Смртта – најголемата мистерија на светот

religion 3491357 960 720 696x398

Која е првата работа на која помислувате кога помислувате на смртта? Најчести одговори: Сакам да живеам! Тоа нема да ми се случи. Сепак, тоа ќе ми се случи.

Тага, болка, жалење, надеж, изненадување, ужас, будење, авантура, последен предизвик, приврзаност, разделба, незнаење, тајна, ослободување, конечно, крај. Толку многу потрошено време. Се надеваме дека ќе бидеме подготвени.

Поглед на смртта еднаш…

Сè до 18 век, луѓето секогаш сметале на смртта, на неа гледале како на татко, дури и на пријател чие постоење било прифатено и можело да му се случи на секого, млад, средовечен или стар во секое време. На почетокот на 19 век се случила важна промена во човечката свест. Смртта сега станува ужасна, таа е сосема несакана и болна.

Гете напишал за ова разбирање: „Сите знаеме за смртта, но кога ќе се случи, ја толкуваме како најневеројатното и најнеочекуваното нешто што одеднаш станува реалност. Тоа е речиси невозможно, но одеднаш станува реалност“.

Влегувањето во тајните на природата кај луѓето ја буди желбата да ја совладаат. Меѓутоа, смртта никогаш нема да се согласи за едно, а тоа е да станеш слуга на човештвото. Тоа е, така да се каже, една од последните работи што не можеме да ги контролираме, но секогаш не контролира. Секогаш доаѓа ненајавено и непланирано. Не е возможно да се совлада и затоа луѓето не сакаат да знаат или да размислуваат за тоа. Целосно се плашат од неа бидејќи таа им е господар и се во нејзина моќ.

… и денес

Во денешното општество, смртта можеме да ја видиме во вечерните вести, на ТВ, во криминални драми или некој вид романтични филмови, а можеби понекогаш и на автопат. Сепак, тоа не не шокира бидејќи нема да ни се случи, што донекаде е точно. Денес, повеќето луѓе умираат во своите кревети, но не и во своите.

Тие умираат во болници, во амбулантни возила или во пензионерски домови. Од 10 од нив, 7-8 умираат во туѓ кревет и главно сосема сами, без некој близок или драг. Луѓето умираат во голем очај. Современото општество толку се плаши од смртта и, гледајќи ја како единствен ривал на материјалниот развој, успеа до одреден степен во обидот да ја забие под тепих. Но, тоа е невозможно.

Луѓето умираат во славна смрт без никаква подготовка или барем да размислуваат за тоа. Ова е најголемиот парадокс на човечкото општество бидејќи човекот е единственото суштество кое знае дека ќе умре и единственото кое може да се подготви за смрт. Меѓутоа, не постои ништо на светот за што сме помалку подготвени од сопствената, неизбежна смрт.

Луѓето постојано ја повторуваат истата грешка. Поради незнаење, тие го потиснуваат непознатото наречено смрт, како и самата помисла на неа. Како резултат на тоа, во нивните животи се појавуваат многу стравови и проблеми, кои продолжуваат да се множат.

Ако се плашите од губење здравје, пари, губење на работа, глад и што уште не, знајте дека во коренот на сите стравови лежи стравот од смртта. Ако не успеете да го решите овој суштински проблем, наскоро ќе станете личност со безброј проблеми во животот.

Човекот е единственото суштество кое знае дека ќе умре и единственото што може да се подготви за смрт. Меѓутоа, не постои ништо на светот за што сме помалку подготвени од сопствената, неизбежна смрт.

Колку време ни останува?

Да речеме дека просечната возраст на читателите на овој портал е 27 години, а како просечен животен век да земеме 75 години.

Значи – живеевме 27 години (што можеби не е целосно изгубено со тоа што научивме нешто во тоа минато време); ќе спиеме половина од преостанатиот живот (минимум 24 години); ќе јадеме и ќе се соочиме со последиците; ќе патиме од секојдневни болести; ќе поминуваме време во често тривијални разговори, ќе губиме време талкајќи по променливите бранови на умот; се уште се губи време во разни гужви, во гнев, илузија и кавги, а многумина нема да доживеат просечна возраст од 75 години. Колку малку време ни останува да ја разбереме целта на животот и да не го губиме.

