Сè се менува и ништо не можеме да направиме за тоа – 7 будистички учења кои го менуваат животот

buddhism 2214532 960 720 696x398

Ви носиме концизен и краток список на будистички учења кои можат да се применат во секојдневниот живот. Овие учења се интересни и корисни за секого. Иако можеби се едноставни на прв поглед, тие се прилично длабоки и вреди да се споделат.

Без оглед на вашите верувања, кога станува збор за будистичките учења и филозофии, има многу да се научи. Бидејќи будизмот се заснова на тоа да ги подобриме нашите животи и да бидеме љубезни кон другите, тој може да се примени во речиси сечиј живот.

Буда беше човек кој сфати дека начинот на кој живееме не е начинот на кој треба да живееме и дека со вистински напор можеме да најдеме слобода од нешта како што е страдањето.

Еве еден концизен и краток список на будистички учења кои можат да се применат во секојдневниот живот.

Овие учења се интересни и корисни за секого. Иако можеби се едноставни на прв поглед, тие се прилично длабоки и вреди да се споделат.

1) Сè се менува и не можеме да направиме ништо за тоа.

Промената е неизбежна; не можете да ја избегнете промената и не можете да ја спречите.

Ова е нешто што секој треба да го разбере и прифати без отпор.

2) Незнаењето и алчноста предизвикуваат страдање.

Иако страдањето не е нешто што можеме целосно да го избегнеме, тоа е нешто што можеме драстично да го надминеме и да го намалиме. Ако престанеме да бидеме алчни и неуки, нема да страдаме.

Ако сме алчни и неуки, секогаш ќе се опседнуваме со работи што ги немаме и ќе се лутиме што другите ги имаат.

3) Она што го правиме влијае на работите што ни се случуваат.

Сè што правиме на овој свет предизвикува реакција. Ако сакате да ви се случат добри работи, тогаш треба сами да правите добри работи.

Иако може да биде малку фрустрирачки да се прифати дека самите сме си ја нанеле несреќата, тоа е концепт што треба да го прифатат сите, без исклучок.

media 24 uslugi

4) Ништо не е изгубено во Универзумот.

Материјата се претвора во енергија, а енергијата во материја.

Ние сме во циклус кој се повторува многу пати.

Ништо во универзумот никогаш не е навистина изгубено или изгубено на начинот на кој повеќето мислат дека е.

5) Мора да бидеме свесни за нашите мисли, постапки и зборови.

Секогаш мора да бидеме свесни што правиме и што зборуваме.

Нашите мисли и зборови се важни и ако сакаме добри работи да се случат, неопходно е да ги претвориме во дела.

Негувањето позитивност е многу подобра идеја отколку да се валкате во негативност.

dzovi kompani baner horizontalen 1

6) Ако се промениме себеси, можеме да го промениме светот.

Ако се промениме на позитивен начин, можеме да направиме разлика во овој свет.

Сè што правиме е важно и можеме да избереме да бидеме промената што сакаме да ја видиме дали веруваме во себе.

7) Мислите и емоциите не се наши непријатели.

Спротивно на популарното верување, мислите и емоциите не се главниот непријател на свесноста за сегашниот момент.

Можеме да ги искористиме мислите и емоциите, дури и болните, за да се доведеме до сегашниот момент.

baner portland horizontalen

Ако веќе не сте го проучувале будизмот, треба да му дадете шанса, дури и ако само прифатите некои од идеите, можете да имате корист од вашето патување во овој живот.

Живеењето според овие учења е прекрасен начин да напредувате низ животот.

Колку од овие учења веќе применувате во вашиот живот?

Сунчица Божиќ/ Новасвест