Феноменот на спонтано закрепнување – моќта на телото да се лекува од сериозни и хронични болести

имаге 1

Ако телото може да се врати од работ на смртта и да заздрави од болести за кои се верува дека се неизлечиви, тогаш неговата способност да лекува е многу поголема отколку што повеќето од нас сфаќаат. Нашата цел треба да биде да ја искористиме оваа моќ за да ни помогне да се излечиме од хронични болести или да ги спречиме да се појават. Затоа што дури и ако се свртиме кон конвенционалната медицина за да лекуваме што и да нè мачи, кога нашето тело е оптимизирано за лекување, ефективноста на таквите третмани ќе се подобри.

dzovi kompani baner horizontalen 1

„Природните сили во нас се вистинските исцелители на болестите“. – Хипократ

Современата медицина постигна извонредни резултати. Нејзината способност да ги спасува луѓето од болести кои би довеле до прерана смрт само една генерација претходно, се граничи со чудо. Но, кога станува збор за хронични болести, модерната медицина има свои граници. Понекогаш лекот е полош од болеста. Понекогаш третманот обезбедува само привремено олеснување на симптомите. Понекогаш нема третман.

За среќа, модерната медицина нема монопол на нашата способност да лекуваме бидејќи телото поседува вродени моќи кои можат да излечат многу хронични здравствени проблеми. Во оваа статија, ја истражуваме природната способност на телото да заздравува и ја разгледуваме улогата што ја игра само-трансформацијата во промовирањето на овие лековити способности.

Нашето тело постојано работи на само-заздравување . Белите крвни зрнца ги чистат раните и се борат против инфекцијата, фибробластните клетки создаваат ново ткиво за да ги поправат пукнатините во нашата кожа и месо, нови коскени клетки се создаваат за да се спојат со фрактури, а имунолошкиот систем може да ги идентификува и неутрализира сите видови штетни патогени. Но, телото може да направи повеќе отколку само да лекува рани, инфекции, скршеници и вирусни и бактериски болести, туку има способност да се лекува од речиси сите форми на хронични болести, за што сведочи феноменот на спонтано закрепнување.

Спонтаното закрепнување се случува кога поединецот неочекувано ќе се излечи од некоја болест на начин што не може да се објасни со парадигмата на модерната медицина. Без каква било медицинска интервенција, операција или фармацевтски лекови, некои луѓе закрепнуваат од рак, срцеви заболувања, мултиплекс склероза, Кронова болест, ревматоиден артритис и други форми на хронични заболувања. На пример, кога станува збор за ракот, добро е познато дека туморите можат да се намалат или дури и да исчезнат без операција, хемотерапија или зрачење, или како што е напишано во медицинското списание Oncology Letters:

„Малигните тумори, како и метастазите, од речиси сите хистолошки типови, можат спонтано да регресираат, иако некои хистолошки типови регресираат почесто од другите“. – Санте Басо Ричи и Уго Черкиари, Спонтана регресија на малигните тумори: важноста на имунолошкиот систем и други фактори.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Спонтаното закрепнување не мора да се случува ненадејно или без причина, туку како што објаснуваат Керил Хиршберг и Марк Бараш во нивната книга Извонредно закрепнување:

„Оригиналното значење на зборот „спонтано“ нема многу врска со ненадејноста, брзината или моменталната промена без причина што ја подразбира модерната употреба. Зборот, открива речникот, првично имал повеќе врска со нешто што се случува поради „вродена внатрешна склоност“, тенденција да се „дејствува според сопствениот импулс, енергија или природен закон“. Тоа подразбира природен процес кој произлегува одвнатре“. – Керил Хиршберг и Марк Бараш, Вонредното закрепнување

Иако само мал дел од лицата со хронична болест спонтано ќе закрепнат, и додека повеќето спонтани закрепнувања не се пријавени, сè уште има многу случаи на овој феномен документирани во медицинската литература. На пример, во книгата Mind Over Medicine, докторката Лиса Ранкин го посочува случајот со еден човек кој боледувал од рак на панкреасот, еден од најразорните форми на оваа болест. Овој човек требаше да се оперира, но имаше срцев удар поради предоперативна процедура што принуди операцијата да се одложи и како што пишува Ранкин:

