„Секси“ блиска иднина на патувањето?


Хиперлуповите со низок јаглерод и голема брзина ќе ги преобликуваат нашите градови и ќе го променат начинот на кој патуваме. Тоа е ветувањето. Може ли технологијата да испорача?

За начин на транспорт кој ветува патување блиску до брзината на звукот, hyperloop – футуристичкиот концепт на воз во вакуумска цевка популаризиран од Илон Маск – сигурно одзема време.

Белата книга на Маск , објавена пред речиси една деценија, замислува поврзување на Сан Франциско со Лос Анџелес – каде што возачите поминуваат еквивалент на пет дена во годината заглавени во блокади – преку хиперлуп од 380 милји кој трае само 35 минути.

Оттогаш, милиони долари се вложени во моделирање, истражување и физибилити студии кои висат од моркови ширум светот, сè до Единбург до Бангалор.

А сепак светот сè уште чека – очекувано – гледајќи ја таблата за поаѓање.

За некои умови, хиперлупот е веќе повеќе од 200 години зад распоредот. Во далечната 1799 година, британскиот пронаоѓач Џорџ Медхерст патентирал steampunk верзија за движење на товар низ железни цевки со помош на компримиран воздух.

Во модерните дизајни, гарнитурите за патници левитираат над или лебдат под магнетните шини за патување без триење „магичен тепих“. За да се отстрани отпорот на воздухот што ја ограничува брзината, мешунките се придвижуваат во вакуумските цевки со повеќе (теоретски) електромагнетизам без емисија, движејќи се флуидно низ мрежата под интелигентна, дигитална команда. Брзо, на барање и без распоред.

До денес, само неколку патници всушност патувале со хиперлуп – по патеката за тестирање на Вирџин долга 500 метри во пустината Невада. Таму тие побрзаа 100 милји на час, што е нешто повеќе од половина од брзината на Еуростар.

Хиперлупови

Мешунките се придвижуваат во вакуумските цевки со многу големи брзини. Слика: Вирџин Хиперлуп

 

Но, додека некои ја отфрлаат визијата на Маск како буквален сон на милијардер, многу повеќе инсистираат дека таа е на пат, со брзина, со ЕТА кон крајот на деценијата.

Во Европа, Hardt Hyperloop – еден од трите светски фаворити – доби 15 милиони евра (12,5 милиони фунти) од Брисел минатиот октомври. Фирмата ќе ги користи парите за истражувачки и развојни проекти базирани на претстојниот Европски центар Хиперлуп во Гронинген, Холандија.

Предфизибилити студијата на Хард за товарен и патнички хиперлуп меѓу Амстердам, Хаг и Ротердам сугерира дека би можело да однесе 1.100 камиони дневно надвор од патиштата, со што ќе се подобри квалитетот на воздухот, ќе се намалат емисиите и ќе се намали метежот. Што се однесува до човечки товар, проценката е 20.000 патници на час.

Хиперлупови

Тест патека на Вирџин од 500 метри во пустината Невада. Слика: Вирџин Хиперлуп

 

Алан Џејмс, поранешен потпретседател за развој на бизнисот за Virgin Hyperloop , се консултираше за Хард и ги советуваше владите да го поставуваат прашањето на сите наши усни: колку е ова реално?

„Насловот е дека е многу поблиску отколку што речиси сите мислат“, вели Џејмс, кој сега работи за транспортната консултантска компанија Expert Alliance.

Клучот за преминувањето на хиперлуп од научна фантастика во научен факт, објаснува тој, е неодамнешната конвергенција на технологијата, со главните играчи – Virgin, Hardt и Hyperloop Transportation Technologies со седиште во САД – во широка согласност за голем број основни принципи.

Ја разгледуваме еволуцијата на сосема нов начин на транспорт, оној со брзина на авион, капацитет на воз и удобност на трамвај

„Ако го земете историскиот пример на железничко патување, стандардизирањето на ширината на шините поттикна револуција во мобилноста“, вели Џејмс. „Во хиперлуп, ја разгледуваме еволуцијата на сосема нов начин на транспорт, таков со брзина на авион, капацитет на воз и удобност на трамвај.

Работата на објектот во Гронинген треба да започне оваа година. Со повеќе од 1,5 милји цевка за пробување на товарни мешунки, локацијата ќе биде полигон за тестирање за она што Џејмс го нарекува „де-ризик“ на клучните технологии за хиперлуп. Со други зборови, докажувајќи дека е безбедно да се ракетираат луѓето до брзини од 760 милји на час во безвоздушни цевки.

„Гронинген ќе биде главен катализатор“, вели Џејмс. „Оттаму можете разумно брзо да одите напред кон апликациите за товар. Ние сме на траекторија која би можела да видиме доказ за користење на патниците, одење-надвижување хиперлуп до 2026 година“.

Хард вели дека предложениот хиперлуп во Холандија ќе однесе 1.100 камиони дневно надвор од патиштата. Слика: Хард

 

Привлечноста на Hyperloop, вели Џејмс, ја надминува само брзата, погодна за јаглерод на патниците и товарот – иако тие се предности. Неговата брзина и поврзаност ќе го револуционизира движењето на стоката, смета Џејмс, овозможувајќи дистрибуција од концентрирани мега складишта и протерување на воздушниот товар на кратки релации.

„Поврзете ги Глазгов и Единбург заедно и имате многу привлечна економска понуда“, продолжува тој. „Потребен ви е само еден аеродром за да ги опслужите и двајцата. Ви треба само една болница за рак.

„Изградбата на уште една писта на аеродромот Шипол во Амстердам е еколошки и политички невозможно – но можете да ја поврзете со Ајндховен оддалечен 70 милји со хиперлуп, и ќе бидете таму за седум минути. Пешачењето од терминалот Б до Х во Шипол трае 38.

Има планови за водење хиперврска помеѓу Амстердам, Ротердам и Хаг. Слика: Тобијас Корт

На хартија, владината политика поставува плодна основа за напредување на хиперлупот. Технологијата е поддржана од Стратегијата за паметна мобилност на ЕУ . Во САД, сметката за инфраструктура од 1 трилиони долари (760 милијарди фунти) донесена минатата година вклучуваше финансирање на проекти за хиперлуп.

„Ако гледате на ниво на земја, Велс ги суспендираше новите проекти за изградба на патишта затоа што ја препознаваат потребата да се преиспита нивниот пристап кон инфраструктурата“, вели Доминик Хартл, шеф за развој на бизнисот во Хард. „Тоа е уникатно, но е доста важен чекор. Потоа гледате земји како Франција, Германија и Шпанија кои сакаат да ги забранат летовите на кратки релации , а градовите ширум светот пишуваат хиперлуп во нивните долгорочни планови“.

Тоа е многу поблиску отколку што речиси сите мислат. Можеме да видиме доказ за користење на хиперлуп за патници до 2026 година

Härtl смета дека хиперлупот има потенцијал да инспирира премислување на нашите градови – како патуваме, како планираме, како се развиваме – за иднината. Поврзувањето на Амстердам, Хаг и Ротердам – ​​и лупење во локалните области, исто така – ќе стави 25 милиони луѓе на еден час еден од друг.

Но, од Гевин Бејли, раководител на одржлив иден транспорт во консултантската компанија Eunomia , нашата неизмерна брзање да ја изедначиме брзината со напредокот поттикнува на претпазливост.

Бејли вели: „Еуростар потроши ужасно многу пари намалувајќи го времето на патување за 20 минути, само за да открие дека луѓето не се грижат толку за тоа колку е брзиот начин на транспорт. Она што е важно е колку тој режим е продуктивен или нарушувачки за она што тие повеќе би сакале да го прават“.

Хиперлуп

Приказ на тоа како би можеле да изгледаат мешунките внатре. Слика: Вирџин Хиперлуп

Бејли признава дека хиперлупот базиран на товар веројатно има улога во идните транспортни мрежи. Сепак, тој вели дека неговата висока потрошувачка на енергија, заедно со еколошките трошоци за изградба, ги фрлаат во сенка нејзините многу трубени зелени ингеренции.

„Тоа е зелено само како изворот на електрична енергија“, вели тој. „Железницата со голема брзина веќе може да превезува голем број луѓе брзо, чисто и ефикасно во пријатна средина.

„Хиперлуп е футуристичка, секси технологија – но можеби не е потребна. Треба да ги придвижиме луѓето да размислуваат за нивниот избор за патување и колку се одржливи – секако не ни треба уште едно забрането овошје да го фрлиме во мешавината“.

Градовите ширум светот пишуваат хиперлуп во нивните долгорочни планови

Бејли може да има поен. Иако во февруари преку 50 градови и региони од 15 европски земји учествуваа во иницијативата Hyperconnected Europe – формирана да го истражи потенцијалот за идна европска хиперлуп мрежа – Virgin Hyperloop ги намали своите планови и отпушти персонал.

По жнеењето на насловите со тестот за патници, Вирџин минатиот месец рече дека проблемите со глобалниот синџир на снабдување значат дека ќе се фокусира на транспорт на товар наместо на луѓе, со товарен систем кој бара помалку регулаторна и безбедносна бирократија.

Можеби засега, сите ќе треба да почекаме уште малку.


Извор: Positive.news

Превод: Google Translate