Сартр рекол: „Смртта не ја претставува можноста за мојот живот, туку уништувањето на сите мои можности“.

Дали победуваме или губиме?

На Запад постои заедничко верување дека добиваме со годините, но на овој поим се спротивставува Ајурведата која вели дека постојано губиме работи во нашиот живот. На 10-годишна возраст го изгубивме детството, на 20, зрелоста, на 30 и 40 години, поголемиот дел од нашата физичка убавина, на 50 години, сјајот на нашиот тен и целосната моќ на нашата интелигенција, на 60 години, нашиот вид и во помала мера, нашата меморија.

На 70 години, мажите го губат своето семе и губат многу сила, на 80 ја губиме силата, на 90-тата способноста за длабоко и брзо размислување, а на 100 нѐ обзема смртта и конечно го губиме и телото.

Гледајќи ја смртта

Ако ги погледнеме некролозите, можеме да забележиме дека на Запад смртта најчесто се гледа како:

  • вид на сон – Заспа засекогаш…
  • заминување – Не остави засекогаш…
  • врати – Се врати во мир во Божјото царство…
  • многу тешка загуба – Смртта ни го зеде…
  • вид на ослободување – Смртта го ослободи…

Во историјата, тоа беше толкувано како:

  • апсолутен ужас – затоа што ако мислите дека сè е завршено со смртта, таа станува ваш непријател
  • ништожност – затоа што со смртта сè завршува затоа што кога е присутна смртта, ние немаме и обратно (Епикур, грчки филозоф)
  • воскресение – во христијанството
  • жива смрт – која е евоцирана во филмската индустрија, на пример зомби, а ја предизвикува и бојата на облеката, ослободувањето, ако одиме кај Бог со смртта

Како реагира човек кој е соочен со сознанието дека наскоро ќе умре?

Во почетната фаза најчесто не сака да верува и да го прифати. Подоцна протестот расте и прашањето: „Зошто јас?!“ После тоа, тој сака да се помири со сопствената смрт и се надева на некои алтернативни начини на исцелување. На крајот, не гледајќи излез, таа станува многу депресивна.

Повеќето луѓе умираат токму во ова расположение на голема депресија. Меѓутоа, понекогаш има луѓе кои можат да преминат на другата страна прифаќајќи го овој факт на смрт. Ако се малку просветлени, таквите стануваат среќни и спремни за тој момент.

Сведок на умирање

Ако сакате да му помогнете на некој што умира, прво мора да разберете дека смртта на таа личност е негова сопствена смрт. Тоа не е твоја смрт. Таа ќе ја доживее смртта од своја перспектива. Тие ќе зборуваат за работи или можеби ќе видат работи што ние не можеме да ги видиме, почувствуваме или доживееме. Ако ви се случи ова, не ги негирајте работите. Бидете подготвени дека она што го чувствува личноста се нивните сопствени чувства и обидете се да и помогнете.

Во времето пред самата смрт, лицето обично целосно се повлекува. Спие се повеќе и повеќе, повеќе од кога било досега. Ова е многу важно бидејќи за време на спиењето сонува и лесно поминува низ сопствената историја. Таа поминува низ грешките што ги правела во текот на животот, како и низ сите добри работи, сè подлабоко и подлабоко. Понекогаш има чувство на голема празнина, сфаќајќи дека сопствениот живот не го искористила правилно.

Ова чувство на длабока внатрешна фрустрација е често присутно. Потоа, лицето јаде се помалку и помалку. Конечно, земањето храна за неа станува голем напор и таа почнува да пие само. Сепак, на крајот веќе не може ни да голта и единствен начин да и помогне е ставање влажна крпа преку устата.