„Во рок од четири недели од срцевиот удар, додека тој се опоравуваше од срцевиот настан, симптомите и лабораториските наоди на неговиот рак на панкреасот почнаа да исчезнуваат. Четири месеци по неговата првична дијагноза, КТ скен откри дека неговиот тумор целосно исчезнал – без операција, хемотерапија или било каков друг третман за рак. Четири други студии на случај во медицинската литература известуваат за „спонтани“ ремисии на неоперабилни карциноми на панкреасот“. – Лиса Ранкин, Умот пред медицината

baner portland horizontalen

Статијата со наслов Белешки за спонтана регресија на ракот, испитува дванаесет случаи на спонтани ремисии и се обидува да разбере кои животни промени може да довеле до овие закрепнувања. Еден од најинтересните случаи вклучувал пациент со тумор на мозокот во стадиум 4:

„Др. Морис Грин, како практикант, го набљудувал третманот на лекар со глиобластом мултиформе [тумор на мозокот во стадиум 4]. Операцијата беше неуспешна. Пациентот, сепак, имаше регресија наместо прогресија на симптомите… Тој на крајот ја напушти болницата сосема добро, што само покажува дека тој се чувствувал поинаку за животот откако се соочил со смртта…“ – Чарлс Вајнсток, Забелешки за спонтана регресија на Рак. Весник на Американското здружение за психосоматска стоматологија и медицина

Примери за спонтано закрепнување не се ограничени само на рак ; тие го опфаќаат спектарот на хронични заболувања, од кардиоваскуларни и автоимуни болести до невролошки нарушувања, крвни нарушувања и кожни заболувања. Постои дури и мистериозниот феномен Лазар, кој е спонтано закрепнување од срцев удар откако пациентот е прогласен за мртов и сите обиди за реанимација завршиле.

Ако телото може да се врати од работ на смртта и да заздрави од болести за кои се верува дека се неизлечиви, тогаш неговата способност да лекува е многу поголема отколку што повеќето од нас сфаќаат. Нашата цел треба да биде да ја искористиме оваа моќ за да ни помогне да се излечиме од хронични болести или да ги спречиме да се појават. Затоа што дури и ако се свртиме кон конвенционалната медицина за да лекуваме што и да нè мачи, кога нашето тело е оптимизирано за лекување, ефективноста на таквите третмани ќе се подобри.

Истражувањето за спонтано закрепнување допрва треба да открие универзална формула или збир на чекори за отклучување на огромниот исцелувачки потенцијал на телото, бидејќи многу фактори влијаат на оваа способност и индивидуалните потреби варираат. Сепак, оние кои проучувале бројни случаи на спонтано закрепнување сугерираат дека постојат повторливи обрасци и заеднички фактори кои придонесуваат кои нудат потенцијални сознанија за тоа како можеме да ги подготвиме нашите тела за заздравување.

Од една страна, постојат физички фактори кои придонесуваат за заздравување, како што се промени во исхраната, редовно вежбање, подобрување на квалитетот на сонот и ослободување од зависноста од дрога или алкохол. Факторите поврзани со здравјето на телото се клучни за нашата способност за лекување. Но, постои еден психолошки фактор кој стои над овие по редослед на важност, а тоа е подготвеноста да се подложи на само-трансформација.

Само-трансформацијата е од суштинско значење за процесот на физичко заздравување од две главни причини. Прво, честопати само кога го трансформираме нашето чувство за себе, развиваме храброст, дисциплина и желба да ги промениме физичките навики кои ја попречуваат нашата способност за лекување. Второ, само-трансформацијата помага да се поправат нездравите обрасци на мисла, верување и емоции, кои нè држат затворени во состојба на болест преку врската тело-ум.

Многу од овие мисловни и емоционални обрасци функционираат под прагот на свесната свесност и се производ на нашето условување, без разлика дали тоа е од растење во нездраво опкружување или години на адаптација на неволјите на современото општество. Ако се ослободиме од ова условување преку само-трансформација, се ослободуваме од штетните физиолошки реакции кои ги диктираат нашите неприлагодливи мисли, однесувања и емоции.

Литературата за спонтано закрепнување го поддржува тврдењето дека само-трансформацијата го олеснува заздравувањето, на пример во книгата Излечен Џефри Редигер кој испитал стотици случаи на спонтано закрепнување пишува:

„Луѓето кои доживеале спонтани исцелувања го нарушија стандардниот начин на работа, излегоа од таа рутина, се видоа и доживеаја себеси на сосема нов начин. . .“ – Џефри Редигер, исцелен.

