Чистење на вашиот живот – хавајска тајна

2151050626

Ако се обидете да го пронајдете најлесниот начин да го решите проблемот, тешко дека ќе најдете нешто полесно од техниката Ho’oponopono. Веројатно старите Хавајци не ни сонувале дека нивниот традиционален семеен мировен суд ќе се прошири низ светот и ќе ги промени животите на сите што ќе кажат благодарам и те сакам . Кармен „рипнува“ повеќе од две години и организира семинари на кои другите можат да научат како да се заблагодарам и те сакам. Тука дојде нашата цивилизација, дека мора да се научи дека со зборот благодарам може многу да се постигне во животот.

Бидејќи Ho’oponopono ги погодува сите оние кои се поврзуваат со личноста што скока (фала, благодарам, благодарам…), станете дел од кругот со Кармен Јерковиќ.

Што е хо’опонопоно и кое е значењето на самиот збор?

Овој необичен збор е всушност името на древна хавајска духовна техника која нè поврзува со Универзалната љубов или божественост во нас со неверојатна брзина и ефикасност. Зборот Ho’oponopono значи „да се направи правилно“ или „да се поправи грешката“.

Хо’опонопоно стана познат ширум светот по објавувањето на книгата „Нула граници“ во која беше опишано како д-р Хју Лен, клинички психолог, во хавајската државна болница за ментално болни затвореници (најопасните криминалци кои не движете се без придружба, секогаш врзан), преку тригодишната примена на Ho’oponopon, доведе до фактот дека сите пациенти беа отпуштени и одделот беше целосно затворен. Најзначајно е што тој никогаш немал личен контакт со овие пациенти/затвореници како лекар – никогаш не разговарал со нив, немал термин, не препишувал терапија или лекови. Работел исклучиво на СЕБЕ и во себе, лечејќи се себеси и тоа со преземање одговорност за тоа што овие луѓе влегле во неговиот живот. Додека се чистеше, промени настанаа и кај пациентите, но и во болницата воопшто – персоналот повеќе не се менуваше постојано, не одеше на боледување, полека исчезнуваа конфликтите меѓу пациентите и персоналот и пациентите… целата атмосфера на болницата се смени.

Ваков успех досега не е постигнат со ниту една друга метода на конвенционална или алтернативна медицина, па затоа не изненадува големиот интерес што следеше.

По светскиот успех на книгата  Zero Limits , имаше голем интерес за Ho’oponopono, и од „обичните“ луѓе и од лекарите. Денес можеме да кажеме дека Хо’опонопоно се практикува во сите делови на светот. Нема човек кој нема проблем или проблеми. Понекогаш проблемите изгледаат нерешливи. И навистина некои проблеми ни се навистина нерешливи, самите не можеме да ги решиме. Тоа може да се однесува и на проблеми кои ни ги имаат блиските, а кои не мачат и оптоваруваат. Ho’oponopono дава надеж дека можете да си помогнете себеси и на другите само со чистење на себе, без никакво мешање или акција.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Која е разликата помеѓу начинот на кој древните Хавајци ги решавале конфликтите и современиот метод што Морна Симеона му го претстави на светот?

Традиционалното хо’опонопоно вклучуваше, заедно со кахуните, цели семејства кои требаше да бидат присутни, каде што секој член требаше да го претстави својот став за проблемот, со кој се навлезе многу длабоко, сè додека не излезе целата вина и обвинувања. нив.

Потоа следеше процес на каење каде секој учесник изразуваше каење на другите, а потоа процес на прошка каде што сите бараа и си даваа прошка еден на друг. Во денешно време е многу тешко да се собере целото семејство бидејќи целиот процес трае долго. На крајот, луѓето полека забораваат на традицијата. Затоа, Morrnah Simeona го модернизираше Ho’oponopono, дозволувајќи им на сите да ги искусат придобивките и благословите на процесот.

