Четири секојдневни предмети одново замислени за природата


Биоразградливи чевли ? Четири секојдневни предмети одново замислени за природата

Без разлика дали се работи за[code_snippet id=4 format=true] пакување со алги или тули направени од кравји измет, новата култура на наградувани дизајнери на производи се оддалечуваат од пластика и хемикалии базирани на фосили.

Погледнете низ вашиот дом и нема да помине долго додека не забележите нешто што е подготвено да го надмине неговото добредојде. Од кеси со патент до влошки за периоди, за речиси сè што консумираме, потребна е одржлива алтернатива.

Тоа е целта на  Кружниот предизвик „Направи го тоа“ , кој го води меѓународната организација „Што дизајн може да направи“. Ги повика претприемачите и креативците да поднесат проектни идеи кои се изградени да траат, да работат со природата и да користат веќе постоечки ресурси. На повикот одговорија повеќе од 650 претприемачи со иновативни стратегии за градење на поциркуларно општество.

Еве четири од 13-те инспиративни победници.

1. Биоразградливи чевли

Дејвид Рубах веќе две и пол години го носи истиот пар сандали. Не звучи необично додека не го земете предвид фактот дека тие се целосно биоразградливи.

„Мислам дека е смешно што ние како луѓе сме измислиле толку многу, но за крајната употреба на производите, имаме само едно решение наречено рециклирање“, објаснува Рубах, основачот на Balena со седиште во Израел Тој ја нарекува својата иновација „биоциклинг“.

Без разлика дали се работи за пакување со алги или тули направени од кравји измет, новата култура на наградувани дизајнери на производи се оддалечуваат од пластика и хемикалии базирани на фосили

Погледнете низ вашиот дом и нема да помине долго додека не забележите нешто што е подготвено да го надмине неговото добредојде. Од кеси со патент до влошки за периоди, за речиси сè што консумираме, потребна е одржлива алтернатива.

Тоа е целта на  Кружниот предизвик „Направи го тоа“ , кој го води меѓународната организација „Што дизајн може да направи“. Ги повика претприемачите и креативците да поднесат проектни идеи кои се изградени да траат, да работат со природата и да користат веќе постоечки ресурси. На повикот одговорија повеќе од 650 претприемачи со иновативни стратегии за градење на поциркуларно општество.

Еве четири од 13-те инспиративни победници.

 

1. Биоразградливи чевли

Дејвид Рубах веќе две и пол години го носи истиот пар сандали. Не звучи необично додека не го земете предвид фактот дека тие се целосно биоразградливи.

„Мислам дека е смешно што ние како луѓе сме измислиле толку многу, но за крајната употреба на производите, имаме само едно решение наречено рециклирање“, објаснува Рубах, основачот на Balena со седиште во Израел Тој ја нарекува својата иновација „биоциклинг“.

Запознајте ги сите 16 победници на Кружниот предизвик Make itОд она што го јадеме до тоа како градиме, пакуваме и купуваме, овие возбудливи иновации го спречуваат отпадот со преиспитување на нашиот начин на живот.

Наспроти позадината на модната индустрија, каде што 60 отсто од целиот материјал направен во облеката е пластика, Балена разви биопластика што штиклира три кутии. Не само што е удобен, цврст и лесен за обликување, тој е направен и од природни и обновливи материјали и е целосно компостиран во индустриски капацитети.

Првата серија на чевли на компанијата (главна слика), произведени како доказ за концептот, беше распродадена, а клиентите можеа да ги вратат на рециклирање кога ќе завршат со нив. Но, тоа е само почеток. Roubach се надева дека ќе работи на нови материјали, соработки, па дури и сертификати за производи кои користат материјали на Balena.

Но, нагласува тој, сè започнува со потрошувачите: „Прашањето што треба да го поставуваме секогаш кога купуваме нешто е: „што ќе се случи со тоа на крајот?“

 

2. Пакување со алги

дизајнери

Морските алги можат да имаат позитивно влијание врз екосистемите бидејќи го зафаќаат CO2. Слика: mujō

Juni Sun Neyenhuys верува дека пакувањето треба да трае онолку колку што ни е потребно. Без разлика дали се работи за вреќа со листови салата или обвивка за ужина, откако ќе ја изедете содржината, треба да се фрли на купот компост за да се биоразградува природно и безопасно.

