„Тишината ме научи дека само неколку едноставни зборови добро изговорени имаат поголема моќ од часовите брборење.

nature sky sunset man 696x398

„Тишината ме научи дека само неколку едноставни зборови добро изговорени имаат поголема моќ од часовите брборење. Тишината ме научи дека љубовта може да биде едноставна. Тишината ме научи дека едноставноста и радоста се блиски пријатели“.

Во текот на две години, поминав една од четири недели во тишина. Во тоа време живеев во манастир (Зен манастир) и секој месец имавме една недела на тивко повлекување. За време на тоа повлекување, медитиравме во тишина, јадевме во тишина, работевме во тишина и комунициравме само преку гестови со раце и напишани пораки.

На почетокот таквиот живот беше тежок, но со текот на времето научив да пораснам за да ја почитувам тишината. До моментот кога заминав од таму, научив дека тишината е мој пријател и учител.

Тишината е извор на голема сила“. – Лао Це

Што ме научи тишината?

1. Задоволство

Порано мислев дека треба да гледам телевизија секоја вечер. Но, во манастирот бев без него и открив дека не ми треба.

Тишината ме научи да бидам среќен со помалку. Изберете нешто што ве влече надолу и пуштете се. Вашиот живот ќе ви се заблагодари.

2. Изразување

Кога можете да зборувате само со испраќање пораки, тогаш го кажувате само она што е важно. Пред манастирот зборував многу, а малку кажував.

Тишината ме научи дека само неколку едноставни зборови добро кажани имаат поголема моќ од часовите на муабет. Размислете за една едноставна работа што можете да ја кажете што би направила некој да се чувствува подобро – и кажете ја.

dzovi kompani baner horizontalen

3. Почит

Тоа што можам да зборувам го олеснувам животот, но кога не можев да зборувам сфатив колку сум зависен од другите.

Тишината ме научи да ја ценам вредноста на поврзувањето со другите. Следниот пат кога ќе ги видите пријателите или семејството, обидете се навистина да ги слушате. Длабокото слушање покажува длабока почит.

4. Внимание

Неколку пати за време на моето прво повлекување мислев дека мојот мобилен телефон вибрира. Но, тогаш би се сетил да го немам со мене. Ми покажа колку телефонот ми го одзема вниманието.

Тишината ме научи колку е важно да се отстранат одвраќањата. Следниот пат кога ќе бидете со некој за кој се грижите, обидете се да го исклучите телефонот и да го оставите настрана. Така подобро ќе го насочите вниманието.

5. Размислете

Еднаш правев духовни вежби во близина на градилиште. Бев изненаден од тоа колку лесно моите мисли ја задушија вревата. Сфатив дека ако моите мисли се толку гласни, тогаш подобро да ги направам помудри што е можно.

Тишината ме научи на важноста да ги обликувам моите мисли. Одвојте време секој ден да ги набљудувате вашите мисли и да ги ослободите оние мисли кои повеќе не ви служат.

baner portland horizontalen

6. Природа

Бидејќи вежбав во секоја сезона, знам дека звукот на ветрот во есен е поинаков отколку во зима.

Тишината ме научи да ја забележувам природата. Прошетајте кратко надвор во тишина и ќе ја откриете мудроста и мирот што ги нуди природата.

7. Телото

За време на повлекувањето на тишината, забележав дека секогаш кога ќе се губев во мислите, престанував да го следам моето тело. И кога ќе го фокусирав вниманието на моето тело, мислите ќе ми се смират.

Тишината ме научи да бидам во моето тело. Затворете ги очите и прашајте: „Што чувствувам во мојата рака? Учењето да го чувствувате вашето тело може да го смири вашиот немирен ум.

8. Раздразливост

Кога би отишол во градот после тие вежби, светот би изгледал гласно и брзо. Сфатив колку нашите сетила треба да обработат поголемиот дел од времето.

Тишината ме научи колку е важно да се намалат дразбите. Секој ден уживајте во барем малку тишина. Колку помалку гледате и слушате, толку вашиот ум ќе стане помирен.

9. Звук

Луѓето доаѓаа во манастирот и забележуваа колку е тивко таму. Но, живеејќи во манастир, ги знаев сите звуци, од жаби до бувови, до звукот на сандалите на тротоарот.