Д-р Лен вели: „ Модернизираното Хо’опонопоно, процес на покајание, простување и трансформација е молба Љубовта да ги укине и замени штетните енергии со себе. Љубовта тоа го постигнува со течниот ум, почнувајќи од духовниот ум, со суперсвеста. Потоа продолжува низ интелектуалниот ум, свесниот ум, ослободувајќи го од енергиите на мислата. Конечно, се движи кон емотивниот ум, потсвеста, ослободувајќи го од штетните емоции и исполнувајќи го со себе.“

За да вежбате Ho’oponopono, дури и не треба да знаете што е проблемот или вината. Сè што треба да направите е кога ќе забележите каков било проблем што го доживувате, било да е тоа физички, ментален или емоционален, веднаш да започнете со чистење.

 

Како сите сме поврзани и како хо’опонопоно прочистува?

Ништо не се случува случајно и ништо во нашиот живот не е случајно – со тоа денес ќе се согласат речиси сите. Сè во нашиот живот – било да се луѓе, работи, врски, информации – е таму за да ни даде уште една шанса да се исчистиме. Сè е во нас, и затоа единственото нешто на што можеме да работиме за да решиме нешто сме ние самите. Чистењето (практикување Ho’oponopon) е внатрешна работа. Сите тие се спомени кои се случуваат повторно и повторно и додека некој не преземе одговорност тие ќе продолжат да се случуваат. Многу често, концептите на одговорност и вина се мешаат. Ние сме одговорни за апсолутно сè што е во нашата реалност – без разлика дали тоа директно влијае на нас или не – но ние не сме виновни за тоа. Одговорноста не ни става окови, напротив ни ги отстранува. Затоа што ако не сме одговорни за нешто, тогаш не можеме ни да го промениме, нели? Но, ако за нешто сме одговорни, тогаш имаме моќ и можност да влијаеме и да го промениме.

Во Ho’oponopon, првото и најважно е  да преземеме 100% одговорност  за сè што ни се случува, сè што доживуваме. Друга важна работа е  постојано да се чисти . Да се ​​чисти значи постојано, од момент во момент, да се повторуваат некои од алатките HO – најчесто користени се Hvala и/или те сакам. Значи, постојано, постојано ментално повторување, на пр. благодарам, благодарам, благодарам… И третата важна работа е  да немате очекувања . Не знаеме што е најдобро за нас и не го третираме Бога како слуга кој треба да ги исполни нашите желби. Напротив – во оваа убава соработка, ние го правиме само нашиот дел – чистиме – а се останато оставаме на Бога, кој најдобро знае што и кога е најдобро за нас.

Тука морам да нагласам дека зборот Бог не го користиме во религиозен контекст. Тоа е делот од нас кој знае најдобро, тоа е безусловната љубов која сама може да излечи сè. Некој може да го употреби зборот Универзум, повисока свест…

baner portland horizontalen

Тогаш, кога сфативме колку е голема нашата одговорност и ја презедовме и почнавме да чистиме со сигурност, без очекувања, почнаа да се случуваат чуда. Тогаш веќе не сме ние тие што решаваат (а искуството ни покажа дека не сме добри во решавање), туку Бог е единствениот кој навистина може да реши се. Ако не чистиме, програмите и проблемите се повторуваат, одново и одново, не само за нас, туку од генерација на генерација. Повеќе од 90% од нашите проблеми доаѓаат од нашите предци и минатите животи, бидејќи сите програми се во нас, од почетокот на создавањето до денес. Затоа е неопходно чистење.

Прескокнувањето е многу едноставно. Има ли приказна зад тој едноставен пристап?

