Сите знаеме дека позитивните мисли привлекуваат позитивност

fantasy 2790666 960 720 696x398

Сигурно знаете дека ако имате негативни мисли, ја привлекувате негативноста во вашиот живот. Дали е тоа така? Ако имате позитивни мисли, привлекувате позитивност во вашиот живот.

Ова секако е општо прифатено и накратко – Какви се вашите размислувања, таков е вашиот живот.

Но, зошто, ако го знаеме ова, упорно размислуваме негативно?

Не знам, често сум се прашувал тоа и воопшто не ми е јасно зошто луѓето размислуваат повеќе негативно отколку позитивно.

dzovi kompani baner horizontalen

Можеби така е полесно, тоа мислење им е наметнато, ќе бидат казнети ако сакаат само најдоброто и најмногу за себе, нешто ќе им се случи ако црна мачка им го прекрсти патот, ќе им падне тенџере на глава ако шијат на црвена буква.

Негативната енергија е деструктивна и како таква уништува, дели, одвојува, сече, кине, создава страв од се што е добро на овој свет. Кај луѓето стравот е длабоко вграден во генетиката, во мислите, наследството, културата, во државата, во суштината на човекот. Стравот, освен што не држи во постојан грч, не тера да имаме и негативна перспектива од која испуштаме негативност во нашиот живот.

Како? Се плашам од скакулци и кога и да видам скакулец ме фаќа напад на паника. Од страв направив фобија, што е друго име за стравот – и секогаш кога ќе се најдам во средина каде што може да има скакулци, по илјадити пат ќе потврдам дека барем еден ќе ми се завитка во косата или ќе скокне. на моето рамо, но не затоа што тоа го сака, туку затоа што го повикав со мојот страв и негативно чувство.

Ова е всушност негативна претпоставка дека нешто такво дефинитивно ќе се случи. Секогаш сум убеден дека ќе имам блиска средба со скакулец и ќе ме фати напад на паника, ќе бидам исплашен и преплашен, така што другото сценарио во оваа приказна за мене и скакулецот едноставно не може да постои. И дали е навистина така?

Тука доаѓа промена во перспективата на набљудување на ситуацијата. Свеста дека се плашиме од нешто го расветлува стравот, со што го осветлува и го прави тој страв да исчезне. Ако станеме свесни за сè, ако за миг ги исклучиме мислите и сè што размислуваме и се најдеме во тишината на сопствената душа – стравот исчезнува.

baner portland horizontalen

Затоа, нема фобија и негативни мисли. Скакулецот нека биде аналогија за сите негативни ситуации што можете да ги наведете како пример за вашиот страв. Негативната енергија што ја испуштаме е всушност начинот на кој се браниме, еден вид штит што самите си го создадовме за да се скриеме од она од што се плашиме.

Но, како што кажав, тоа е деструктивно, погубно, а тоа значи дека само долеваме масло на огнот кој и онака веќе не гори. Кога паѓаме во вителот на негативното размислување, тоа го рефлектираме на реалноста и паѓаме во замката на стравот.

Ова е причината зошто тие треба да ја сменат својата перспектива и да сфатат дека можеме да имаме одредена контрола врз она што се случува во нашите животи. Ова можеби е малку потешко да се свари – го контролирам мојот живот, го обликувам и создавам како што сакам – но додека не стане ново верување, менувањето од негативна во позитивна перспектива е дефинитивно напредок.

Постојат два начина што може да се практикуваат, одделно или истовремено, за да се постигне ова.

Првата е дека кога ќе се појават негативни мисли – а оние во форма на ментален филм, на пример со сцени од најтешката сообраќајна несреќа, стануваат свесни дека го гледате тој филм, а не го доживувате. Гледајте го до крај, оставете го вашиот ум да го прави она што го прави најдобро, а тоа е снимање филмови.

Без страв, замислете го најлошото сценарио во кое вие, вашите најблиски ќе умрете и пуштете го. Вашиот ум веројатно ќе се запраша зошто не го прекинувате, од каде оваа нова појава кај вас каде што не се плашите од сликите што ви ги наметнува и создава. Само гледајте и оставете го да заврши. Еднаш, двапати – и ќе престане само по себе. Тогаш се

ослободувате од влијанието на мислите врз вас.

СИТЕ ОГЛАСИ НА ЏОВИ

Друг начин е секогаш кога ќе забележите дека вашите мисли ве влечат кон негативно размислување, на пример дека паѓате на испит иако се подготвувавте за тоа, нежно концентрирајте се на вдишувањето и издишувањето и вратете се во свесната состојба на дадениот момент. . Кога ќе дојдат мислите – не сум добар, не сум достоен, не сум достоен…невреден сум…препознајте ги и ресетирајте ги со секое свесно вдишување и издишување.

Овој режим е идеален за вовед во медитација и сфаќање на моќта на сегашниот момент. Единственото нешто што е важно е дека сакате да се промените, дека имате потреба од тоа. Ако е така, промената на перспективата е секако добар начин за почеток. Најдобар доказ дека сте се промениле е кога ќе создадете поинаква реакција на истата ситуација. Околностите не се важни, важна е само вашата состојба на умот.

П.С. Сеуште се плашам од скакулецот, но сега го тргам од рамо или го отплеткувам од косата и го прашувам, додека пак го враќам на тревата – „Па каде отиде?“.

Лела / нова свест