Темната страна на емпатијата, запомнете, само со менување на свеста – заедно го менуваме светот!

22047857 1455998264497276 6663392260518443359 o

dzovi kompani baner horizontalen

Обично, емпатите се доживуваат како луѓе кои не се рамнодушни кон чувствата на другите; тие се сочувствителни, грижливи, сочувствителни и милостиви души. Така, можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека емпатијата има и темна страна. Емпатите гледаат многу повеќе во светот отколку ние. Ова може да предизвика проблеми во различни области од нивниот живот.

За темната страна на емпатијата ретко се зборува. Сепак, тој постои и може да го отруе животот на емпатот.

Емпатијата е способност да се ставите во кожата на друга личност и да ги разберете нивните мисли и чувства. Емпат е личност која има способност да расудува на различни нивоа со другите луѓе; поради тоа, тој може точно да ја почувствува нивната емоционална состојба.

Сè уште не е познато како оваа способност се развила кај емпатите, но многумина веруваат дека таа е вродена и се пренесува преку ДНК.

Како работи? Сè во светот резонира со енергија. Се верува дека емпатите можат да ги почувствуваат промените што се случуваат во енергијата околу нив.

Обично, емпатите се доживуваат како луѓе кои не се рамнодушни кон чувствата на другите; тие се сочувствителни, грижливи, сочувствителни и милостиви души. Така, можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека емпатијата има и темна страна.

Многу луѓе бараат поддршка и насоки од емпатиите. Тоа исто така значи дека емпатите гледаат многу повеќе во светот отколку ние. Ова може да предизвика проблеми во различни области од нивниот живот.

Темната страна на емпатијата

Не можам да ги контролирам сопствените емоции

Можеби мислите дека емпатот е добро упатен во чувствата и затоа лесно може да се справи со сопствените емоции. Меѓутоа, вистината е дека емпатите постојано се борат да ги задржат своите чувства под контрола. Тие се толку свесни за туѓите емоции, особено за тагата, што понекогаш можат да станат депресивни под нивно влијание.

Тие имаат потешкотии да ги разликуваат сопствените емоции од оние на другите луѓе, а исто така наоѓаат емпатии со кои можат да ги споделат своите мисли.

Справувањето со негативната енергија води до прекумерна работа

Емпатите мора да се справат со огромна количина на информации поради нивната чувствителност на енергија. Ова може да ги остави да се чувствуваат преоптоварени и исклучително уморни кога се обидуваат да сфатат што се случува.

Тие се особено чувствителни на негативните енергии, што многу ги вознемирува. Кога сè што можат да почувствуваат е негативност, тие брзо се заморуваат.

Експлоатација

Емпатите се лековерни души кои секогаш веруваат во добрина и поради оваа причина тие често се искористени од помалку совесни луѓе. Емпатите се природно дарежливи и љубезни. На овој начин тие можат да ги привлечат оние кои земаат само без да дадат ништо за возврат.

Кога емпатот ќе дознае дека бил изневерен, може да стане длабоко депресивен.

Се запоставуваат себеси

Бидејќи емпатите претпочитаат да им даваат на другите наместо да примаат, тие често ја занемаруваат сопствената благосостојба, вклучително и нивната состојба на умот и телото.

Емпатите многу се уморуваат од стрес и грижи, па лесно забораваат да се грижат за себе.

Тие тешко се заљубуваат

Бидејќи емпатите се премногу подложни на суровост во светот, може да биде исклучително тешко за емпатите целосно да веруваат некому. Тие не ги отвораат своите срца, бидејќи се плашат да не бидат повредени.

Тие не можат да си дозволат сериозно да се заљубат, бидејќи мислат дека не можат да се справат со огромната страст.

Тие често се чувствуваат како да носат тежок товар

Емпатите се несебични луѓе кои секојдневно се бомбардирани со многу сетилни информации. Тие мислат дека мора да им помагаат на луѓето, но тоа е огромен товар, бидејќи не можат да им помогнат на сите што ќе ги сретнат на пат.

Сепак, колку и да им е тешко, сепак ќе се трудат да ги решат туѓите проблеми.

Заклучок

Емпатите мора да разберат дека не можат да ги решат сите проблеми во светот. За темната страна на емпатијата да не владее со нивните животи, тие треба да престанат да ја даваат својата енергија на секој што ќе го сретнат на патот.

И запомнете, само со менување на свеста – заедно го менуваме светот!

Категорија: Наука и Технологија

econet.ru