Тесла е под истрага од јавниот обвинител на Калифорнија поради безбедноста на автопилотот


Фантомското сопирање, познат проблем за кој клиентите на Tesla се жалат на федералните агенции со години, може да ги остави возачите подложни на заден дел, меѓу другите опасности.

Канцеларијата на јавниот обвинител во Калифорнија ја истражува Тесла, барајќи информации од клиентите и поранешните вработени за безбедносни проблеми со автопилотот и лажни поплаки за рекламирање, дознава CNBC.

Грег Вестер, сопственик на Tesla Model 3 од 2018 година, поднел жалба до Федералната трговска комисија во август 2022 година, во врска со „фантомското сопирање“ – ненадејно автоматско сопирање од автомобил без очигледна причина – што би го доживеал при користење на компанијата. системи за помош на возачот, или Автопилот, на автопат.

Вестер, исто така, му кажа на FTC дека се чувствува заведен од Тесла откако платил илјадници долари за премиум опцијата за помош на возачот на компанијата, која се продава како способност за целосно самостојно возење (FSD) во САД.

До вториот квартал од оваа година, аналитичар од канцеларијата на јавниот обвинител на Калифорнија, Роб Бонта, му остави на Вестер говорна пошта барајќи да го интервјуира за прашањата наведени во жалбата. Вестер ја сподели гласовната порака со CNBC и обезбеди копија од автоматизираниот одговор на FTC со кој се потврдува приемот на неговата жалба.

CNBC потврди дека лицето кое се јавило од канцеларијата на California AG работи како аналитичар таму. Владиниот вработен не побарал доверливост во говорната пошта.

Фантомското сопирање, познат проблем за кој клиентите на Tesla се жалат на федералните агенции со години, може да ги остави возачите подложни на заден дел, меѓу другите опасности.

Маск долго време им вети на инвеститорите и клиентите дека функциите и функциите ќе бидат додадени на возилата на Tesla со текот на времето, преку надградби на софтверот преку воздух, што ќе ги претвори нивните автомобили во самовозечки или автономни возила. На повикот за заработка на Tesla во вториот квартал, Маск се нарече себеси „момчето што плачеше FSD“.

До денес, Tesla нема испорачано самоуправувачки автомобил и продава системи „ниво 2“, кои бараат внимателен возач зад воланот кој е подготвен да управува или сопира во секое време.

„Tesla треба да им понуди на клиентите опција да добијат целосна наплата на функциите на Autopilot доколку не се задоволни со производот“, рече Вестер во интервјуто. При купувањето на FSD, тој рече, „купивме производ со целосна автономија и добивме производ за следење на возачот со делумна автономија“.

Вестер не е единствениот клиент на Tesla што аналитичарите го контактирале од канцеларијата на јавниот обвинител откако изразил загриженост за безбедноста и поврзаните со него.

Поранешен вработен во Тесла, чие семејство поседува Модел 3 од 2021 година со опцијата FSD, беше контактиран преку е-пошта во јули 2023 година од страна на висок правен аналитичар во одделот за заштита на потрошувачите на Калифорнија АГ. Во е-поштата, прегледана од CNBC, аналитичарката рече дека бара информации од лицето за неодредена, но активна истрага за Тесла.

Поранешниот вработен во Тесла, чиј идентитет е познат на CNBC, побарал да остане неименуван за да ја заштити својата приватност. Лицето претходно изрази загриженост за безбедносните проблеми на Автопилот и FSD во Тесла и јавно.
Тесла и канцеларијата на јавниот обвинител во Калифорнија не одговорија на барањата за коментар. ФТЦ одби да коментира.

Не е невообичаено канцелариите за спроведување на законот во САД да добиваат поплаки од потрошувачи поднесени до FTC преку онлајн база на податоци наречена Consumer Sentinel Network. Според веб-страницата на федералната агенција, мрежата „им дава пристап на органите за спроведување на законот до извештаите доставени директно до Федералната трговска комисија од страна на потрошувачите“ и до други извештаи споделени од „соработници на податоци“.

Во своето финансиско поднесување за вториот квартал, Tesla рече дека добива „барања за информации од регулаторите и владините органи, како што се Националната управа за безбедност на сообраќајот на патиштата, Националниот одбор за безбедност на транспортот, SEC, Министерството за правда („DOJ“) и различни државни, федерални и меѓународни агенции“.

Иако компанијата претходно ги идентификуваше „барањата од Министерството за правда за документи поврзани со карактеристиките на Автопилот и FSD на Тесла“, Тесла не откри дека јавниот обвинител во Калифорнија ја истражувал компанијата.

„Доколку владата одлучи да преземе извршни дејствија, постои можност за материјално негативно влијание врз нашиот бизнис, резултатите од работењето, изгледите, паричните текови и финансиската состојба“, рече Тесла во поднесокот.

Калифорнија е најголемиот американски пазар на Tesla за своите електрични возила и е дом на првата фабрика за склопување возила на компанијата во Фремонт. Компанијата го пресели своето корпоративно седиште во Остин, Тексас од Пало Алто, Калифорнија, во 2021 година.

Одделот за моторни возила во Калифорнија со години ги истражува системите за помош на возачот на Tesla и формално ја обвини компанијата за измамнички практики во маркетингот на својата технологија за автопилот и FSD.

Извор на статија : Лора Колодни, CNBC