Хелена Петровна Блаватски ,неколку нејзини цитати за да ви започне денот


Хелена Петровна Блаватски, позната и како Х.П. Блаватски, беше руски филозоф, писател и духовен учител кој го коосноваше Теозофското друштво во 1875 година. Таа е најпозната по нејзината влијателна книга „Тајната доктрина“, која ја опишува нејзината духовна филозофија и космологијата. Учењата на Блаватски црпеа од широк спектар на извори, вклучувајќи ги источните и западните религии, езотеризмот и окултизмот. Нејзините идеи имаа значително влијание врз движењето Њу Ејџ и другите духовни и филозофски традиции.

Еве неколку цитати од Х.П Блаватски:

 1. Човекот е духовно суштество — душа, со други зборови — и дека оваа душа зема различни тела од живот до живот на земјата за да нареди конечно да дојде до такво совршено знаење, преку постојано искуство, што ќе овозможи човек да претпостави телото е соодветно да биде живеалиште на Махатма или усовршена душа. Тогаш, велат тие, таа конкретна душа станува духовен помошник на човештвото.
 2. Сè што е во Универзумот, низ сите негови кралства, е свесно: т.е. обдарено со свест од свој вид и на свој план на перцепција.
 3. Нема религија поголема од вистината.
 4. Биди понизен, ако сакаш да достигнеш мудрост. Биди уште понизен, кога ќе ја совладаш мудроста.
 5. Суштината на Теософијата е совршеното усогласување на божественото со човечкото кај човекот, прилагодувањето на неговите божји особини и стремежи и нивното нишање врз земните или животинските страсти во него. Љубезноста, отсуството на секое лошо чувство или себичност, милосрдието, добрата волја кон сите суштества и совршената правда кон другите како кон самиот себе, се нејзините главни карактеристики. Оној кој поучува теософија го проповеда евангелието на добрата волја; и обратното од ова е исто така точно – кој го проповеда Евангелието на добрата волја, учи Теозофија.
 6. Кој е големиот човек? Оној кој е најсилен во трпението. Кој трпеливо трпи повреди и одржува беспрекорен живот – тој е навистина човек!
 7. Времето е само илузија произведена од сукцесијата на нашите состојби на свест додека патуваме низ вечното траење, и не постои таму каде што не постои свест во која може да се произведе илузијата; но „лежи заспан“.
 8. Помогнете ѝ на природата и работете со неа; и Природата ќе те смета за еден од нејзините творци. . . таа ќе ги разголи пред твојот поглед богатствата скриени во длабочините на нејзините чисти девствени гради.
 9. Малку се сомневаат побожните верници на Ватикан, кога ги креваат очите со немо обожување врз главата на својот Бог на Земјата, папата, дека она што им се восхитуваат е на крајот на краиштата, но карикатурата на главата, Амазон- како шлемот на Палас Атина, незнабожечката божица Минерва! Всушност, едвај постои обред или церемонија на христијанската црква што не потекнува од окултизмот.
 10. Јавното мислење, овој невидлив, нематеријален, сеприсутен, деспотски тиранин; оваа илјадаглава Хидра – поопасна е да биде составена од индивидуални просечности…
 11. Трпението води до моќ; но желбата за алчност води до загуба.
 12. Не плашете се од вашите тешкотии. Не посакувајте да бидете во други околности отколку што сте. Зашто, кога сте го извлекле најдоброто од неволјата, таа станува отскочна штица кон прекрасна можност.
 13. Материјата е дух на најниско ниво. Духот е материја на највисоко ниво.
 14. Употребата на магична моќ е вежбање на природните сили, но супериорни во однос на обичните функции на Природата. Чудото не е кршење на законите на природата, освен за неуки луѓе. Магијата е само наука, длабоко познавање на окултните сили во природата и на законите што го регулираат видливиот или невидливиот свет. Спиритуализмот во рацете на вештиот станува магија, бидејќи тој е научен во уметноста да ги спојува законите на Универзумот, без да прекрши ниту еден од нив и со тоа да ја наруши Природата.
 15. Луѓето постојано повторуваат дека главните работи се љубовта и сочувството. Секако дека љубовта и сочувството се главните работи, но потребно е знаење за љубовта и сочувството да бидат плодни. … Потребна е само секунда за да се каже „љубов“. Но, за да се стекне знаење за благосостојба и благослов на човештвото потребна е вечност.

#facebook  #twitter / X    #tiktok   #youtube   #Instagram      #Linkedin    #whats app