Харуки Мураками – „Болката е неизбежна. Страдањето е опција“

person woman girl blonde

„Болката е неизбежна. Страдањето е опција“. – 20 моќни цитати од Харуки Мураками

„Секој од нас губи нешто што му е скапоцено. Изгубени можности, изгубени можности, чувства кои никогаш не можеме да ги вратиме. Тоа е дел од она што значи да се биде жив“.

Харуки Мураками е популарен современ јапонски писател и преведувач. Неговиот татко бил будистички свештеник, а неговата мајка била ќерка на веледрогерија од Осака.

Харуки Мураками има статус на божество меѓу својата публика. Неговите романи се темелно анализирани, се дебатира, неговата симболика постојано се обидува да се толкува, а самиот автор, кој балансира на границата меѓу изолацијата и отвореноста, едноставноста и уметничката каприциозност.

Во неговите романи и раскази читателите ќе најдат некои од најубавите текстови во светот. Мураками нуди увид во животот, љубовта, знаењето и загубата, често истражувајќи ги преку неговите ликови.

Можеби не секогаш пишува за најсреќните луѓе, но тие се едни од најпроникливите.

Еве 20 од неговите најохрабрувачки цитати за животот, загубата и сè помеѓу нив. Тие ќе ви обезбедат многу потребна поинаква перспектива, секогаш кога ви е потребна.

1. „Без разлика што барате, нема да дојде во формата што ја очекувавте“. – „Кафка на тага“

2. „Животот не е како вода. Работите во животот не мора да одат по најкраткиот можен пат“. – “1Q84”

3. „Дури и да можевме да се вратиме назад, веројатно никогаш нема да завршиме таму каде што почнавме“. – “1Q84”

4. „Но, кој може да каже што е најдобро? Затоа треба да ја искористите секоја можност за среќа, каде и да ја најдете и да не се грижите премногу за другите луѓе. Моето искуство ми кажува дека не добиваме повеќе од две или три такви шанси во животот и ако ги пропуштиме, ќе жалиме до крајот на животот“. – „Норвешка шума“

5. „Она што го нарекуваме сегашност е обликувано од акумулацијата на минатото“. – “1Q84”

6. „Ако ги читате само книгите што ги читаат сите други, можете само да размислувате како што мислат сите други“. – „Норвешка шума“

7. „Фактот можеби не е вистинит, а вистината можеби не е фактичка“. – „Хроника на птицата што дува“

8. „Најважното нешто што го научивме во училиште е фактот дека најважните работи не можат да се научат на училиште“. — „За што зборувам кога зборувам за трчање“

9. „Дури и кулите на небото треба одвреме-навреме да се освежуваат.“ – „Јужно од границата, западно од сонцето“

10. „Вистината понекогаш ме потсетува на град закопан во песок. Како што минува времето, песокот се акумулира, а понекогаш се оддува и се открива она што се крие под него“. – „Безбоен Цукуру Тазаки и неговите години на аџилак“

11. „Секој кој се заљубува бара дел од себе што недостасува. Така, секој што е заљубен се растажува кога размислува за својот љубовник. Тоа е како да се вратиш во просторија каде што имаш убави спомени, оние што не си ги видел долго време“. – „Кафка на тага“

12. „Човечкото срце е како ноќна птица. Тивко чека нешто, а кога ќе дојде време, лета право кон него“. – „Безбоен Цукуру Тазаки и неговите години на аџилак“

13. „Отсекогаш сум бил гладен за љубов. Само еднаш сакав да знам како е да го чувствувам тоа – да ме хранат толку многу љубов што не можев повеќе да поднесам. Само еден. ” – “Норвешка шума”

14. „Нема грешка во тоа. Мразот е ладен, розите црвени, јас сум заљубен. И оваа љубов ќе ме однесе некаде. Протокот е премногу силен, немам избор. Може да биде посебно место, место кое никогаш не сум го видел“. – „Мојот сладок Спутник“

15. „Важно е во своето срце да одлучите дека другата личност целосно ја прифаќате. Кога го правите тоа, секогаш е прв пат и последен пат. „ — „Слепа врба, заспана жена“

16. „Болката е неизбежна. Страдањето е опција“. — „За што зборувам кога зборувам за трчање“

17. „Отсуството на борба или омраза или желба значи дека не постојат ниту нивните спротивности“. Нема радост, нема заедништво, нема љубов. Само таму каде што има разочарување и депресија и тага, се јавува среќа; без очај од загуба, нема надеж“. – „Тврдо варена земја на чудата и крајот на светот“

18. „Сеќавањата на луѓето се можеби горивото што го користат за да останат живи“. – „Кога ќе се стемни“

19. „Зошто луѓето мора да бидат толку осамени? Која е целта на сето ова? Милиони луѓе на овој свет, сите копнеат, бараат други да ги задоволат, но се изолираат. Зошто? Дали Земјата беше ставена овде само за да ја негува човечката осаменост? – „Мојот сладок Спутник“

20. „Секој од нас губи нешто што му е скапоцено. Изгубени можности, изгубени можности, чувства кои никогаш не можеме да ги вратиме. Тоа е дел од она што значи да се биде жив“. – „Кафка на тага“

 

ATMA