваат својата мисија со уште поголем ентузијазам. Мотото по кое живее секоја емпатија е следново: „Ако не можете да му помогнете на некого, не му давајте одмор“.Свесен и разбуден емпат знае дека не може да им помогне на другите или да му служи на светот ако самиот не е добро и среќен. Само кога ќе си ги среди приоритетите и ќе си ја исполни душата, тој продолжува кон животната авантура. Прекрасно е да се знае дека постојат емпати и дека нивната цел не е само да истураат убави фрази и да бидат секогаш позитивни, туку на сите со нивните конкретни добри дела и начин на живот да им покажат дека животот навистина може да биде убава бајка и дека се може да биде многу поедноставно. Затоа, ако си емпат, фала му на Бога и на животот за овој прекрасен подарок, а ако не си, а случајно имаш емпатија во твојот живот, биди сигурен дека не е случајно и дека Бог го испратил (неа ) во вашиот живот како скапоцен подарок.