Всушност, таа станува беспомошна како новороденче. Сè, на некој начин, се враќа. Како што бебето може да цица само градите на мајката, така и умирачкиот човек може да цица само влажна крпа или мраз во устата. Веќе не постои можност за варење. Ја губи секаква ориентација во животот и се чини како сè уште да е само со едната нога меѓу живите, а другата веќе да го допрела брегот на смртта.

Нејзиниот ум талка ваму-таму и веќе не те препознава затоа што веќе е прилично на другата страна, на страната на смртта. Таквата личност е многу немирна. Тој сам си влече облека, постелнина, боцка ваму-таму. Многу често ги движи нозете или рацете. Во тие последни моменти се случува голема измама. Илузијата се манифестира во тоа што уморен човек одеднаш се полни со енергија и бара од вас разни работи кои му се драги. Но, немојте да се залажувате бидејќи тоа се последните сили на живото суштество пред да настапи самата смрт. Тогаш умирачката е многу будна и многу бистра, но таа фаза брзо завршува.

Крвниот притисок паѓа. Пулсот е променлив. Температурата на телото, особено во екстремитетите, рацете и нозете, паѓа. Потоа одеднаш целото тело е жешко, а потоа повторно ладно. Добро е тогаш да се намалат дозите на лекови кои ја намалуваат болката. Во такви моменти консултирајте се со лекар за совет. Дишењето е исто така променливо, понекогаш многу брзо за да се забави со паузи.

Звукот на дишењето може да биде шокантен бидејќи личноста не е во состојба да исфрли слуз и сето тоа е сосема слично на звукот на гушење. Всушност, лицето што умира се чувствува како давеник и многу е добро да го држите или да го потпрете во кревет. Опишано е како смртта е тешка како и раѓањето на детето затоа што смртта е всушност како раѓање – борба, борба и борба. Кога некој ќе падне во кома, немојте да мислите дека веќе го нема. На пример, не зборувајте за неа со непочитување или можеби за наследство. Човек во кома може да го слушне секој ваш збор.

Тие ќе зборуваат за работи или можеби ќе видат работи што ние не можеме да ги видиме, почувствуваме или доживееме. Ако ви се случи ова, не ги негирајте работите. Бидете подготвени дека она што го чувствува личноста се нивните сопствени чувства и обидете се да и помогнете.

На таков човек можете да му пријдете и да му се обратите: „Драга, многу сум среќен што дојдов да ти ја кажам последната порака. Навистина те ценам за твоите квалитети и сакам да те охрабрам. Ве молиме заминете со добри чувства, чувства на задоволство“.

Интересен пример е девојка која отишла кај нејзиниот татко кој лежел во кома. Таа го прегрна и рече: „Татко, многу сум ти благодарна за сè што направи за мене. Ти ми овозможи да се родам во човечки облик на овој свет. Многу сум ти благодарен“. По долго време што таткото го поминал во кома, одеднаш ја подигнал раката и замавнал. „Ти благодарам драга ќерко што дојде и ми ги испрати овие утешни и скапоцени зборови“.

И сега, смртта е пред вратата. Човек добива карактеристичен мирис кој е последица на распаѓање на телото. Пожелно е да внесете некој пријатен мирис во собата. Лицето е во процес на умирање. Сега не е во кома, погледот и е вперен во далечината и се чини како таму да гледа некого или нешто.

Луѓето кои умираат можат да имаат многу изненадувачки набљудувања во моментот на смртта. Пулсот станува бавен, а зениците се неподвижни и нечувствителни. Телото станува потемно, особено нозете и рацете. Тогаш чукањето на срцето и дишењето престануваат и личноста си заминува со последните три вдишувања. Секогаш можеш да кажеш кога ја нема. Во моментот кога ќе се одвои од телото таа станува многу среќна.

Харизмата на животот

Има сведоштва на луѓе кои често им помагаат на луѓето кои умираат во болница, луѓе кои никаде се без никого. Нивното искуство често се повторува. Кога пациентот штотуку го напуштил телото, медицинските сестри секогаш доаѓаат со истото прашање: „Каде е таков и таков? Тоа прашање го поставуваат иако се запознаени и со креветот и со личноста.