Да, подрипнувањето е многу едноставно. Толку едноставно што нашиот ум одбива да прифати дека нешто едноставно како „те сакам“ може да промени сè. Меѓутоа, кога малку ќе навлеземе во целата приказна околу оваа техника, ќе видиме дека можеби е едноставна, но во исто време е многу, многу длабока. Со секое благодарам или те сакам одиме подлабоко. Нашата перцепција за чистење не е иста кога започнуваме и по некое време или години вежбање. На почетокот, повеќето од нас ја започнуваат оваа практика за да решат некој проблем што го имаме. Со текот на времето, кога самите доживуваме чуда и ја доживуваме таа неверојатна благодат, се создава доверба. Стравовите избледуваат, ништо повеќе не изгледа несовладливо, иднината не е страшна – знаеме дека се водиме на најдобар можен начин. И кога немате стравови, имате мир. Сите практичари на Хо’опонопон ќе ви кажат најмногу за овој мир. Тоа не е мирот што го имавте претходно. Ова е сосема поинаков квалитет на мир, многу длабок, надреален, вистински мир кога ЗНАЕш дека се е во најдобар ред, без разлика што се случува околу тебе.

Не чистиме за да се збогатиме, да купиме вила, јахта или да најдеме совршен партнер. Чистиме за да бидеме во мир што и да се случи. Ова е многу важно. Мејбел Кац вели дека болката е неизбежна, но страдањето не е неопходно.

Кому му благодариме и сакаме во хо’опонопоно?

Најпрво, потребно е да се каже дека кога чистиме, ги користиме зборовите Благодарам и/или те сакам, но не е неопходно да мислиме или чувствуваме. Ова се алатки. Секој пат кога ќе кажам, на пример, Благодарам, како да реков: „Извини, те молам прости ми за се што е во мене, од почетокот на создавањето до денес, што доведе до моето искуство xy, ти благодарам, јас те сакам” . Но, не морам да го кажам сето тоа, доволно е едноставно. Благодарам, тоа е како лозинка. Ние чистиме, а Господ го брише, го брише она што е приоритет. Господ ја знае поголемата слика, ние не. Затоа понекогаш ќе ни се чини дека ништо не се менува, ништо не се решава. А всушност, може да се случи многу поголеми проблеми да се решаваат со години однапред или дури и со генерации однапред.

Значи, не треба да чувствуваме љубов или благодарност. Но, исто така, по некое време, ќе почувствувате брзање на љубов и благодарност, понекогаш без никаква причина.

Исто така, не треба да знаеме кому се упатени нашите зборови. Честопати луѓето мислат дека треба да ги упатат, на пример, на лицето кое ги мачи, можеби и злоставува, па тоа претставува тешкотија. Добрата вест е дека не зависи од нас да размислуваме каде одат зборовите или да им се обраќаме… наше е само да расчистиме, а зборовите одат токму таму каде што треба да одат. Тие всушност се однесуваат на податоците во нас. Податоците се она што нè тера да согледаме проблем. Секој отпор, борба само ги прави посилни. Им велиме: благодарам, те сакам… така ги отфрламе и се трансформираат…

Дали ти благодарам и те сакам мора да се повторува одново и одново?

Бидејќи милиони податоци паѓаат врз нас секоја секунда, сакаме да се заштитиме. Исто така, сакаме да ги исчистиме сите податоци акумулирани во текот на животот, наследени од предците, затоа, сакаме да чистиме од момент во момент. Отпрвин тоа е невозможно, нашиот ум е навикнат да има други мисли. Се грижиме, се расправаме, тагуваме, жалиме, обвинуваме…. тоа се активности кои нашиот ум ги извршува 24/7. Се разбира, практично е невозможно тие мисли да се заменат со постојано Благодарам и/или те сакам. На почетокот постојано забораваме. И тоа е во ред – кога ќе забележиме дека сме „запловиле“ со мислите, едноставно се враќаме назад и продолжуваме со чистењето. На тие почетоци помага гласно повторувањето, ако имаме можност. Исто така ни е полесно да чистиме додека правиме нешто автоматски – одиме, возиме, готвиме или чистиме. На почетокот е доста досадно и заморно и често големината на проблемот зависи од тоа дали сакаме да истраеме или не. Важно е да не се откажуваме, придобивките што ги добиваме се немерливи.

