Силна порака до родителите: „Сакај ги своите деца и кога се виновни, бидејќи животот ќе ги казни и кога не се…“


Силна порака до родителите: „Сакај ги своите деца и кога се виновни, бидејќи животот ќе ги казни и кога не се…“

Денеска го посетив училиштето за да се сретнам со ќерка ми после часовите. Додека чекав, несвесно фатив разговор помеѓу мајка на едно девојче и учителка. Девојчето полека се облекуваше недалеку од нив, а тонот на учителката јасно укажуваше на нејзиното незадоволство од девојката: Немирна е, не покажува интерес за математика, постојано губи моливи. 
Постојано скока и не се задржува на место. Треба да се запомни дека сме во училиште, а не во градинка. Мајката внимателно ја слушаше учителката и ги насочи лутите очи кон сопствената ќерка. – Го слушаш ли тоа, Тања? Дојди овде! Тања се двоумеше додека ја облекуваше својата виолетова јакна. Потоа се бореше со капа, шал и училишна чанта. На крајот, таа неволно се согласи. – Дали разбираш што се случува овде? како се однесуваш? Ќе морам се да му кажам на татко ми. 
Девојката без зборови зјапа во нејзините чизми, кои беа во иста боја како нејзината јакна. Дури и татко ти може да дојде на училиште, а јас ќе му кажам сè – инсистирањето на наставникот не попушти. – Совршено! Дали ме слушаш, Тања? Татко ти утре доаѓа на училиште! – заврши мајката со чувство на победа. Тања сè уште гледаше во чизмите. Се чувствуваше сама, соочена со нејзината мајка и учителка кои изгледаа како сојузници.
Тие се обединија против неа, како непријатели. Во тој момент бев само набљудувач без име и без улога. Не ги познавам мајката, девојката или учителката, а таткото на девојчето беше само непозната личност чие доаѓање беше планирано за утре. Сепак, едно ми беше јасно! Кога се здружувате против сопственото дете, дури и ако тоа е привремено и од легитимни причини, губите нешто важно. 
Не можете да ја заземете спротивната страна. Не можете да играте против вашето дете. Никогаш. Дури и ако е погрешно повеќе од еднаш. Кога сте на иста страна, тоа станува заеднички предизвик и заедно ќе го решите. Во спротивно, го оставате вашето дете без поддршка. Во тој момент единственото нешто што е потребно е да застанете покрај вашето дете.
Дури и буквално. Направете го тој чекор, и покрај сопственото чувство на збунетост и непријатност, и дојдете на негова страна. Застанете покрај вашето дете. Не на спротивната страна, туку до него. Мора да го направиш тоа! Бидете со вашето дете во таа ситуација. Кажи: „Да, имаме проблем, но заедно ќе го решиме“. Губиме моливи и не сакаме математика. Скокаме и не сме секогаш мирни. Но, ние сме заедно, како тим. Виолетова екипа.