Ако зборуваме од наша духовна перспектива, станува збор за харизмата на душата. Поаѓајќи од традицијата на Запад, зборуваме за харизмата на животот. Во моментот кога животот го напушта телото, ние веќе не чувствуваме никаква привлечност кон тоа тело. Си го поставуваме прашањето: „Каде е таа личност? Затоа што нејзиното тело сега е како ствар.

Бегство

Често се случува умирачкиот да си замине кога во близина нема роднини. Изгледа како да сака да се искраде и да побегне. Таквото бегство е многу вообичаено. Роднините мислат: „Ох, не можев да бидам со него во неговите последни моменти од животот“. Меѓутоа, причината е тоа што човек не сака да ги слуша плачот и оплакувањето на своите најблиски бидејќи тоа го отежнува и онака тешкото заминување.

Се вели дека во тие моменти плачот на роднините и блиските за умирачките е како удар од град. Ако лицето умрело, добро е да се јавите на лекар за официјално да се утврди појавата на смрт.

Потрагата по вистината

Еднаш, во една од њујоршките болници во одделот за итни случаи, тие направија студија која може да ни покаже колку луѓето навистина се беспомошни пред смртта. Одделот се состоеше од 5 соби. Во собата број 5 живееле луѓе на кои им останале уште три месеци живот. Во собата број 4 пациентите можеа да живеат уште два месеци.

Оние во соба број 3 имаат уште еден месец, а оние во соба 2, само можеби неколку дена. Пациентите од соба бр. 1 може да умре во секој момент. Истражувањето траело неколку месеци, а во ходникот на тоа одделение со стоперица се мери времето потребно на медицинските сестри да стигнат од нивната соба до собата на пациентот од моментот кога пациентот го притиснал ѕвончето кое се наоѓа во секоја поединечна просторија.

Утврдено е дека многу брзо стигнале до собата број 5, додека најдолго им било потребно да стигнат до собата бр. 1. Сестри, околу 10 од нив не знаеле за ова истражување. По половина година им беа претставени резултати во кои навистина не веруваа, правдајќи се со зборовите: „Па тоа не е можно затоа што ние сме тука да се грижиме за пациентите, а не да ги оставиме да страдаат!“ Вистинската причина за ваквите резултати е фактот што не биле подготвени да се соочат со смртта бидејќи тоа е нешто за кое не е многу лесно да се грижи.

Традицијата на Истокот – смртта нема застрашувачки квалитет

Во источната традиција, смртта го губи својот застрашувачки квалитет бидејќи луѓето главно се свесни дека таа всушност не постои. Шрила Прабхупада еднаш рече дека е многу важно човек да размислува за смртта. Тој велеше: „Филозофијата значи да ја задржиме смртта во нашата визија бидејќи ако знаеме дека еден ден треба да умреме, ќе го искористиме нашето време за да се подготвиме најдобро што можеме“.

Сократ, слично на оваа мисла на Прабхупада, изјавил дека должност на филозофот е да се подготви за патувањето кон вечноста. Во Атина проповедал пред класа млади богаташи и затоа бил затворен и осуден на смрт, морал да пие отров.

Но, пред да му дадат чаша отров, го прашале дали има желба што да прави со него по егзекуцијата. Сократ одговорил: „Прво мора да ме фатиш, па дури потоа можеш да размислиш што да правиш со мене“. „Но, веќе сте фатени! Па, вие сте во нашиот затвор“. „Не“, одговори Сократ, „не ме фати мене, туку само моето тело“.

Бардои

Според азиското разбирање, постојат четири важни работи во животот кои во будистичката терминологија се нарекуваат бардои. Овие се важни, интензивни, емотивни искуства и може да се споредат со бездна. Животот е наменет да не соочи со овие многу интензивни и опасни бардо, а успехот на оваа конфронтација го одредува текот на целото наше постоење. Умирањето е прво, смртта е втора, потоа реинкарнацијата и на крајот животот.