Добро е да се исчисти пред спиење, за да ни се натопени последните мисли со те сакам и ти благодарам, а исто така кога ќе се разбудиме, пред да почне да ни талка умот, веднаш да почнеме со Те сакам и/или Благодарам ти.

Денес по две и пол години чистењето ми е задоволство. Те сакам и Хвала сме сопатници, партнери, тешко дека можев да го замислам животот без нив. Не сакам ни да замислам поинаков живот – замислувам Ти благодарам и те сакам 🙂

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Дали потскокнувањето може да се примени на светските проблеми, а не само на личните?

Секако. Се е во нас. Повеќето луѓе мислат дека ако прво се решат надворешните работи, тогаш би биле среќни и би имале мир. Кога некој друг би го решил мирот во светот, економската криза, војните, тогаш се би било во ред. Всушност, сосема е обратно – поединецот кој има мир е тој што создава мирен свет. Среќен поединец е оној кој создава среќен свет. „Мирот започнува во мене. Мојот мир е светски мир“.

Дали има сличност помеѓу законот за привлекување и хо’опонопоно?

И да и не. Како што рековме претходно, ние сме одговорни за сè во нашиот живот, всушност сме привлекле сè. Но, оваа привлечност е главно несвесна – ние привлекуваме со програми. Вистина е дека секоја секунда сме преплавени со 11 до 14 милиони информации, од кои нашиот свесен ум може да обработи само околу петнаесет. И врз основа на тие 15 или повеќе, мислиме дека ги контролираме сите информации!

Оваа желба за контрола всушност доаѓа од нашето Его. Ќе се согласите дека не е многу мудро да му дозволиме на Егото да избира и да одлучува наместо нас, бидејќи ние самите се уверивме дека тоа ги нема сите потребни информации. Нашите мисли (и емоции) се многу моќни и можеме многу да промениме ако само го промениме начинот на размислување, но најголемата привлечност се случува на несвесното ниво, каде што не знаеме што привлекуваме. Исто така, ние не знаеме што е најдобро за нас. Секогаш мислиме дека знаеме, но не знаеме. Не се вели за џабе – внимавајте што посакувате, може да ви се оствари. Мислиме – ако ја добијам оваа и онаа работа, толку и толку пари, овој и оној партнер – тие ќе бидат среќни. И кога ќе го добиеме, по некое време обично се каеме.

Затоа ги чистиме, чистиме и мислите и емоциите, за да го добиеме најдоброто за нас. Тоа е како да наследите огромен, древен имот со куќа полна со ѓубре и прашина, и да почнете да влечете луксузен мебел без претходно да го исчистите. Едноставно кажано, некои работи воопшто нема да се вклопат, а порано или подоцна, прашината и нечистотијата ќе ви го уништат искуството. Но, ако чистите, се ослободувате од непотребните и несоодветни работи, полесно дишете, подобро гледате низ прозорците, мебелот што доаѓа одлично стои…. уживаш и ти.

Ќе го цитирам Џо Витале, автор на  Нула граници :  „Постојат најмалку три фази во животот: првата фаза со тебе како жртва, потоа втората каде што си креаторот на сопствениот живот и последната фаза – ако имаат среќа – со тебе како слуга на Божественото“. Во последната фаза, се случува неверојатно чудо – речиси без никаков напор од ваша страна .

 

Д-р Лен и Мејбел Кац го проширија знаењето за хо’опонопон. Како луѓето реагираат на хо’опонопоно кога ќе се сретнат за прв пат, имајќи предвид дека тоа носи поинаков духовен пристап кон нивната култура?

