Тимовите на Трамп се подготвуваат за можното гласање на големото жири во четврток


Трамп минатата недела рече дека добил целно писмо во врска со истрагата за нападот на Капитол на 6 јануари и напорите за поништување на изборите.

Правните и политичките тимови на Доналд Трамп се подготвуваат за можноста федералната голема порота да гласа за обвиненијата против поранешниот претседател уште во четврток, според три извори запознаени со размислувањата на неговиот близок круг.

Трамп на 18 јули на својата платформа на социјалните мрежи рече дека бил известен дека е мета во истрагата за немирите на 6 јануари и напорите за поништување на изборите во 2020 година.

Специјалниот советник Џек Смит го истражуваше нападот на Капитол на САД на 6 јануари 2021 година од страна на толпа поддржувачи на про-Трамп, како и други работи, во Вашингтон, Д.Ц.
Целното писмо споменува три федерални статути поврзани со одземање на правата, заговор за измама на САД и манипулација со сведок, велат двајца адвокати со директно познавање на документот.

Но, дали Трамп ќе биде обвинет – и, ако е обвинет, за што се брои – останува непознато.

Федералната голема порота во Флорида минатиот месец го обвини Трамп за кривични пријави поврзани со доверливи документи кои се чувале во неговиот дом на Флорида.
Трамп, кој повторно се кандидира за претседател, се изјасни за невин во тој случај. Друго лице обвинето во тој случај, помошникот на Трамп, Волт Наута, исто така се изјасни за невин.

Трамп, исто така, се изјасни за невин по 34 кривични дела за фалсификување деловни книги во случај во државата Њујорк. Тој случај е различен од федералните истраги на Смит. Окружниот обвинител на Менхетен, Алвин Брег, го покрена тој случај, а големата порота го обвини поранешниот претседател.

Трамп, објавувајќи дека бил информиран дека е мета во истрагата на 6 јануари, ја нарече „лов на вештерки“.