Толку е лесно да се каже НЕ на се што не ти е блиску. НЕ за луѓето кои ве повредиле. НЕ на оние кои не ги делат вашите вредности. НЕ на здодевните книги, оставете ги. НЕ за безобразен таксист. Ќе најдеш друго такси, почитувај се. НЕ – за се што ве мачи. ДА – на сè што ве прави среќни.

silhouette man beach

Толку лесно, а сепак толку важно

Многу е лесно да се сопира и да се пропушти пешак. Тогаш неговиот капут и вашата совест ќе бидат чиста.

Толку е лесно да му кажеш на детето што скршило украс на елка: Не е ништо, душо, тоа е за среќа – и да не викаш половина час, како да не ти се скршил украсот, туку срцето.

Многу е лесно да се јавиш на мама и да ја прашаш: Здраво, мамо, како си? – и не само кога нешто ви треба.

Толку е лесно да станете после шоу и да дадете овации. Не плашете се, нема да ви паднат нозете, а тоа ќе им значи многу на актерите. Вашиот аплауз е нивната секојдневна потреба, главната награда, пишува uspesnazena.com .

Многу е лесно да го задржите вашето мислење за себе ако не се согласувате со нешто на социјалната мрежа. А енергијата што би ја потрошиле на токсичен коментар, искористете ја на нешто поблагородно и покорисно.

Многу е лесно да се биде благодарен. Кажете „благодарам“ што ви дадовте место, што брзо одговоривте на вашето писмо, што прифативте покана за ручек. Затоа што, искрено, никој не ти должи ништо. Ниту твоите родители, ниту твоите деца, ниту твоите колеги, ниту твојот пријател, ниту вратарот на кој се жалиш дека пушташ гласна музика на 9-ти кат.

Толку е лесно да се каже НЕ на се што не ти е блиску. НЕ за луѓето кои ве повредиле. НЕ на оние кои не ги делат вашите вредности. НЕ на здодевните книги, оставете ги. НЕ за безобразен таксист. Ќе најдеш друго такси, почитувај се. НЕ – за се што ве мачи. ДА – на сè што ве прави среќни.

Многу е лесно да се испрати СМС „Те сакам“. Баш така, без никаква причина. Едноставно затоа што имате среќа – имате на кого да му пишете.

Многу е лесно да се прекршат правилата. Да се ​​биде смешен. Заспијте во кино. Облечете го најелегантниот фустан кога е најсивиот ден. Да се ​​јаде редовно јадење од свечената служба.

– Мамо – се осмелија децата, иако веќе беше доста доцна. – Би сакале да спиеме заедно на подот. Знаеме дека сега не е време бидејќи утре е понеделник, а Саша е настинат. И јасно е дека идејата не е најдобра, но знајте дека многу би ни се допаднала. – Одлична идеја – реков. – Зошто да не го направи тоа сега? Барем тоа е лесно.

Од малите нешта – благодарам, те молам, ништо страшно, те сакам, бакни ме, ајде да се гушнеме, мило ми е што те гледам, ајде сега – доаѓа голема, вистинска среќа.