Ако не сте успешни во првите три работи, вашиот живот се смета за потрошен и нема смисла. Животот е успешен само ако си умрел успешно. Вистинското прашање за луѓето што ги среќаваме, како што покажуваат примерите на ведската литература, треба да биде: „Дали сте успешни во совладувањето на раѓањето и смртта?

Умирање

За време на смртта, телото поминува низ многу сериозна трансформација. Нашето материјално тело, според Ведската филозофија, е составено од пет елементи: земја, вода, оган, воздух и етер. Овие пет елементи се манифестираат во нашето тело на одреден начин и следново се случува кога ќе умреме:

1. Во елементот земја во внатрешноста на телото, на пример во месото и коските, се појавува чувство на тежина и слабост. Бојата на кожата се менува и избледува, а образите потопуваат.

2. Според филозофијата на санкја, елементот вода е одговорен за циркулаторниот систем на телото, а сетилото кое припаѓа на елементот вода е сетилото за вкус. За време на умирањето, се чувствуваме како да се давиме во океанот и ја губиме контролата над нашите телесни течности. Очите ни се насолзуваат, носот ни тече, додека јазикот ни отекува. Излачувањето на столицата и урината е надвор од наша контрола, ноздрите ни паѓаат, устата ни е без крв и стануваме екстремно жедни, а мирисот на смртта се шири се повеќе и повеќе.

3. Елементот на оган е одговорен за телесната топлина, а соодветно сетило е сетилото за вид. Во моментот на смртта има силно чувство на топлина во устата. Топлината се црпи од екстремитетите кон срцето и човекот се чувствува како топлината на целата вселена да е во неговото срце. Устата и носот се сушат така што воздухот, кој влегува со дишење преку носот и устата, изгледа ладен. Всушност, цело време лицето се тресе од треска и понекогаш многу топло, понекогаш неподносливо студено. Варењето не успева. Човек сè уште може само да пие, а подоцна не може ни да го прави тоа. Очите стануваат досадни.

4. Елементот воздух е одговорен за дишењето, а соодветното сетило за допир. Дишењето станува исклучително тешко и нерамномерно. Очите, водени од прана (внатрешни телесни зраци), почнуваат да се извртуваат. Лицето се чувствува како да е среде воздушен вител и може да се појават халуцинации, на пр. чувство дека е среде снежна бура.

5. Елементот на етер (простор) е одговорен за слухот така што сетилото за слух не успева да трае. Во моментот на смртта, се чини дека умот и сетилата дивеат. Лицето на умирање е опишано дека доживува многу ментални слики и станува крајно збунето и исплашено.

Настани во психата

Сите физички елементи за време на умирањето се нападнати и длабоките впечатоци го доловуваат умот. Лицето се чувствува многу вознемирено, незадоволно и нервозно. Така и најбезначајните работи на светот, како разни звуци, доведуваат до лудило. Постојат постојани алтернации помеѓу состојби на јасно расудување и конфузија.

Во еден момент, т.н просветлување, кога човек јасно се сеќава на сцените од своето минато, средби и односи со одредени луѓе и сфаќа дека можел многу работи да направи многу подобро и затоа чувствува голема тага затоа што сега е доцна. Многу често, уморните луѓе можат да кажат многу мудри зборови или чудни, па дури и неверојатни работи кои укажуваат не само на здрав разум, туку и на длабока духовност.

Последниот сетилен впечаток што го доживува личноста на умирање е поврзан со сетилото за слух. Прво не гледа, па го губи вкусот, па не мириса, имуна е на допир и на крај веќе не ни слуша, а кога тоа ќе се случи – умира. Во духовниот живот, сетилото за слух е толку многу нагласено затоа што е најбудно од сите сетила и останува со нас до последен момент.

Што правите кога некој ќе умре во ваше присуство?

