Тибетанска изработка на мандала од песок (Видео)


Погледнете го видеото за да имате разбирање за сликањето со песок на Мандала во Тибет.

Тибет е познат по своите шарени уметнички дела кои вклучуваат будистички божества, фигури на Буда и аспекти на будистичката филозофија. Секој кој е дури и оддалеку запознаен со тибетската култура ќе биде запознаен со еден посебен вид уметнички дела – песочната мандала. Мандалата е во основа духовен симбол што ги прикажува универзумот и космосот. Тоа е генерално геометриска шема која метафорично го претставува универзумот.

Мандалите се многу вообичаени во тибетската култура каде што претставуваат различни филозофии пронајдени во тибетскиот будизам како структурата на универзумот, мудроста и непостојаноста, природата на просветлувањето итн. За патникот што го посетува Тибет за прв пат, разбирањето на значењето и филозофијата на Песочниот Мандалас ќе го направи искуството на гледање, во реалноста, длабоко.

Уметнички и филозофски носител на тибетскиот будизам:
Песочните мандали или Дул-Цон-Кил-Хор (Мандала од обоени прав) како што се познати на тибетски, е древна уметничка форма на тибетскиот будизам. Тибетскиот будизам има многу разнобојни уметнички форми како што се сликање Тангка, скулптури со путер и песочни мандали. Како и сите други уметнички форми на Тибет, песочната мандала е поврзана со будистичката култура и будистичката филозофија.

Изработка на мандала од песок:
Песочните мандали се во тибетската уметничка култура со векови. Во старите денови, монасите користеле скапоцени и полускапоцени камења наместо обоен песок. Во денешно време користењето скапоцени камења не е практично, па монасите користат обоен песок. Песокот е обично многу густ, така што не се скрши лесно ако има ветер или некакво нарушување додека се прави мандалата.