НОВО

Човечките гени можат да се контролираат со електрична енергија


Фитнес-тракерите ви помагаат да останете здрави со броење на чекорите и следење на пулсот, со што ќе ги постигнете тие кардио цели.

Новото истражување од ЕТХ Цирих во Швајцарија би можело да види дека идните уреди за носење (со можеби неколку импланти и допир на генетски инженеринг) директно ќе го зајакнат нашето здравје.

Експерименталната технологија дизајнирана од швајцарските научници користела мали импулси на електрична енергија за да предизвика производство на инсулин кај тест глувци со специјално дизајнирани човечки ткива на панкреасот. Тие го нарекуваат „електрогенетски“ интерфејс и може да се користи за да се активираат целните гени кога би можеле да користиме подадена рака.

„Електронските уреди што се носат играат брзо растечка улога во стекнувањето здравствени податоци на поединци за персонализирани медицински интервенции“, пишуваат истражувачите во нивниот објавен труд.

„Сепак, уредите за носење сè уште не можат директно да програмираат терапии базирани на гени поради недостаток на директен електрогенетски интерфејс. Овде ја даваме алката што недостасува“.

Електроди на глувчето
Уредот е тестиран на глувци со дијабетес . (Хуанг и сор., Метаболизам на природата , 2023)

Поттикнувањето на производството на инсулин директно може да му помогне на некој со дијабетес , на пример. Во оваа студија, човечките клетки на панкреасот беа имплантирани на глувци со дијабетес тип 1, кои потоа беа стимулирани со помош на директна струја од иглите за акупунктура.

Познато е како технологија за регулација со директна струја (DC) или скратено DART, а тимот зад него вели дека ја спојува дигиталната технологија на нашите гаџети и аналогната технологија на нашите биолошки тела.

Електричната енергија генерирана нетоксични нивоа на реактивни видови кислород , енергетски молекули кои – кога правилно се управуваат – можат да започнат процес кој ги активира клетките дизајнирани да одговорат на промената во хемијата. Промената на начинот на регулирање на ДНК на клетката со мешање со нивните епигенетски молекули за „прекинувач за вклучување/исклучување“ може потенцијално да помогне во различни состојби погодени од генетиката.

Ние сме родени со одреден збир на гени, и додека тој генетски код останува во голема мера непроменет во текот на нашиот живот, начинот на кој гените се изразуваат (или се активираат) може да се смени како што старееме и да ги промениме нашите навики . DART потенцијално би можел да обезбеди средство за поништување на некои од овие промени.

Истражувачите беа во можност да ги поттикнат нивоата на шеќер во крвта на глувците со дијабетес да се вратат во нормала преку овој метод.

Се разбира, сè уште сме далеку од Fitbit кој управува со дијабетес, но тоа е возбудлив доказ за концептот.

Еден од многуте предизвици што претстојат ќе биде ова да функционира на мали уреди. Добрата вест е дека DART бара многу малку енергија: три AA батерии би биле доволни за да се одржува да работи пет години, на пример, со електрични сигнали што се применуваат еднаш дневно.

Тимот е уверен дека технологијата може да се развие и прошири за да предизвика повеќе од само производство на инсулин. Во многу години што доаѓаат, нашите здравствени уреди за носење би можеле да прават многу повеќе од само известување за статистика.

„Веруваме дека оваа технологија ќе им овозможи на електронските уреди што се носат директно да програмираат метаболички интервенции“, пишуваат истражувачите.

Истражувањето е објавено во Nature Metabolism .


Превод: Google Translate