Сигнали од внатре: Подмируваме духовни сметки на возраст од 35 до 50 години!

spiritual prayer hands sun shine with blurred beautiful sunset 1150 7173

Во првиот дел од животот растеме. Буквално и симболично го напуштаме домот од детството за да изградиме идентитет, вештини и различни односи и да го најдеме своето место во светот. Луѓето со аспирации и вредности слични на нашите стануваат херои за нас. Како деца, имавме херои на кои им се восхитувавме, а со текот на времето беа заменети со луѓе во кои се заљубуваме. Во нив бараме делови од себе кои ни недостасуваат, бараме да ги задоволат нашите потреби.

Овој механизам во психологијата се нарекува проекција. Традиционален пример за врска заснована на проекција е врската помеѓу тврд, силен и успешен маж и кревка чувствителна жена, каде што секој од нив, барем на почетокот, верува дека ја нашол „својата изгубена половина“ во другата.

Меѓутоа, луѓето во таква врска не се целини, туку секој од нив живее само дел од себе, барајќи исполнување во другиот и во исто време несвесно копнее за исполнување, целина во себе. Имено, секој од нас поседува се што е човечко до последен детаљ. Ако го следиме горниот пример, луѓето кои се навистина силни можат да си дозволат да чувствуваат и страв и слабост; знаат да го утешат детето во нив. Слично на тоа, луѓето кои се способни да се соочат со нивната слабост можат да ја видат, откријат и живеат нивната сила, без да очекуваат друга личност да го направи тоа наместо нив. Овие можности често ни стануваат достапни само со зрелост.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Некаде помеѓу триесет и пет и педесет години, се случува голема промена во човечката психа. Одамна заборавените соништа и копнежи полека излегуваат на површина.

Почнуваме да се „помируваме“, преиспитувајќи го нашиот начин на живот и претходните избори. Многумина доживуваат длабока депресија, чувствувајќи дека пропуштиле многу. Имено, додека ги решавале животните проблеми, тие долго време живееле во надеж дека еден ден ќе дојде време, на пример, да научат да свират на клавир, да пишуваат книга, да ја засадат својата градина, да патуваат низ светот… И сега тие одеднаш се соочени со фактот дека животот минува, но многу соништа продолжуваат да останат неостварени. Додека едни се обидуваат по секоја цена да го запрат процесот на промена и да го задржат она на што се навикнати, други се обидуваат да ја решат кризата со бегство во нови активности или емотивни врски и да ги потиснат чувствата и сомнежите кои излегуваат на површина.

Сè во светот е предмет на промени и развој. Како што сонцето поминува низ различни фази во текот на денот и секоја од нив е важна, но сите подлежат на различни закони, фазите низ кои поминуваме во текот на нашиот живот се подеднакво важни, но тие се разликуваат една од друга според нивните закони и задачи. . Додека задачите во првата половина од животот беа за адаптација на надворешниот свет, втората половина бара подлабок поглед внатре. Нашата душа не повикува да се свртиме кон себе и да погледнеме што се крие под чувствата и верувањата според кои живееме.

baner portland horizontalen

Постојат многу начини да го направите ова. Еден од нив е да се обрне внимание на соништата, кои, како митовите и бајките, ни кажуваат на својот симболичен јазик за нешто на што обично не обрнуваме доволно внимание. Можеме да водиме замислен дијалог со луѓе и слики од сон, да нацртаме сцена, да го замислиме крајот на приказната започната во сон итн. Можеме да комуницираме и со луѓе и ситуации кои нè мачат во секојдневниот живот. Откривајќи ги димензиите на нашиот живот за кои дотогаш не сме размислувале, како и самите себе, со помош на имагинарни дијалози, успеваме подобро да се справиме со промените.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

Самиот збор криза доаѓа од грчкиот збор „кринеин“, што значи да се одвои, одлучува, суди. Кризата претставува крстопат, пресвртница. Кога сме на пресврт, ни се чини дека светот што го знаевме исчезна засекогаш, а новиот допрва треба да се погледне. Секој чекор, секое движење е неизвесно и потенцијално опасно. И тоа е тешко. Но, кинескиот знак за криза, weich, се состои од два знака: едниот значи опасност, а другиот е предизвик, шанса. Средовечната криза длабоко влијае на нашите темели и го поставува прашањето за вредноста и смислата на човечкиот живот.

Бранка Јакелиќ, психотерапевт

lovesensa.rs

Категорија: Психологија