Употребата на канабис поврзана со епигенетски промени, откриваат научниците

canabis

Користењето канабис може да предизвика промени во епигеномот на човечкото тело, сугерира студија на над 1.000 возрасни лица. Епигеномот функционира како збир на прекинувачи, активирајќи или деактивирајќи гени за да го промени начинот на функционирање на нашите тела .

„Набљудувавме поврзаност помеѓу кумулативната употреба на марихуана и повеќе епигенетски маркери со текот на времето“, вели Лифанг Хоу, превентивен лекар и епидемиолог од Медицинскиот факултет Фајнберг на Универзитетот Северозападен.

Канабисот е најчесто користена супстанца во Соединетите Држави, при што 49 отсто од луѓето го пробуваат барем еднаш, објавија Хоу и тим американски истражувачи во нивниот објавен труд . Некои американски држави и други земји го направија тоа легално, но сè уште не ги разбираме целосно неговите ефекти врз нашето здравје .

Истражувачите проучувале околу 1.000 возрасни лица кои учествувале во долгорочна претходна студија каде што биле прашани за нивната употреба на канабис во период од 20 години. Учесниците во студијата дадоа примероци од крв во два наврати во тој период, на 15 и 20 години. Тие беа на возраст меѓу 18 и 30 години на почетокот, или „година 0“.

Користејќи ги овие примероци на крв од пет години, Хоу и нејзиниот тим ги разгледаа епигенетските промени , особено нивоата на метилација на ДНК , на луѓето кои користеле канабис неодамна или долго време.

Додавањето или отстранувањето на метил групи од ДНК е една од најпроучените епигенетски модификации. Без промена на геномската секвенца, таа ја менува активноста на гените, бидејќи на клетките им е потешко да го читаат упатството за геном со овие молекуларни промени на нивниот начин.

Факторите на животната средина и начинот на живот може да ги поттикнат овие промени на метилација, кои може да се пренесат на идните генерации , а биомаркерите на крвта можат да обезбедат информации и за неодамнешните и за историските изложувања.

„Претходно идентификувавме асоцијации помеѓу употребата на марихуана и процесот на стареење како што е доловено преку метилација на ДНК“, вели Хоу .

„Сакавме дополнително да истражиме дали специфичните епигенетски фактори се поврзани со марихуаната и дали овие фактори се поврзани со здравствените резултати“.

Сеопфатните податоци за употребата на канабис на учесниците им овозможија да ја проценат кумулативната употреба со текот на времето, како и неодамнешната употреба и да ја споредат со маркерите за метилација на ДНК во нивната крв за анализа.

Тие пронајдоа бројни маркери за метилација на ДНК во 15-годишните примероци на крв, 22 кои беа поврзани со неодамнешната употреба и 31 поврзани со кумулативна употреба на канабис. Во примероците земени на 20-годишна точка, тие идентификуваа 132 маркери поврзани со неодамнешната употреба и 16 поврзани со кумулативна употреба.

„Интересно е што ние постојано идентификувавме еден маркер кој претходно беше поврзан со употребата на тутун“, објаснува Хоу , „сугерирајќи потенцијална заедничка епигенетска регулација помеѓу употребата на тутун и марихуана“.

Повеќекратните епигенетски промени поврзани со употребата на канабис претходно беа поврзани со работи како што се клеточна пролиферација , сигнализација на хормони , инфекции, невролошки нарушувања како шизофренија и биполарно растројство и нарушувања на употребата на супстанц.

линк до веста:

https://www.sciencealert.com/cannabis-use-linked-to-epigenetic-changes-scientists-discover

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *