Страста на душата и страста на телото

screenshot 20240221 115128~2

Цивилизацијата не ги разликува основните принципи на душата и го игнорира постоењето на несвесното што му служи на развојот. Од друга страна, колку концепти имаме за различните форми на љубов? Никој, што значи дека границите на јазикот се граници на емоционалното спознание. Кога во јазикот не правиме разлика помеѓу неколку форми на љубов, тоа значи дека мнозинството не прави разлика помеѓу тоа што е љубов и што е страст. , а камоли која е страста на телото или душата.
Страста на душата е различна од страста на телото. Страста на душата е страста за создавање што ја имаме во создавањето уметничко дело, страста во работата, страста за давање или онаа највисоката во која чувствувате страст за божественото во кое навистина доживувате исполнување. рака, страста на телото е минлива, но исцрпувачка затоа што поаѓа од фактот дека и морам да имам, запаѓаме во хистерични состојби, од опсесивен карактер, во кои, по физичкото соединување, чувствуваме исцрпеност и празнина.
Страста е состојба на умот, квалитет на живот, т.е. ако немате страст за живот, болеста се јавува како противтежа. Сепак, запознаена ни е и таа страст што се јавува како препознавање на кармички партнер. Тогаш сте во процес на длабоко будење. После страста која преминува во емотивна приврзаност, вашето его му се жали на партнерот за се што очекувал во минатиот живот, а не влегол во таа врска.Најдлабокиот гнев настанува, поради промашените цели и желби кои му биле нејасни, парот не е свесен што ги привлекува толку многу, но и одбива. Но, тоа е ситуација во која две ега се судираат, тие се полираат како дијаманти и многумина се откажуваат бидејќи овие полирање често ги откриваат сите најлоши работи за себе кои не сте ни сакале да ги знаете. Страста на телото честопати претставуваше препознавање на кармички партнер.
Од друга страна, најниската страст во која мажите и жените страдаат од комплексот на мајката или таткото се луѓето кои не знаат ни да сакаат бидејќи нивните родители потсвесно се на прво место. Тоа се луѓе кои се водени од страста за промени кај партнерот, но не влегуваат во подлабока врска. Иако се чувствуваат празно откако ќе ја задоволат својата страст, тие продолжуваат да освојуваат само за да не мора да се соочат со уништувањето на имиџот на нивниот татко или мајка како идеални партнери.Таквите луѓе не можат да ги гледаат своите партнери како луѓе што ги сакаат, а ова е често е случај денес.
Кога се прочистувате во врската и чувствувате љубов се повеќе и повеќе, тогаш страста на телото сте ја претвориле во страст на душата. Зрелата страст не страда од чувство на празнина, бидејќи припаѓа на телесната страст во која идеалот се проектира како желба за родителско одобрување. Страста е позитивна, но може да биде кога ќе станете свесни за вашата сенка или инстинктивна природа. од која произлегува страста. Во почетната фаза не може да ја разликува личноста, се однесува како животно, но со текот на времето почнува да ги разликува кармичките партнери додека не стане функција на свеста во која ја претворате вашата страст во своја мисија.Тоа е процес на созревање. свесни дека се потребни години, како и да е, тоа е задача на која несвесно ќе не принудат или по милост или со сила.
Овде не зборуваме за оние страсти кои се претвораат во болка, односно каде болката станува страст. Таквата страст се претвора во деструктивност. Стравот од пуштање и сфаќање дека објектот на идеалот не постои, дека треба да се сака личност со неговите маани, го враќа човекот на мазохистичка страст.
Кога не се соочуваме со инстинктивната природа што се јавува во страста и афективните изливи на гнев, луѓето се свртуваат кон пониската функција на свеста – волјата за моќ, која повеќето денес ја ценат како највредна посветеност во животот. Преку врска, имате можност да ги усовршите сите ваши темни страни на егото и најниските страсти, доколку се осмелите да ја напуштите зоната на удобност. Страста на душата, ако ја чувствувате како исполнување, можете да ги откриете најдлабоките потенцијали на душата, изворите што се појавуваат во пракса, како медитацијата, кон која повеќе не се обраќаме за да ги решиме проблемите (таму повеќето паѓаат) .. со цел да се доживее гореспоменатата страст.

Никола Жувела