Тајните на среќен живот

mr1166 d4784 696x333 1

Матие Рикар е 75-годишен писател, фотограф и тибетски будистички монах кој ја носи генијалната титула за најсреќен човек на светот. Еве ги неговите „тајни“!

Кој е најсреќниот човек на светот? Ако го прегуглате ова прашање, ќе го добиете името Матие Рикар. Тој е 74-годишен француски писател и тибетски будистички монах, роден во 1946 година како син на филозоф и уметник – и ја носи оваа генијална титула. Тој го доби откако учествуваше во 12-годишно истражување за медитација со сочувство, предводено од неврологот од Универзитетот во Висконсин, д-р Ричард Дејвидсон.

Најсреќниот човек на светот

Дејвидсон поставил 256 сензори на главата на Рикардо и забележал дека кога медитирал за сочувство, неговиот мозок неверојатно светнал.

Скенирањето покажало дека кога медитирал за сочувство, мозокот на Рикардо произведувал гама бранови, поврзани со свеста, вниманието, учењето и парите, на ниво кое досега не било забележано од науката, покажа студијата.

Скенирањето, исто така, откри дека има голема активност во неговиот лев префронтален кортекс на мозокот, што му овозможува да има невидени чувства на среќа и многу мала можност да чувствува негативност.

Рикар, кој понекогаш медитира по цел ден, признава дека се чувствува како среќен човек иако не сака да го нарекуваат најсреќниот човек на светот.

Тој ги откри своите „тајни“ на новинарот кој разговараше со него за време на Светскиот економски форум во Давос (Швајцарија).

Неговиот прв совет е: „Престанете да мислите на мене, јас, јас“. Одговорот, според Рикар, е алтруизмот. Тој го објаснува ова со тоа што кога постојано мислиме само на себе, се заморуваме, сме под стрес, што на крајот води до тоа да бидеме несреќни.

„Тоа не е прашање на морал. „Едноставно, кога секој ден, цел ден мислиме само „јас, јас, јас“, тоа е многу болно и мизерно, бидејќи светот си го претставуваме или како закана или како нешто од кое можеме да извлечеме корист. “, вели овој монах.

Ако сакате да бидете среќни, Рикар вели да бидете добронамерни. Не само што ќе се чувствувате подобро, туку и другите ќе почнат да ве гледаат како подобра личност.

„Сепак, не дозволувајте другите луѓе да ве искористуваат. Потрудете се да бидете разумно учтиви. Ако вашиот ум е полн со добронамерност, ентузијазам и солидарност … тоа е многу здрава состојба на умот што води до процут на целото битие. Вие сте во многу подобра психичка состојба. Докажано е и дека ќе бидете поздрави“, вели овој интересен маж.

Ова звучи одлично во теорија, но како навистина да станеме алтруисти и да не дозволиме себичните мисли да не надвладеат? Рикар верува дека има добрина во секое суштество, освен ако нешто не тргне хемиски наопаку во вашиот мозок.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Исто како маратонците, кои треба многу да вежбаат пред да трчаат на долги патеки, луѓето кои сакаат да бидат посреќни треба да го вежбаат својот ум. Рикар претпочита медитација.

Неговиот совет е секој ден да поминувате најмалку 15 континуирани минути во среќни мисли.

Тој тврди дека за две недели ќе почувствувате голема промена. Неговиот совет го потврди гореспоменатото истражување, кое забележа дека 20 минути дневна медитација има неверојатно влијание врз човечката среќа. Вреди да се проба, нели?