Според истражувачите ова се најдобрите градови за рамнотежа помеѓу работата и животот.


Дарежливиот додаток за одмор, родителското отсуство и поддршката за менталното здравје на работниците им помогнаа на Осло, Берн и Хелсинки да го надминат индексот

Работа. Поминуваме многу време правејќи го тоа и неговото влијание врз нашите животи е под поголем лупа од кога било. Во понеделникот, Обединетото Кралство започна пробна четиридневна работна недела , при што фирмите-учеснички нудат иста плата за помалку часови. Работењето на далечина, во меѓувреме, стана необично од пандемијата, иако тоа не е за секого – и, неправедно, не секој ја има опцијата. 

Во овој контекст, истражувачите се обидоа да ги идентификуваат најдобрите градови за рамнотежа помеѓу работата и животот. Идејата е да се истакнат местата што го прават тоа како што треба со надеж дека сите можеме да научиме нешто од нив. 

На врвот излезе Осло, норвешката престолнина, а првите пет ги заокружуваат Берн (Швајцарија), Хелсинки (Финска), Цирих (Швајцарија) и Копенхаген (Данска). Градот во Велика Британија со најдобри перформанси? Тоа е Ливерпул на 24. место, пред Глазгов (25) и Лондон (27). И врвниот град во САД?

Дубаи (ОАЕ), Хонг Конг, Куала Лумпур (Малезија), Сингапур и Монтевидео (Уругвај) беа идентификувани како петте градови со најмногу работа. 

Истражувањето го спроведе Киси, технолошка компанија специјализирана за пристап до работното место. Нејзините податоци за разбивање најпрво ги идентификуваа 100-те најбарани градови за работа. Потоа ги проценуваа за интензитетот на работа, врз основа на факторите како додаток за одмор, родителско отсуство, процентот на работни места од далечина, бројки за невработеност и стапки на инфлација. 

Беше разгледана и улогата на владата и институциите во обезбедувањето конструктивна животна средина за граѓаните. Родовата еднаквост, правата на ЛГБТК+, квалитетот на здравствената заштита и пристапот до поддршка за ментално здравје помогнаа да се одреди резултатот. 

Најдобрите градови

Берн беше еден од трите швајцарски градови кои влегоа во првите десет. Слика: Алин Андерсен

„Последните години ги тестираа структурите за поддршка на вработените ширум светот“, рече Бернхард Мел, извршен директор Киси. „Студијата ги прикажува градовите кои на жителите им овозможуваат најдобар пристап до висококвалитетна грижа за менталното здравје, како и оние каде што вработените се способни и охрабрени да земаат најмногу денови за одмор. Се надеваме дека градовите кои заостануваат во овие области ќе можат да најдат инспирација од лидерите на индексите“. 

Киси призна дека рамнотежата на работата и животот на луѓето е под влијание на нивната финансиска сигурност и дека времињата се тешки.

„Високите стапки на инфлација би можеле да ја погодат способноста на вработените да се справат со стресот поврзан со работата“, рече Мел. „Имајќи го ова на ум, компаниите и владите мора да посветат поголемо внимание на потребите на вработените со тоа што ќе бидат пофлексибилни и повнимателни на нивните потреби, без разлика дали со забрана за прекувремена работа, охрабрување на вработените да не проверуваат е-пошта навечер или со воведување одмори за свесност за менталното здравје. ”

Најдобрите градови

Ливерпул беше највисоко рангиран град во Обединетото Кралство, следен од Глазгов и Лондон. Слика: Конор Семјуел

Мерењето на рамнотежата помеѓу работата и животот на еден град е незгодна работа и фактот дека беа проценети само 100 градови е една очигледна мана во студијата. Сепак, резултатите обезбедија интересни споредби со други истражувања.

Студијата која се обиде да ги идентификува најдобрите градови за ментална благосостојба ги имаше и Осло, Берн, Хелсинки и Копенхаген во првите десет.

Потоа, беше студијата која ги рангираше најдобрите земји за социјален напредок , при што доминираа Норвешка, Швајцарија, Финска, Данска, Германија и Канада. Се појавува шема.

Најдобрите градови за рамнотежа помеѓу работата и животот, според Киси

 1. Осло, Норвешка
 2. Берн, Швајцарија
 3. Хелсинки, Финска
 4. Цирих, Швајцарија
 5. Копенхаген, Данска
 6. Женева, Швајцарија
 7. Отава, Канада
 8. Сиднеј, Австралија
 9. Штутгарт, Германија
 10. Минхен, Германија
 11. Стокхолм, Шведска
 12. Мелбурн, Австралија
 13. Амстердам, Холандија
 14. Токио, Јапонија
 15. Лајпциг, Германија
 16. Ванкувер, Канада
 17. Окленд, Нов Зеланд
 18. Хамбург, Германија
 19. Торонто, Канада
 20. Франкфурт, Германија