Сè што прави човекот против себе, го прави несвесно, инаку не би го направил.

samuel zeller rk zz3b7g2y unsplash

Не чекајте животот да ви го донесе она што го сакате, тргнете по него сами!

 

Тука сте прво да се спасите од сопственото его, од сопствената глупост. И само кога и ако успеете во ова, ќе станете слободни да им помагате на другите со вашето искуство. Самото изнесување информации без искуство е празен муабет што не носи никакви резултати, освен да го напумпа егото и да го издигне до небото.

media 24 uslugi

Откако почнав да пишувам и објавувам мои текстови, ми доаѓаат разни луѓе со разни проблеми за кои сакаат да зборуваат, но иако нивните проблеми се различни на површина, во суштина сите имаат речиси ист извор, кој е во несвесно дејство. .

За да не бидам сфатен погрешно, морам да нагласам дека не сум бил опериран ниту со несвесно дејство. Но, вистина е дека тоа е се помалку присутно во мојот живот.

Што е несвесно дејство?

Несвесното дејствување е кога се предаваме на нашите емоции, стравови и верувања, кога постапуваме според навиките кои честопати се против нас самите. Сè што прави човекот против себе, го прави несвесно, инаку не би го направил.

Многумина ќе речат дека пушењето цигари е свесна акција против себе, но тоа е само делумно точно. Човек може да знае дека неговата навика му штети на здравјето, но кога би бил вистински свесен што прави со своето битие, веднаш би ја напуштил таа навика.

Оној што ги затвора очите пред последиците од пушењето не може да се нарече свесен човек, бидејќи не ја гледа пошироката слика. За жал, многу луѓе тоа го сфаќаат дури кога ќе се најдат во ситуација од која нема враќање назад, како на пример тешка болест. Тогаш личноста сфаќа колку навистина не била свесна.

baner portland horizontalen

 

Додека човекот е здрав, тој живее како никогаш да нема да умре, а потоа умира како никогаш да не живеел, вели една будистичка изрека.  Тоа е резултат на несвесно дејство кое многумина ги води во пропаст, но луѓето го игнорираат само за да можат да ги задржат своите краткотрајни и евтини задоволства.

Во моментот кога човекот ќе стане навистина свесно присутен во животот, целата потреба за навики исчезнува. Но, за жал, таквата состојба на умот ретко трае, не доволно долго за промената навистина да се вкорени во нас.

95% од она што го живееме е резултат на несвесните постапки, нашите мисли, нашите зборови и нашите желби, сето тоа е оставено на нашата потсвест. Но, човекот не е создаден да биде потсвесно суштество, затоа нашата прва задача треба да биде да воспоставиме рамнотежа помеѓу свесното и потсвеста.

Сепак, многумина од нас ќе кажат дека е тешко, некои ќе кажат дека е невозможно, а само малкумина ќе се предадат на овој, не многу пријатен, процес на самоспознавање. Се разбира, не е пријатно да се оди против вашите навики, бидејќи тие се единствениот извор на нашите скромни, но пред се штетни задоволства.

Често знаеме дека одредена навика ни штети, но задоволството е задоволство и ќе се грижиме за последиците кога ќе дојдат. Така несвесен човек (не) мисли! Навистина, многу е полесно да се преземе некакво моментално задоволство отколку да се подложиме на непријатниот процес на самоспознавање, кој некогаш во иднина ќе ни донесе трајно задоволство и слобода.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Но, можеме да знаеме само колку е тешко самоспознавањето, или не, кога ќе се вклучиме во неговиот процес. Ако не се ни трудиме, ние сме тие што најмногу губиме, всушност губиме се, затоа што се губиме себеси.

Сосема е јасно дека нема да успееме првиот пат, ќе има многу откажувања и повторно започнување, но секој пат ќе бидеме поискусни и ќе излегуваме со нови знаења кои постепено ќе ги трансформираат нашите животи и нас самите.

Како и сè друго во кое штотуку навлегуваме, самоспознавањето на почетокот е многу тешко бидејќи во неговиот процес наидуваме на нешто што ни е непознато. Но, со текот на времето, колку подолго сме во процесот, стануваме дел од него и тежината исчезнува.

На крајот стануваме процес, исто како кога композиторот станува мајстор и се спојува со музиката која порано беше само ноти на хартија. Или кога ученикот расте во своето знаење и на крајот станува учител. Но, ништо од тоа не може да се случи ако не се вклучиме во процесот што не носи од почетник до мајстор.

На овој пат, ние мора да бидеме подготвени да учиме од сè, и затоа во процесот на учење мора да научиме како да го оставиме нашето его настрана. Многу често човекот не може да ја слушне големата вистина само затоа што неговото его заклучило дека доаѓа од „мал“ човек.

Навистина, оној што внимателно гледа може да научи од сè. Никола Тесла еднаш рекол дека го видел она што подоцна станало генератор на наизменична струја за прв пат додека гледал во сонцето, кога имал само 12 години.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Гледате, ова е главната разлика помеѓу „големите“ и „малите“ луѓе. Некои ја гледаат пошироката слика, додека други не гледаат надвор од нивните верувања.  Затоа, заборавете на бура на идеи ако сакате да научите нешто, задржете го за себе и фокусирајте се на слушање.

Не дозволувај твоето его да се издигне поради малку знаење што го украло од изворот, затоа што навистина ништо од она што го знаеш не ти припаѓа тебе, тоа знаење постоело и ќе постои без разлика на твоето постоење.

Тука сте прво да се спасите од сопственото его, од сопствената глупост. И само кога и ако успеете во ова, ќе станете слободни да им помагате на другите со вашето искуство. Самото изнесување информации без искуство е празен муабет што не носи никакви резултати, освен да го напумпа егото и да го издигне до небото.

И затоа молчи, потивко од тишината, за да не го слушнеш гласот на Оној што ти зборува во длабочините на твојата свест. Знаете, само така можете да добиете живо знаење кое се остварува во истиот момент преку искуството…

Намасте

Анѓелко Катиниќ, https://akananda4.blogspot.com/