Навистина убаво, всушност. Моите лични искуства се фасцинантни, а денес речиси и да нема човек кој не вика за промени – било надворешни или внатрешни. Всушност, тоа е секогаш внатрешно, тие едноставно често не се свесни за тоа. Ho’oponopno е техника, а не религија, затоа не е во конфликт со ничии религиозни убедувања бидејќи ја шири пораката за простување, љубов и благодарност на најубав можен начин и ни дава можност да ја почувствуваме огромната благодат и љубов по која се водиме за навистина краток временски период. Потребно е само да му се даде шанса на Хо’опонопон, колку и да изгледа едноставно и на работ на фантастичното. Неопходно е да се направи првиот чекор и да се прифати чистењето. Сигурно нема да загубиме ништо, а можеме да добиеме многу.

Ho’oponopono е практичен метод за лекување (или чистење). Дали сте наишле на необични ситуации кога потскокнувањето ви помогнало во секојдневниот живот?

Буквално секојдневно. Од решавање на медицински нерешливи проблеми, финансии, работни места, брачни и партнерски односи, правни заплетки. Нема област каде што Ho’oponopono не работи. Понекогаш ситуациите се такви што и најимагинативниот писател не би ги поставил така.
Не треба ни да зборувате за секојдневните слатки ситници – тие се како мали пораки од Бога – еве, јас сум тука, работам, вие само продолжете да чистите и продолжите понатаму 🙂

Кои се алатките за чистење?

Зборови што ги повторуваме со цел чистење. Најпознати се Хвала и те сакам, но ги има уште многу. Има и некои други алатки, како Blue Solar Water или чаша вода. Овие алатки исто така чистат, дури и кога можеме да заборавиме. Има многу алатки за секој да може да ја најде онаа што најмногу му одговара.

Дали е потребно да се помине семинар за да рипне?

Не. Хо’опонопоно може да го практикува секој – и мало дете и некој стар… и некој што оди на семинар и некој што не оди. Семинарот е од огромно значење, тоа е целосно духовно искуство, при кое се чистиме толку многу што во спротивно би ни биле потребни години или животи. И иако одиме на семинари за да добиеме информации, тие се помалку важни – одиме на семинари за да расчистиме и да имаме корист од чистењето на наставниците. Иако семинарот е секогаш ист, нашето искуство е различно секој пат.

На семинарот се случува и чистење на предците, што е исклучително важно за нашиот живот и животот на нашите потомци. Оние кои доаѓаат на семинарот не се случајно таму – на секој семинар има луѓе кои споделуваат заеднички програми и расчистуваат многу од нив за време на семинарот. Затоа, доколку се одлучите да одите на семинар, таа одлука не е случајна. Ниту пак ќе биде случајно до кого ќе седите и со кого ќе ги правите вежбите. Во текот на семинарот или веднаш потоа, некои учесници решаваа многу големи работи во нивните животи кои растеа само со години без изгледи за решавање, додека понекогаш не ги гледаме резултатите веднаш. Ако не одите на семинарот, нема пречка да вежбате хо’опонопоно и да уживате во чудата што произлегуваат од тоа.

media 24 uslugi

 

Имате своја емисија, на најлесен начин, која може да се погледне на каналот на синергија на youtube. Разговарате со луѓе за кои духовноста е дел од животот. Дали има заедничка нишка во пораките на овие луѓе дали практикуваат хо’опонопоно или некој друг облик на духовност?

Да, всушност има многу исти нишки… каде и да почнеме и по кој пат и да тргнеме, сите повторно завршуваме со Љубов, со голем Љ. Љубовта започнува со самољубие и никој не не научи на тоа. Никој не нè научи прво да гледаме во себе, а потоа околу нас, да ја пронајдеме љубовта во себе, затоа што само тогаш можеме да ја дадеме на виножитото и да се сакаме себеси, но навистина, не со себична љубов што доаѓа од егото. од страв, од несреќа… туку напротив – да се сакаме со длабока љубов која сама има моќ да менува и лекува.