Хари Потер засекогаш: Момчето со лузни кое го освои 43-от роденден во светот


И дваесет години подоцна, се сеќавам на моментот кога првпат ја добив книгата Хари Потер и каменот на филозофот во моите раце. „Позајми го овој“, библиотекарката и го турна преку масата на мајка ми, „Штотуку пристигна, наводно е добро“. Тврдата корица, необичниот златен фонт, еднорогот и замокот на корицата веќе делуваа примамливо, а особено момчето на метлата – затоа што досега метлите беа резервирани за вештерки.

Кога рековте expecto patronum , приказната за момчето под скалите со лузна на лицето го освои светот и тргна по патеката наречена „500 милиони продадени книги“. Хари Потер манијата поттикна многумина кои беа исплашени од ненадејната популарност на книгата, во која се спомнуваат мрачните сили, дементорите и некои чие име-не-се-не-се-да се кажува.

Загрижен беше и нашиот учител по веронаука, кој рече дека тоа не е добра книга бидејќи нема јасна разлика помеѓу доброто и злото . Збунети и изненадени, го прашавме свештеникот на детската миса истата недела дали е вистина. Те молам?,  човекот се шокираше, Па, тоа е мојата омилена книга! Еден член од нашите редови упадна околу тоа: Нели Библијата ти е омилена? Срдечно се насмеа и не испрати дома да продолжиме да читаме во мир.

Да, светот на Хари Потер не е црно-бел, исто како што не е светот во кој живееме. Кога се дискутираше за ова, самата Џ.К. Можеби е книга за волшебници, но тие имаат многу човечки карактеристики. Тие не се совршени – полни се со несигурности, стравови, сомнежи и слабости.

Хари може да биде арогантен, Рон нерасположен, Хермиона несигурна. Исто така, и покрај сите нивни подеми и падови, тие нè научија на важноста на пријателството, моќта на љубовта, храброста која доаѓа во многу форми, соочувањето со нашите стравови и со нас самите.

Иако беше свет на магија и имагинарни суштества, изгледаше реално

На едноставен начин, со тон за пиење, и заплетот и ликовите се развиваа низ книгата, давајќи ни време да ја сфатиме сложеноста на друг свет и неговите ликови. Сите тие беа обвиткани со превез на мрачна мистерија и магичен свет што, заедно со Хари, ние читателите постепено го откривавме. Иако беше свет на магија и имагинарни суштества, се чинеше реално – ни беше блиску и можевме да се препознаеме во неговите ликови, училници, авторитети, стравови, желби… Колкумина од нас со години чекаат на нашите писмо со покана до Хогвортс!

 

Секој од нас може да се препознае во училишните поделби на „кланови“ и желбата да припаѓа, секој го имаше (или сакаше да го има) својот добар дух Дамблдор , различни од другите пријатели како Рон , Хермиона и Хагрид или непријатели како Дадли и Малфој кој сакаше да удри. И секој од нас може да препознае лекции од сопствениот живот во реченици како: Потребна е многу храброст да се спротивставиш на непријателот, но уште повеќе да му се спротивставиш на пријателот , Не ги сожалувај мртвите, сожалувај ги живите – без љубов  или Дури и во најтемните времиња, човекот може да најде среќа, само ако се сети да го вклучи светлото .

Светот на Хари Потер беше онаа мала светилка која во моментите кога сакавме да се скриеме од се во сопствениот плакар под скалите и да ја треснаме вратата, нè одведе во свет во кој всушност владеат истите проблеми, само што изгледа малку повеќе од бајка и нуди надеж дека на крајот се ќе биде добро. Кога се сомневате, одете во библиотеката , рече Хермајни. Така, дури и денес, милиони ширум светот си легнуваат со светилка и книга за момче со лузна на челото, читајќи ја со истата радост како и пред дваесет години. Или, како што би рекол Хериотеријан:

Сепак, после толку време?

Секогаш…