Што да правите кога некој ќе умре во ваше присуство, кога ќе умре некој ваш драг и близок? Постојат два процеса на умирање. Едниот се однесува на грубото тело и е надворешен облик на умирање, а другиот се однесува на суптилното тело и се смета за внатрешна форма на умирање. Она што се случува се овие две работи; првиот е на физичко, а вториот на ментално ниво.

Во вашиот личен духовен живот, може да ви биде од голема помош ако помогнете некому да се пресели од едната страна на другата страна на животот. Можете да научите многу за тоа како да се однесувате кога ќе дојде вашето време и што да правите со ова материјално постоење.

Описот е даден многу аналитички, речиси клинички, без сентименталност бидејќи умирањето е навистина многу тешко. Секој од нас, порано или подоцна, ќе умре и добро е да се помине низ овој семинар, добро е да се знаат сите овие работи бидејќи луѓето кои не навлегле во тајната на умирањето, смртта и реинкарнацијата тешко можат да се справат со товарот на емоции во клучен момент.

Сочувство

Ако некогаш се најдете во позиција да му помогнете на некој што умира, прво треба да размислите за една многу важна работа за секој духовник, а тоа е сочувството. Сочувството е многу важен квалитет. Оној кој практикува духовен живот и не развил сочувство е како камен и како ништо да не научил. Сочувството значи дека мора да имате желба да и помогнете на одредена личност.

Ако ја немате таа желба, нема да можете да направите ништо. Првиот чекор е да се разбере нечија ситуација, што значи разбирање на потребите на одредена личност, за да може да дејствува на вистински начин. Вториот чекор е донесување одлука за помош, а третиот е конкретна акција.

Човек кој умира се чувствува изолиран од целиот свет. На пример кога си навистина, навистина болен, се чувствуваш како другите навистина да не можат да те разберат. Така, личноста на умирање се чувствува напуштено и осамено, дури и ако има многу луѓе околу него. Светот на таквиот човек станува многу, многу мал, се стеснува до просторијата во која престојува, а вие треба да го разберете тоа и да го направите просторот што е можно попријатен, на пример со поставување поволни духовни слики и симболи, чувајќи го просторија чиста и проветрена.

Не заборавајте дека таа соба сега е целиот свет на личноста која умира. Обично е свесна дека наскоро ќе мора да остави се и затоа протестира: „Зошто јас!? Зарем не е возможен некој алтернативен метод на лекување? или сосема спротивно: „Се надевам дека сè ќе заврши наскоро“. Многу сакам да го напуштам ова тело“. Често се случува човек кој гледа во себе целиот свој живот да каже: „Ох, зошто толку често го правев она што другите ми го кажуваа или сакаа да го правам?“

Едно сведоштво вели дека жената на умирање рекла: „Она што сега би го направила поинаку е да се осмелам да направам повеќе грешки“. Тој поглед наназад не е секогаш пријатен затоа што често нашите животи се толку површни и целосно вештачки, а во моментот на смртта го препознаваме таквиот живот како лажен и безвреден.

Синџир на прицврстување

Најважната помош што можете да му ја дадете на човекот е да му помогнете да се ослободи од изворот на сета болка, нивните приврзаности. Најдобриот начин да го направите ова зависи од личноста на која и помагате. Ако, на пример, му помагате на вашиот татко, мора да процените дали тестаментот е правилно составен, бидејќи тој најверојатно има приврзаност кон пари или куќа.

Прашајте: „Дали сте задоволни од начинот на кој се е регулирано? Како можам да Ви помогнам? Дали имате последни желби?“ Многу често луѓето чувствуваат голема болка во срцето поради големата приврзаност кон членовите на семејството. Добро е таткото да посети тогаш, на пример, син кој си заминал од дома на млада возраст поради некое недоразбирање.

Многу е важно некому да му помогнете да се ослободи од оние вознемирувачки, ситници кои сè уште не се решени и поради кои се чувствува како да не може да си замине уште. Ако сакате некому да му помогнете да напредува во животот или, ако е можно, да се врати дома во Кришна, треба да му помогнете да го одврзе железниот синџир на материјалниот живот. Тоа е синџир на приврзаност.

Како да се направи тоа?

