„Тагата дава длабочина. Среќата дава висина. Тагата има корени. Среќата има гранки. Среќата е како дрво што се искачува на небото, а тагата е како корења што се спуштаат во утробата на земјата. Потребни се и едното и другото – и како што дрвото оди повисоко, корените одат подлабоко, во исто време.

1103px osho hd 088

 

„Ако сакате цвет, не го берете. Затоа што кога ќе го изберете, умира и престанува да биде она што го сакате. Ако ви се допаѓа цвет, оставете го. Љубовта не е поседување. Љубовта е благодарност“.

Железара Џајми Комерц

Ошо беше познат филозоф и духовен учител од Индија, чија животна филозофија и едноставен, директен пристап успеа да инспирира многу луѓе, како на исток така и на запад.

Овие цитати нема да ви ги дадат сите одговори на вашите проблеми во животот, но ќе понудат поинаков начин на гледање на работите. Ошо верувал дека секое човечко суштество е способно за просветлување и безусловна љубов.

„Ако сакате цвет, не го берете. Затоа што кога ќе го изберете, умира и престанува да биде она што го сакате. Ако ви се допаѓа цвет, оставете го. Љубовта не е поседување. Љубовта е благодарност“.

„Тагата дава длабочина. Среќата дава висина. Тагата има корени. Среќата има гранки. Среќата е како дрво што се искачува на небото, а тагата е како корења што се спуштаат во утробата на земјата. Потребни се и едното и другото – и како што дрвото оди повисоко, корените одат подлабоко, во исто време. Колку е поголемо дрвото, толку ќе бидат поголеми корените. Всушност, тоа е секогаш пропорционално. Тоа е рамнотежа“.

„Да се ​​биде креативен значи да се биде вљубен во животот. Можеш да бидеш креативен само ако го сакаш животот доволно за да сакаш да ја подобриш неговата убавина, сакаш да донесеш малку повеќе музика, малку повеќе поезија, малку повеќе танц“.

„Доживејте го животот на сите можни начини: добро-лош, горко-слатко, темно-светло, лето-зима. Искусете ги сите двојности. Не плашете се да искусите, бидејќи колку повеќе искуство имате, толку позрели станувате“.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

„Пријателството е најчистата љубов. Тоа е повисока форма на љубов каде што ништо не се бара, без услови, каде што човек едноставно ужива да дава“.

„Слушајте го своето битие. Постојано ви дава совети; уште е, мал глас. Тој не ви вика, тоа е вистината. И ако сте малку тивки, ќе почнете да го чувствувате тоа на свој начин. Биди тоа што си. Никогаш не се обидувајте да бидете нешто друго и ќе станете зрели. Зрелоста е прифаќање на одговорноста да бидете тоа што сте, по секоја цена. Да ризикуваш да бидеш тоа што си, тоа е зрелоста“.

„Отфрлете ја идејата да станете некој, бидејќи веќе сте ремек-дело. Не можете да се подобрите. Треба само да дојдеш до тоа, да го знаеш, да го разбереш“.

„Секој човек доаѓа на овој свет со одредена судбина – има што да исполни, порака што треба да се пренесе, работа што треба да се заврши. Не си тука случајно – значајно си тука. Има цел зад вас. Целото се обидува да направи нешто преку тебе“.

baner portland horizontalen

„Интелигенцијата е опасна. Интелигенцијата значи дека ќе почнете да размислувате сами – ќе почнете самостојно да гледате наоколу. Нема да верувате во книги, ќе верувате само во сопствените искуства“.

„Ова е едноставната тајна на среќата. Што и да правите, не дозволувајте минатото да ве раздвижи, не дозволувајте иднината да ве мачи. Затоа што тоа веќе не е минато, а иднината сè уште не е. Да се ​​живее во спомени, да се живее во имагинација, значи да се живее во непостоечкото. А кога живееш во непостоечкото, го пропушташ егзистенцијалното. Нормално, ќе бидете очајни, бидејќи ќе го пропуштите целиот живот“.

„Многу луѓе дојдоа и си заминаа, и секогаш беше добро, бидејќи правеа простор за подобри луѓе. Тоа е чудно искуство – оние кои ме оставија секогаш правеа простор за многу подобри луѓе. Никогаш не изгубив“.

dzovi kompani baner horizontalen

„Милиони луѓе страдаат – сакаат да бидат сакани, но не знаат да сакаат. А љубовта не може да постои како монолог. Тоа е дијалог, многу хармоничен дијалог“.

„Способноста да се биде сам е способност да се сака. Можеби изгледа парадоксално, но не е. Тоа е егзистенцијална вистина. Само оние кои се способни да бидат себеси се способни да сакаат, да споделуваат, да одат во најдлабокото јадро на друга личност – без да поседуваат друга, без да бидат зависни од друг, без да негираат едно на друго. На другиот му дозволуваат апсолутна слобода, бидејќи знаат дека ако другиот замине, ќе бидат среќни како сега. Нивната среќа не може да ја земе некој друг, бидејќи не им ја подарил некој друг“.

novodoba.org