Френк Џеј Кинслоу: Зграпчи го сегашниот момент! Кои се придобивките од грижата?

pexels photo 24289

Кои се придобивките од грижата? За да го спречите, само треба да го прифатите овој момент. Кога вашиот ум бега од минатото и брза кон иднината, тој ја заборава сегашноста. А сегашноста е мелем кој ги отстранува проблемите од умот…

dzovi kompani baner horizontalen 1

Од: Френк Џ. Кинслоу

„Зарем животот не е повреден од храната, а телото од облеката? … А кој од вас може да додаде лакот на својот раст со грижа? ~ Матеј, 6:25, 27

Пред неколку недели ми пријде еден бездомник. Порано ќе ја свртев главата или ќе му дадов пари за да се чувствувам подобро. Но, овој пат беше поинаку. Паузирав затоа што сакав да разговарам со него како пријател. Ме замоли да му дадам пари за да си купи сендвич во киоск за брза храна . Го прашав како се вика. Неговото лице покажа мало изненадување од моето прашање, а тој одговори дека се вика Томас.

Му поставував различни прашања на Томас, сакајќи да дознаам нешто повеќе за него, а тој, желен да разговара, одговори спремно. Ми кажа како го изгубил својот дом и ги изрази своите стравови за иднината. Тој рече дека неговиот живот е полн со вознемиреност, вина и недоверба. Јас одговорив дека некои од моите пријатели, милионери, ги имаат токму истите стравови.

Додека ме воведуваше во неговиот живот, внимателно слушав. Зборуваше за своето минато, потоа за иднината, па повторно за своето минато. Од сопственото минато тој избриша вина, каење, тага и тага. Неговата визија за иднината рефлектираше вознемиреност, напнатост и страв. Во разговорот со мене длабоко ги доживеа овие чувства од своето минато и иднина. Додека во неговиот ум се одвиваше филмот за неговиот сопствен живот, очите на Томас гледаа покрај мене, некаде во далечината.

По некое време застана и бараше утешни зборови. Се насмевнав и го прашав: „Каде се сега твоите проблеми? За момент тој само стоеше таму тивко. 

Тој потоа одговори: „Го изгубив домот, работата и…“

„Овој момент!“, реков. „Кој проблем го предизвикува вашето страдање во моментов? Кога ќе престанете да размислувате за вашето минато и иднина, го имате само сегашниот момент. Како се чувствуваш во моментов?“

„Па, добро,… претпоставувам“. промрморе тој.

media 24 uslugi

„Кога те прашав „Каде се твоите проблеми сега?“, застана за момент, а потоа почна да го играш филмот со твојот „проблем“. Во тој момент не обрнувавте внимание на она што се случува, туку повторно размислувавте за вашата иднина/минато. За време на таа кратка тишина, додека размислуваше за прашањето што ти го поставив, немаше проблем.

Сите поминуваме низ ситуации кои не ставаат на тест. Такви околности се, на пример, кога некое лице нема дом или работа. Околностите не се проблем. Тие не стануваат проблеми додека умот не им прикачи бескорисни и штетни емоции. Бездомништвото на вашиот ум ја создаде вашата болка. Дали грижата ни помага кога сме долго време без работа? Дали жалењето за домот што некогаш го имавте може да го промени фактот дека сега сте бездомници? Околностите се реални. Проблемите се јавуваат во умот.

Повторно би те прашал, Томас, каде се твоите проблеми во овој момент? Која околност те јаде толку многу што не можеш да уживаш во овој момент со мене?“

Овој пат тој молчеше уште малку, додека неговата визија беше фокусирана навнатре. Неговото лице набрзо се опушти, како одраз на промената во неговото размислување. Тогаш очите му се наполнија со солзи, а потоа рече: „Сега се чувствувам добро“. Знам дека сè уште имам проблеми, односно такви и такви околности, но сега во овој момент чувствувам некаква безгрижност и спокојство“.

„Во моментов, јас и ти делиме заедничко што значи да се биде човек. Му реков. „Тука сме, едни со други, слободни токму во овој момент. Обрнувајќи внимание на она што се случува сега, нашите умови се потпираат на сегашниот момент. И овој момент е секогаш помирен и попродуктивен од фикциите поттикнати од страв што ги измислува нашиот ум. Ноќното небо е ведро, ветрето дува, а звуците на градот се нежни и смирувачки.

dgtup jovi kompani

Кои се придобивките од грижата? За да го спречите, само треба да го прифатите овој момент. Кога вашиот ум бега од минатото и брза кон иднината, тој ја заборава сегашноста. А сегашноста е мелем што ги отстранува проблемите од умот“.

Разговаравме уште малку, а потоа Томас силно ме прегрна, се сврте и исчезна во ноќта, целосно заборавајќи на сендвичот.

Една вечер подоцна, нашите патишта повторно се вкрстија. Почнавме да разговараме како стари пријатели. Ми кажа дека добил две хонорарни работни места и повторно почнал да оди во црква. Му одговорив дека и тој ми го промени животот.

„Добро е чувството“, му реков на Томас, „да се откријам повторно во твоите очи“.

 

Написот првично беше објавен во списанието „Свјетлост“