НОВО

Учењето за рамнодушноста можеме да го наречеме „релативистичка теорија на духовноста“. Само љубовта е апсолутна. Таа има и апсолутно првенство. Во однос на неа се е релативно.

424582167 906118831303600 1687149875205066644 n

Чувајте ја слободата на духот во сè. Не гледајте во ништо на човечките размислувања, туку нека вашиот дух е слободен внатре за да можете во секое време да го направите спротивното. Ниту една пречка нека не ве спречи да ја чувате оваа духовна слобода. Никогаш не се откажувај.

baner portland horizontalen

Писма

Кога Игнатиј зборува за „рамнодушност“, тој секогаш мисли на оваа „слобода на духот“, оваа „слобода за спротивното“, оваа „духовна рамнотежа“.

„Индиферентност“ или „рамнодушност“ во нормална јазична употреба значи невнимание и незаинтересираност. Игнатиус, напротив, рамнодушноста не ја смета за воздржана незаинтересираност на која „сè не е важно“, ниту како нечувствителност кон вредностите. Рамнодушноста треба да се сфати само како израз на љубов што е „подготвен на се“: „… Ќе те следам каде и да одиш. “ (Мт 8:19) на Тавор и Голгота. Или: „Ви ветувам верност и во добро и во лошо, во здравје и во болест“.

Само во оваа смисла формулацијата на Игнатиј во „Принципот и основата“ на духовните вежби беше правилно протолкувана :

Затоа е неопходно да се направиме рамнодушни кон сите суштества во сето она што е оставено на изборот на нашата слободна волја и не е забрането, за да не го сакаме здравјето повеќе од болеста, богатството повеќе од сиромаштијата, честа. повеќе од обесчестување, долг живот повеќе од краток живот и така во сè друго, сакајќи и избирајќи го само она што повеќе нè носи до целта за која сме создадени.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Учењето за рамнодушноста можеме да го наречеме „релативистичка теорија на духовноста“. Само љубовта е апсолутна. Таа има и апсолутно првенство. Во однос на неа се е релативно. Некој од љубов ќе биде на страната на пријателот, иако јавноста може да го осуди поради тоа. Некој може да го ризикува и да го жртвува своето здравје, во последниот случај, животот од љубов, не затоа што животот не е вреден, туку затоа што преку љубовта сè станува вредно: здравје и болест, богатство и сиромаштија, живот и смрт.

#concesnes #concessnes #spiritualgrowth #love #enjoy #happyness #spiritualawakening #dharma #samsara #buddha #awakening

извор :  https://www.facebook.com/JaneAngelov1/posts/pfbid0tULwYoLqJx9XSK93YDvT23YAQ6rRkvCqt2CfVAA8QTVqsEjCrRfE5yiDPvQQNCm5l

текст Ангелов