Со кого се дружите, што јадете, каде живеете и што носите е поважно отколку што мислите – еве зошто!

colors 2203720 960 720 696x398

Човекот е свесно суштество, но често живее многу несвесен живот и не му е важно што јаде, со кого се дружи, каде престојува и што носи. Таквата рамнодушност кон сè ни се враќа во иста мера. Колку повеќе сме свесни за секој детал што не опкружува, забележувајќи ја неговата цел и симболика, толку полесно ќе ни биде да се спознаеме себеси и без напор да пловиме низ животот.

Утрото будење е време кога се „судираме“ со реалноста, оставаме една сфера и полека преминуваме во друга.

Ноќта има изразито јин енергија, за разлика од денот кој е јасно јанг. За да постигнеме целина, треба да спиеме ноќе за телото да ја апсорбира енергијата на јин, а потребна е активност во текот на денот за да се канализира јанг енергијата.

Енергијата на Јин го претставува женскиот поларитет, внатрешниот свет, пасивниот принцип, темнината, сенката, студенилото, емоциите, приемчивоста, плодноста, реакциите.

Јанг е машки принцип, желба за давање, светлина, сонце, топлина, надворешниот свет, контрола, акција и логичен ум. Недостатокот на сон е знак дека не сме во можност да добиеме јин енергија поради одредена причина. Отфрлањето на јин енергијата е знак дека веќе ја имаме во нас и дека сме ја концентрирале во текот на денот и дека јангот е активиран во текот на ноќта.

Јин е концентриран ако не можеме да го пуштиме нашиот внатрешен свет надвор, ако носиме тага, грижи, нерешени емоционални конфликти, ако сме премногу реактивни и чувствителни на надворешни стимули, ако ги криеме нашите чувства и се преправаме дека сме некој друг. ние навистина сме, ние сме.

На пример, жените често се обидуваат да ја сокријат својата ранливост со маска на вампирана жена, прекумерна шминка или светкава облека и привлекуваат големо внимание.

Жената има силна јин енергија, односно моќ на апсорпција, а доколку нема силна аура, таквиот поглед може да и наштети. Во одредени култури жените не се појавуваат изложени на улица и на тој начин се штитат од надворешни влијанија.

Облеката во својата суштина е средство за покажување, самопромоција и статусен симбол, како што се перципира во денешно време, но нешто сосема друго. Неговата боја и материјал учествува во создавањето на енергетското поле, може да предизвика напнатост во енергетското поле или да овозможи подобар проток на енергија.

Материјалите од најлон, сунѓер и полиестер се направени со преработка на масло и неговите деривати и се вештачки материјал, исто како што колата е вештачки пијалок и не може да се спореди со природна вода. Затоа треба да претпочитаме природни материјали за да бидеме во хармонија со природните енергетски текови.

Така е и со градежните материјали што се поставуваат во нашиот дом и со мебелот во него, бидејќи не е важно дали живееме во дрвена куќа или зграда од челична конструкција покриена со стакло.

Како што нашата облека не штити на улица, така и ѕидовите не штитат кога сме внатре во домот и многу е важно како се одвива интеракцијата помеѓу нас и просторот во кој живееме. Секогаш и во секој момент треба да има хармонија, ако недостасува ќе ја почувствуваме во нашето расположение.

Нередот во просторот каде што престојуваме ќе влијае на нашата енергија. Слика на ѕидот која симболизира тага, сиромаштија, солзи и слично нема да има позитивно влијание врз општата енергија на просторот.

Премногу црвена боја или зашилени форми, како и остри линии на мебел или многу контраст може да донесат нервоза и агресивност. Недостатокот на заоблени линии и природни нијанси ќе го попречат хармоничниот проток на енергија.

Изразеното присуство на бела боја ќе создаде потреба од премногу чистење, а состојба на стерилитет, безживотна состојба, анемија, студенило итн.

Црната ја претставува најтемната ноќ од која започнува зората, тоа е истовремено и крај на старото и почеток на новото, затоа во многу култури црната боја ја претставува смртта, бездната и ништожноста, што всушност е само транзиција во сферата на тајните и мистеријата. Така и луѓето облечени во црно испуштаат доза на мистерија и неукостливост. Црната боја не е негативна боја, таа само претставува пат во непознатото и најмногу се плашиме од тоа, бидејќи не сме подготвени да бараме светлина во темнината.

Доминацијата на сивата боја укажува на потреба од контрола, оваа боја го смирува контрастот помеѓу белото и црното и не е подготвена да биде целосно отворена и достапна, туку ги изразува границите во кои се изразува. Сивата боја е најзастапена во официјалните објекти каде доминираат одредени правила, закони и граници на однесување, меѓу кои и задолжителната „службена“ насмевка, која е далеку од искреност и топлина, бидејќи означува неутралност – отсуство на емоции.

Земјените нијанси како беж и кафеава , покрај тоа што покажуваат сигурност, одговорност и мајчински однос кон другите, можат да создадат сериозност, чувство на притисок, грижа, тага и меланхолија. Понатаму, тие создаваат вибрации на желба, оптоварување, љубомора, недостаток на ентузијазам и живост во просторот, премногу дисциплиниран и строг однос кон врската или бракот, што може да донесе досада и недостаток на слобода, како и проблеми со дигестивниот тракт и стомакот. . Земјата покажува и смирение и приземност, но и сиромаштија.

Жолтата боја поттикнува ментални и аналитички активности, вербална комуникација и љубопитност, доста е топла, радосна и отворена.

Зелената боја го симболизира растот, здравјето и финансиската благосостојба.

Сината ги симболизира небесните и водените пространства, вера, сигурност и доверба.

Розовата е бојата на љубовта и нејзините нијанси создаваат романтична атмосфера, додека црвената боја ја поттикнува страста.

Златото е бојата на богатството, моќта и просветлувањето. Го претставува сонцето, топлината и машкиот поларитет, додека среброто ги симболизира месечината, студенило и женскиот род.

Златната боја ја загрева аурата и поттикнува активност, додека среброто се лади.

Ниту една боја не е инхерентно позитивна или негативна, тоа е само прашање на количина и секоја станува негативна кога доминира.

Водата е добра и корисна, но кога создава поплава, односно кога има повеќе отколку што треба, тогаш е негативна. Кога воопшто го нема, тогаш е потребен и создава копнеж, односно дупка во енергетскиот систем. Преку кореспонденција на бои и елементи од одредена област на животот, можеме да откриеме проблематични области.

Доколку имаме одредени финансиски „дупки“ во нашите животи, можеби би можеле да ги пополниме со користење на зелената боја во просторот, ориентирајќи се кон источната и југоисточната страна и внесувајќи силна светлина во овој сектор за да го запали огнот и да ја активира активната енергија. Тенденцијата кон ексклузивна доминација на земјените нијанси во просторот зборува за пренагласена потреба за сигурност како и материјалистички однос кон животот, во смисла дека веруваме само во она што има конкретна и опиплива форма.

dzovi kompani baner horizontalen

Доминацијата на земјата гуши и закопува, носи стагнација, како мајка која премногу се грижи за своето дете и попрво би го закопала и подвиткала за да не може да се движи никаде.

Земјата може да се неутрализира со употреба на зелена боја. Нагласената белина има потреба од некои огнени нијанси како црвена, розова или портокалова. Секогаш треба да знаеме да најдеме точка на рамнотежа и да бидеме свесни дека претерувањето не придонесува за хармонија.

Бидејќи сме во постојана интеракција со околината, тоа влијае на нашата рамнотежа на јин и јанг. Ако сме премногу јин, тогаш ни треба јанг и обратно.

Во состојба на загриженост, депресија и тага, не е потребна изолација, туку сосема спротивно – контакт со надворешниот свет и сонце, напорни физички вежби итн. Лекарите отсекогаш им препорачувале на своите пациенти да земат секира и да сецкаат дрва како практичен противотров за депресија.

Што е седатив во однос на физичката работа?

Депресијата е знак дека не сме поларизирани и дека треба да работиме на балансирање на енергијата. Седативот е агенс кој хемиски ќе го отепа нашиот веќе мртов енергетски систем и ќе додаде уште повеќе јин енергија, ќе не исфрли целосно од рамнотежа, каде што будењето и судирот со реалноста ќе се покажат како уште потешки и поболни и на тој начин јанг енергијата се сфаќа како гром и почнуваме е да се избегне.

Сè што не потсетува на животот почнува да ни пречи, почнуваме да уживаме во нашата осаменост и црнила, на животот гледаме низ призмата на грижата и тагата и чувствуваме жалење за минатото (јин), затоа што се плашиме од иднината (јанг ).

Рамнотежата на јин и јанг е во сегашниот момент, бидејќи „овде и сега“ е единствената сигурност. Кога ќе научиме да живееме во сегашниот момент, тогаш учиме како да создадеме внатрешна хармонија.

Ако некое време живеевме интензивен живот, патувавме и поминувавме низ светот или бевме ангажирани во бизнис, во контакт со голем број луѓе или бевме изложени на физички напор, тогаш ни треба јин за да ја смири енергијата. На овој начин создаваме хармонија во себе и во секој момент можеме да го слушаме нашето внатрешно јас и да препознаеме што ни треба.

Исто така, според овој принцип можеме да се водиме во исхраната, бидејќи и храната има свој поларитет, па затоа кромидот, солта и зачините имаат повеќе јанг, особено оние што греат, додека овошјето и течностите имаат повеќе јин.

Така, според нашето внатрешно чувство, ќе ја избереме соодветната храна што ни е потребна. Ако сме премногу топли (јанг), ќе земеме течност за да се олади (јин) или ако едноставно сакаме да го зголемиме нивото на јин енергија, ќе внесеме многу овошје или малку млеко.

baner portland horizontalen

Човекот е свесно суштество, но често живее многу несвесен живот и не му е важно што јаде, со кого се дружи, каде престојува и што носи.

Таквата рамнодушност кон сè ни се враќа во иста мера.

Духовната пракса нè учи дека не треба несвесно да правиме ниту една воздишка или издишување, бидејќи дишењето е функција која не одржува во живот.

Почитувајќи ја оваа врска, покажуваме благодарност за животот. Колку повеќе сме свесни за секој детал што не опкружува, забележувајќи ја неговата цел и симболика, толку полесно ќе ни биде да се спознаеме себеси и без напор да пловиме низ животот.

spiritual-razvoj.blogspot.com