Тишината ме научи дека светот е богат со звуци. Седнете пред куќата и затворете ги очите. Ако слушате доволно долго, ќе се изненадите од сè што ќе слушнете.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

10. Хуманост

За време на повлекувањето, бев опкружен со несовршени луѓе кои даваа се од себе. Некои беа среќни, некои тажни, но сите беа прекрасно човечки.

Тишината ме научи дека луѓето покажуваат голема убавина. Најдете добро место за луѓето да гледаат со отворено срце. Она што ќе го видите може да ве инспирира.

11. Заминување

Долго време, кога ќе излезеше нешто тешко, ме збунуваше. Но, повлекувањето во тишина ме научи дека тоа што го избегнувам нема да исчезне.

Тишината ме научи дека далечината ни помага да се соочиме со тешки времиња. Следниот пат кога ќе се соочите со нешто тешко, застанете и почитувајте го она што ви претстои.

12. Љубов

Порано мислев дека љубовта е голема работа. Но, во повлекувањето сфатив дека чувствувам љубов за толку многу работи.

Тишината ме научи дека љубовта може да биде едноставна. Помислете на некој на кој неодамна не сте му кажале дека го сакате и кажете му.

13. Храброст

Порано мислев дека храброста е во соочувањето со опасноста, но за време на повлекувањето сфатив дека вистинската храброст е во соочувањето со себе.

Тишината ме научи дека храброста бара да бидеш мирен. Кога ќе престанеме да се движиме, сè од што бегаме ни стигнува. Следниот пат кога ќе се плашите од нешто, застанете и почекајте да помине. Во твоето срце има огромна храброст.

14. Упорност

Секое повлекување ме потсетуваше дека зборувањето е лесно, но молчењето е тешко.

Тишината не е гласна, но има огромна моќ да издржи. Следниот пат кога некој ќе се сомнева во вас, наместо да го изразите вашето несогласување, дајте тивок завет дека нема да се откажете. Дејството зборува многу.

15. Вера

Често барам потврда или повратна информација. Но, живеењето во тишина значеше дека треба да им верувам на моите инстинкти.

Тишината ме научи да верувам во себе. Следниот пат кога ќе почнете да се чувствувате вознемирени, седнете во тишина и видете дали можете да го најдете просторот на длабока вера што живее во вашето срце.

16. Искреност

Порано лажев за да не се објаснувам. Но, кога не зборував, почнав да го забележувам тој нагон и колку многу ми го поткопува интегритетот.

Тишината ме научи колку е важно да се каже вистината. Забележете ги моментите кога кажувате мали лаги и наместо тоа обидете се да ја кажете вистината. Не е секогаш лесно, но тоа е првиот чекор кон верувањето во себе и во другите.

17. Благодарност

Немав голема удобност за време на повлекувањето. Ми помогна да видам колку сум земал здраво за готово и за колку морам да бидам благодарен.

На крајот од секој ден, седете во тишина и запрашајте се за што сте благодарни. Ќе се изненадите кога ќе видите колку благослови ќе најдете.

18. Едноставност

Порано сакав драма и конфликти. Но, во повлекувањето видов дека сум среќен кога се држам до едноставноста.

Тишината ме научи дека едноставноста и радоста се блиски пријатели. Изберете место во вашиот дом што можете да го поедноставите. Чувајте го едноставно еден месец и уживајте во леснотијата што ја носи во вашиот живот.

19. Врска

Мислев дека морам да зборувам гласно за да ја почувствувам врската. За време на повлекувањето сфатив дека можам да се чувствувам поврзан само со тоа што бидам покрај луѓето за кои ми е гајле.

Тишината ме научи дека зборовите можат да ми пречат. Направете нешто во тишина со некој што го сакате. На почетокот ќе ви биде чудно, но со текот на времето ќе видите што значи кога сте само во нечие присуство.

20. Вистината

Студирав филозофија и мислев дека можам да читам за вистината. Но, повлекувањето во тишина ме научи дека вистината се наоѓа во тишината.

Тишината ме научи на вистината подлабока отколку што можеле зборовите. Седете во тишина еднаш неделно и почувствувајте ја вистината во своето срце.

Таму е дали можете да го кажете со зборови или не.

допир-свест / atma