Сигурно сте свесни дека човек што умира е како добар актер кој во оваа фаза од животот го игра своето последно театарско дело и нема ништо трагично во тоа, бидејќи нема смрт за душата. Нема потреба да се жали, особено не во духовните кругови. На таков човек не треба да му приоѓаме плачејќи и на тој начин да ја материјализираме атмосферата.

Природно е дека сме тажни и не сакаме човекот да страда, но треба да знаеме дека тој е вечна душа и дека му е потребна нашата помош кога ќе замине. Плачењето и лелекот на лице на смртна постела изгледа како пекол. Треба да го поттикнеме човекот да ги напушти сите приврзаности кон материјалното тело и сите желби, а за да можеме да го направиме тоа треба да го потсетиме на суштината на (нејзините) духовни учења.

Вера

Следното нешто што мора да го направите е да ја зајакнете најголемата сила на овој свет – верата. Обидете се да ја зајакнете верата на личноста затоа што кога е доволно силна, може да ја доведе личноста дома кај Бога.

„Додека баба ми умира, ѝ се јавив и ја потсетив како е голема пејачка во црквата на Исус, многу посветен христијанин. И реков: Па кога ќе оставиш да пееш, Алилуја Луизијана. Тоа е најдоброто што можете да го направите“. Таа беше христијанка и не можев да кажам: „Заборави го Исуса, сети се на Буда или Кришна“.

Не, потребна е реална вера. Секое живо суштество има вера и треба да ја зајакнете. За да создадете духовна атмосфера, најдобро е светото име, слики, разговори за Бога, можете да читате од светите списи или да пуштите предавање на духовниот учител на таа личност или духовна музика (киртан или бхајан).

Добро е човек да умре целосно свесен, ако е можно без лекови против болки кои ја заматуваат свеста. Има нешто против болката што не ја нарушува свесноста – најважно е да се размислува за обликот на Бог кој е близок до личноста. Мантра, молете се, пејте го светото име Божјо! Ова е најдоброто и сигурно ќе го доведе човекот близок до Бога или ќе овозможи ситуацијата и околностите да ја продолжат неговата духовна пракса.

Во моментот на смртта, ништо, ништо, апсолутно ништо не може да ни даде прибежиште како Бог и работите поврзани со Него, духовните работи. Нема друг лек освен свесноста за трансценденталните, духовни теми. Ако се разбуди свеста за Бога, човекот нема да ја доживее смртта толку драматично. Да, тој ќе мора да се бори со телото, но ќе има духовна сила да го направи тоа.

Постојат два вида на смрт. Една од нив се нарекува природна смрт, која се однесува на крајот на нашиот животен век и се јавува во староста. Тоа е моментот кога го трошиме бројот на вдишувања определен од нашата карма. Трауматската смрт, која е друг вид, се вели дека е прерана, но е и кармички детерминирана. Интересно е што луѓето обично претчувствуваат таква смрт преку соништата.

Тунел

Во Светото писмо е опишано дека живото суштество се наоѓа во срцето на сопственото тело. Надис, нешто како енергетски канали, распространети од срцето. Во моментот на смртта, во нашата целосна беспомошност, во една од надиите се појавува светлина и ни го покажува патот. Така, умирачката во својата неизвесност и болка ја следи светлината што се појавува и се чини дека доаѓа од крајот на тунелот.

Оние кои се однесувале жестоко и се многу приврзани, похотливи и неуки, го напуштаат телото низ долните делови и излегуваат преку, на пример, анусот.

Оние кои постапиле прилично хумано, хумано го напуштаат телото преку централниот дел и се преродуваат како луѓе, додека оние кои напредувале во текот на животот заминуваат преку други повисоки патишта како што се брамарудра, највисоката чакра или преку устата и се раѓаат во семејствата на свештениците или враќање во духовниот свет.

Пеколот

Денес луѓето најчесто мислат: „Ах по ѓаволите, пеколот е нешто во што веруваше баба ми и тоа место навистина не постои“. Сепак, постојат сведоштва кои предизвикуваат размислување кои опишуваат како луѓето во моментот на смртта гледаат многу грди, многу шокантни сцени.

