Уметност, архитектура и дизајн

ff4801bc0f103757 1024x682

Во 2005 година, уметниците Христо и Жан-Клод спроведоа идеја, уметничка инсталација во Њујорк Сити наречена Гејтс во Централ Парк . Илјадници светло портокалови порти беа поставени во текот на одличната пејзажна архитектура на Фредерик Олмстед, изградена според дизајнот на уметничкиот тим. “Се разбира,” Гејтс “е уметност, зашто што друго би било?” напишал уметнички критичар Питер Шјелдал во тоа време. “Уметноста се користи за да се мисли на слики и статуи. Сега тоа значи практично се што е направено од човекот, што е непрописно поинаку”. “Њујорк тајмс” беше попрагматичен во нивниот преглед наречен “Доста е за” Гејтс “како уметност, ајде да зборуваме за таа цена.” Значи, ако вештачки дизајн не може да се класифицира, тој мора да биде уметност.

Но, ако тоа е многу, многу скапо да се создаде, како тоа може да биде едноставно уметност?

Во зависност од вашата перспектива, можете да го користите зборот архитектура за да опишете било кој број на работи. Кој од овие предмети може да се нарече архитектура – циркуски шатор; јајце картон; тобоганот; кабина за дневници; облакодер; компјутерска програма; привремен летен павилјон; политичка кампања; Крф? Списокот може да трае вечно.

Што значи архитектонски ?

Придавката архитектонски може да опише нешто поврзано со архитектурата и градежниот дизајн. Примери се во изобилство, вклучувајќи архитектонски цртежи; архитектонски дизајн; архитектонски стилови; архитектонско моделирање; архитектонски детали; архитектонски инженеринг; архитектонски софтвер; архитектонски историчар или архитектонска историја; архитектонски истражувања; архитектонска еволуција; архитектонски студии; архитектонско наследство; архитектонски традиции; архитектонски антиквитети и архитектонско спасување; архитектонско осветлување; архитектонски производи; архитектонски истраги.

Исто така, зборот архитектонски може да опише предмети кои имаат силна форма или убави линии – архитектонска вазна; архитектонска скулптура; архитектонски рок формирање; архитектонски перде. Можеби тоа е употребата на зборот архитектонски што ги замагли водите на дефинирање на архитектурата.

Кога зградата ќе стане архитектура?

“Земјата е наједноставниот облик на архитектура”, напишал американскиот архитект Френк Лојд Рајт (1867-1959), што укажува дека изградената средина не е исклучиво вештачка. Ако е точно, дали птиците и пчелите и сите градители на природни живеалишта се сметаат за архитекти – и дали се нивната структура архитектура?

Архитект и новинар Роџер К. Луис (b. 1941) пишува дека општествата имаат тенденција да ја ценат најголемата структура која “ги надминува услугите или функционалните перформанси”, а тоа се повеќе од само згради. “Големата архитектура”, пишува Луис, “отсекогаш претставувала повеќе од одговорна конструкција или издржливо засолниште. Трупноста на формата и уметноста на градењето одамна биле доминантни стандарди за мерење на степенот до кој човечките артефакти се трансформираат од профанот до светото . ”

Френк Лојд Рајт тврди дека оваа уметност и убавина можат да дојдат само од човечкиот дух. “Само градењето можеби не го познава” духот “, напиша Рајт во 1937 година.” И добро е да се каже дека духот на нешто е суштински живот на тоа нешто, бидејќи тоа е вистина “. За размислувањето на Рајт, брада брана, кошница и птичје гнездо може да бидат убави, пониски форми на архитектура, но “голем факт” е ова – “архитектурата е едноставно повисок тип и израз на природата по пат на човечка природа, каде луѓето се загрижени.


#Архитектура и дизајн #Уметност

Категорија: Наука и Технологија