Тоа е начинот на работа на mujō со седиште во Германија , компанија која таа ја коосновала со Annekathrin Grüneberg, која го заменува конвенционалното пакување со алги. За разлика од копнените материјали, на морските алги не им треба земјоделско земјиште, наводнување или пестициди.

„Сите тие лоши работи не се потребни кога одгледувате алги“, објаснува Нејенхујс. „Има позитивно влијание врз екосистемите бидејќи [зафаќа] CO2 и расте навистина, навистина брзо. Може да порасне и до 60 сантиметри на ден.

„[Но] она што е навистина важно е да не ги правиме истите грешки во аквакултурата како што правевме во земјоделството“. На пример, да му наштети на биолошката разновидност преку еднократно одгледување или во голема мера да се потпира на синтетички ѓубрива.

Со финансирање сега, тимот работи на развој на производи и се надева дека ќе го стави своето пакување на полиците во следните 12-18 месеци.

 

3. Влошки без пластика

На влошките на Саати им требаат само шест месеци за да се распаднат по употребата. Слика: Саати

„Нашиот деловен модел е прв од ваков вид“, вели Тарун Ботра, еден од коосновачите на Саати , со седиште во Индија, за Позитивни вести. Компанијата произведува хигиенски влошки, но најважно, без 3,4 g пластика што обично ги има во секоја од нив.

„Тоа е целосно кружен бизнис модел, каде што воопшто не преземаме ништо што е вештачко или од ресурс што се исцрпува“.

Наместо тоа, компанијата користи банана и бамбусови влакна, добиени од земјоделски отпад. Антибактериските својства на овие материјали ги прават совршено прилагодени за периодични производи, а на влошките им требаат само шест месеци за да се распаднат по употребата.

Саати, исто така, донираше над еден милион од своите влошки на Индијки – само 36 отсто од нив имаат пристап до производи за менструација.

„Се обидуваме да предложиме похолистички пристап кон менструалната хигиена, како и здравјето и одржливоста“, вели ко-основачот Кристин Кагецу. Иако има долг пат да се помине, таа верува дека се случува промена во начинот на размислување.

„Видовме како татковците доаѓаат и разговараат за производот со своите ќерки, видовме момци како го купуваат за своите пријатели. Тоа е дефинитивно ново искуство за нас“.

4. Тули направени од кравји измет

Производството на Coolbricks ги намалува емисиите на јаглерод за 90 отсто. Слика: Ту Делта

CoolBricks се разликуваат од другите градежни материјали – но вие не би го знаеле тоа. Првата реакција на ѕидарите кога им е дадена тула за држење е дека не можат да веруваат дека таа не содржи цемент, вели основачот Емил Смеенк. За разлика од секојдневните тули, овие не се печени или печени и се 100 проценти за рециклирање.

„CoolBricks се составени од почва и активни состојки на кравјиот измет“, објаснува Јаск Кулшрешта, шеф на истражување и развој на стартапот, со седиште во Холандија и Уганда.

„Традиционално, многу земји користат кравји измет за изработка на куќи“, продолжува таа, објаснувајќи дека нејзиниот тим ја презел оваа основна идеја и ја модернизирал.

Додека калта често се сече од мочуриштата, што доведува до губење на живеалиштата, методот на CoolBricks може да вклучи секаков вид почва како основна состојка. Исто така, на фармерите им плаќа фер цена за нивниот кравји измет.

Резултатот е тула која е 20 отсто поцврста од традиционалните калливи тули, ги намалува емисиите на јаглерод за 90 отсто и чини импресивни 50 отсто помалку.„

Кружните иновации се однесуваат на скратување на синџирите на снабдување и поедноставување за да можете повторно да ги користите локалните материјали“, вели Сменк.


Статија: Positive.news