Екстремно материјалистичка личност, по напуштањето на телото, оди на пеколните планети на еден вид обука, еден вид обука, за да може да се прилагоди на новото материјално тело. Со одење на такво место во тешки околности и болки, свеста на човекот се стеснува и се прилагодува на ново, долниот дел од телото. Има многу луѓе кои веќе го напуштиле телото, но потоа биле вратени повторно и зборувале за доживеаните искуства.

Еве едно сведоштво благодарение на истражувачката работа на психологот Фолинг: „Застанав на брегот на едно големо езеро, огнен океан. Тоа беше запалена, блескава, кафеава маса од тркалачки оган. Без можност за бегство, без излез, стоев таму во темнината и можев да ги слушнам луѓето околу мене како врескаат. Се влошуваше и плачев.

Суштествата што ги видов беа полулуѓе, а потоа ги видов овие црвени змии како лазат над мене. Не можев да им избегам. Беше ужасно. Конечно нешто ме спушти на земја и почна да лази по мене, нешто црвено, желатинско. Викав, но никој не обрна внимание“.

Она што навистина се случува за време на умирање и смрт е ова. Најпрво откажуваат сетилата, што е поттикнато од праната, енергијата на телото, потоа животната сила која го овозможува животот се повлекува во срцето и на крајот, со сечење на одредена нишка, душата го напушта телото. За време на длабок сон, душата исто така го напушта телото одејќи во некои други сфери, но и се враќа бидејќи постои оваа нишка.

Меѓутоа, во моментот на смртта нема враќање назад. Душата го напушта телото преку една од 108-те нади и оди во пониските облици на живот ако го напушти телото преку надиите кои се наоѓаат под срцето, таа добива човечки облик со тоа што го остава телото преку надиите на ниво на срцето, а во повисоките облици водат до надиите кои се протегаат над срцето. Во секој случај, Параматма, Супердушата е таа која го осветлува патот.

Преку душа

Опишано е дека заедно со атмата, посебната душа во срцето на телото, постои и Параматма, Наддушата. Во моментот на смртта душата е принудена да го напушти телото и Параматма ја придружува душата. Се појавува како светлина на другиот крај од тунелот и ги води душите до нивната следна дестинација. Господ е толку милостив што е со нас во тој најтешкиот момент од нашиот живот, моментот на смртта, и ни помага да го напуштиме ова бедно материјално тело.

Интересно е што во моментот на смртта, религиозните луѓе ги гледаат божествата на кои им се поклонувале во текот на нивниот живот. Еден добар будист може да го види Буда, добар христијанин ќе го види Исус, а бхакти јоги ќе го види Кришна. Со други зборови, Господ ѝ се покажува на душата во моментот на нејзиното заминување за да и помогне на последниот тест од животот и во омилената форма на личноста.

Напуштајќи го телото, душата го гледа филмот од минатиот живот и сака да се засолни во еден од спомените од сопственото живеено минато. Ако немало духовност во животот на човекот, тогаш тоа е страшно, бидејќи сите други работи се само материјални искуства од материјалниот свет и не можат навистина да ни помогнат во моментот на смртта.

Реинкарнација и Самсара – Тркалото на животот

Од Шримад Бхагаватам, античко преподобно ведско писмо: Непосредно пред да излезе од утробата, бебето доживува еден вид откровение во смисла дека е свесно за многу претходни животи. Се враќаат низа пријатни и непријатни искуства и бебето интуитивно знае дека ќе се роди и ќе го преживее одново.

По раѓањето, душата потпаѓа под влијание на маја, илузорна енергија и заборава на сè за да може да се идентификува со ново тело и да живее живот во материјалниот свет.

Така кругот на самсара продолжува да се врти непрекинато како рулет. Среќа или несреќа? Загуба или добивка? Смрт или бесмртност? Изборот е на нас…

Сакинандана Свами