Или како што пишуваат Керил Хиршберг и Марк Бараш во Извонредно закрепнување:

„Неколку истражувачи забележаа дека на извонредното исцелување често му претходи длабока лична промена, понекогаш дури и она што изгледа како неверојатно различна личност. Неколку истражувачи ги забележале ненадејните психолошки пресвртни точки [или она што се нарекуваат] „егзистенцијални промени“ кои му претходат на извонредното закрепнување. д-р. Марко Деврис и неговите колеги откриле дека групата случаи на спонтана ремисија што ја проучувале покажала релативно ненадејна промена кон зголемено автономно однесување и значително променети ставови кон болеста, третманот, врските и духовните верувања. – Керил Хиршберг и Марк Бараш, Вонредно закрепнување

Во трудот со наслов „Психолошки промени кои претходат на спонтана ремисија на рак“, неколку истражувачи открија дека е вообичаено кај оние кои спонтано излекувале рак:

„Зголемен дистоничен одговор на ограничените аспекти на личноста и зголемен синтонски одговор на поширок сет на карактеристики од оние на кои вообичаено се пристапува. – Schilder, JN, de Vries, MJ, Goodkin, K. and Antoni, M. (2004). Психолошки промени кои претходат на спонтана ремисија на рак. Клинички студии на случај

Лаички кажано, ова значи отфрлање на ограничувачките аспекти на нечија личност и отворање и прифаќање на поголемо чувство за себе.

Бидејќи само-трансформацијата може да води во многу правци, некои добри, а некои лоши, која форма го подготвува телото за заздравување? Етимологијата на зборот исцели дава поим, бидејќи во коренот овој збор значи враќање на целината. Движењето кон психолошка целина, идентификувано од Карл Јунг како олицетворение на психолошкото здравје, е форма на само-трансформација која промовира исцелување.

Психолошката целина е идеална состојба на која може само да и се пристапи, никогаш целосно да не се постигне, и вклучува зголемена свест за сите аспекти на тоа кои сме ние и интеграција на тие аспекти во нашето свесно чувство за себе. Во 16-тиот том од неговите „Собрани дела“, Карл Јунг го напишал следново: „Во ниту една претходна ера не била толку потребна целовитоста. Сосема е јасно дека ова е главниот проблем со кој се соочува уметноста на психичко исцелување денес“.

Целосноста се постигнува преку самоприфаќање, заедно со самосвеста и се изразува преку акти на храброст. Без самоприфаќање, ние тежнееме да ги негираме и потиснуваме аспектите на тоа кои сме, со што го блокираме нивното здраво изразување. Без самоспознавање, никогаш не го откриваме нашиот вистински потенцијал и она што го цениме во животот. Без храброст никогаш не го изразуваме својот потенцијал во служба на достојните цели. Или како што напиша Мате:

„Кога лечиме, ние сме загрижени да ги вратиме изгубените делови од себе, а не да се обидуваме да ги промениме или „подобриме“. Како што ми кажа психологот и водич за дивината Бил Плоткин, клучното прашање е „не толку многу да се гледа што не е во ред, туку каде целината на личноста не е целосно реализирана или живеена? – Габор Мате, Митот за нормалното

Иако само-трансформацијата може да ја подобри способноста на телото да се лекува, останува фактот дека никогаш немаме целосна контрола над болеста или прашањата за живот и смрт. Можеме да ги преземеме сите неопходни чекори за да оздравиме, а сепак да останеме болни. Но, ова не ги негира придобивките од само-трансформацијата како одговор на болеста.

Бидејќи потрагата по целина е збогатувачко и значајно искуство кое ќе ни помогне да го издржиме животот без оглед на здравјето на нашите тела. Всушност, многу луѓе се будат за своето поавтентично јас само кога ќе се соочат со сопствената смртност, па среде големото страдање што ја придружува болеста, може да се најде нешто подобро. Болеста може да биде неопходната искра што нè инспирира да откриеме кои сме навистина и нè впива со храброст да живееме на начин што е повеќе усогласен со нашето автентично чувство за себе.

„Човекот се раѓа само пред лицето на смртта“. – Свети Августин

Или како што напиша Мартин Хајдегер:

„Ако ја земам смртта во мојот живот, ја признаам и отворено се соочам со неа, ќе се ослободам од вознемиреноста на смртта и ситничарството на животот – и само тогаш ќе бидам слободен да станам тоа што сум“. – Мартин Хајдегер, Битието и времето

Академија на идеи / АТМА – Подготви: Сузана Дулчиќ