Цитати од „Учењата на Дон Хуан„

 

Цитати од Учењата на Дон Хуан

 1. „Човекот оди кон знаењето како што оди во војна: буден, со страв, со почит и со апсолутна сигурност. Одењето до знаење или одењето во војна на кој било друг начин е грешка, и кој ќе го направи тоа можеби никогаш нема да доживее да зажали“
 2. „Сите патишта се исти: никаде не водат. … Дали оваа патека има срце? Ако е така, патот е добар; ако не, нема никаква корист. И двете патеки не водат никаде; но едниот има срце, другиот нема. Човек прави радосно патување; се додека го следиш, едно си со него. Другиот ќе ве натера да го проколнете животот. Еден те прави силен; другиот те ослабува“.
 3. „Побарајте и видете ги сите чуда околу вас. Ќе се изморите да се гледате сами, а тој замор ќе ве направи глуви и слепи за се останато. – Дон Хуан“
 4. „Доживував кратки блесоци на дисосоцијација или плитки состојби на необична реалност“.
 5. „Моќта почива на видот на знаење што некој го поседува. Која е смислата да се знаат работи кои се бескорисни?“
 6. „Затоа мора секогаш да имате на ум дека патеката е само пат; ако сметаш дека не треба да го следиш, не смееш да останеш со него под никакви услови…

  Дали оваа патека има срце? Ако е така, патот е добар; ако не, нема никаква корист. И двете патеки не водат никаде; но едниот има срце, другиот нема. Човек прави радосно патување; се додека го следиш, едно си со него. Другиот ќе ве натера да го проколнете животот. Еден те прави силен; другиот те ослабува“.

 7. „Кога мажот почнува да учи, никогаш не е јасен за своите цели. Неговата цел е погрешна; неговата намера е нејасна. Тој се надева на награди кои никогаш нема да се остварат, бидејќи не знае ништо за тешкотиите на учењето.

  Полека почнува да учи – на почетокот малку по малку, а потоа на големи делови. И неговите мисли наскоро се судираат. Она што го учи никогаш не е она што го замислил, или замислувал, и затоа почнува да се плаши. Учењето никогаш не е она што некој го очекува. Секој чекор на учење е нова задача, а стравот што човекот го доживува почнува да се зголемува безмилосно, непопустливо“.

 8. „Будењето на сериозна, трезна свест беше навистина шокантно. Заборавив дека сум маж! Тагата од таквата непомирлива ситуација беше толку силна што плачев“.
 9. „Патувањето само по себе беше доволно; секоја надеж да дојде до постојана позиција беше надвор од границите на неговото знаење“.
 10. „- Птиците летаат како птици и човек што ја зел ѓаволската пиреј муви како таков.
  – Како што прават птиците?
  – Не, тој лета како човек што ја зел тревата.
 11. „Навистина чувствував дека го изгубив телото, дон Хуан.“
  „Ти.“
  „Мислиш, јас навистина немав тело?“
  „Што мислиш самиот?“
  „Па, не знам. Сè што можам да ви кажам е она што го почувствував.”
  Тоа е сè што постои во реалноста – она ​​што го почувствувавте.
 12. „Вие сте сериозна личност, но вашата сериозност е поврзана со она што го правите, а не со она што се случува надвор од вас. Премногу се задржувате на себе. Тоа е маката. И тоа предизвикува ужасен замор.“
  „Но, што друго може некој да направи, дон Хуан?“
  „Барајте и видете ги чудата насекаде околу вас. Ќе се изморите да се гледате сами, а тој замор ќе ве направи глуви и слепи за сè друго“.
 13. „Сè е една од милион патеки. Затоа секогаш мора да имате на ум дека патеката е само патека; ако сметате дека не треба да го следите, не смеете да останете со него под никакви услови. За да имате таква јасност, мора да водите дисциплиниран живот. Само тогаш ќе знаеш дека секој пат е само пат и нема навреда, кон самиот себе или кон другите, да го отфрлиш ако тоа ти кажува срцето да го правиш. Но, вашата одлука да продолжите на патот или да го напуштите мора да биде без страв или амбиција. Јас те предупредувам. Погледнете ја секоја патека внимателно и намерно. Пробајте го онолку пати колку што мислите дека е потребно.

  Ова прашање го поставува само многу стар човек. Дали оваа патека има срце? Сите патишта се исти: никаде не водат. Тие се патеки што минуваат низ грмушката или во грмушката. Во сопствениот живот би можел да кажам дека сум поминал долги долги патеки, но никаде не сум. Дали оваа патека има срце? Ако е така, патот е добар; ако не, нема никаква корист. И двете патеки не водат никаде; но едниот има срце, другиот нема. Човек прави радосно патување; се додека го следиш, едно си со него. Другиот ќе ве натера да го проколнете животот. Еден те прави силен; другиот те ослабува.

  Пред да тргнете по кој било пат поставете го прашањето: Дали оваа патека има срце? Ако одговорот е не, ќе го знаете тоа, а потоа мора да изберете друг пат. Проблемот е што никој не го поставува прашањето; и кога човекот конечно ќе сфати дека тргнал по пат без срце, патот е подготвен да го убие. Во тој момент многу малку мажи можат да застанат да размислуваат и да ја напуштат патеката. Патот без срце никогаш не е пријатен. Мора да работите напорно дури и да го преземете. Од друга страна, патот со срце е лесен; тоа не те тера да работиш да го сакаш“.

 14. „За мене постои само патување по патишта со срце, по кој било пат што може да има срце, а единствениот вреден предизвик е да ја поминам целата должина – и таму патувам гледајќи, гледајќи без здив.

 

Карлос Кастанеда, Учењата на Дон Хуан: Јакиски начин на знаење  (Carlos Castaneda, The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge)