Чувајте ги бананите свежи до 15 дена со лесен метод на „вода“.


Понекогаш се чини дека само што сте го купиле свежото овошје, а веќе го фрлате – што може да биде сериозно досадно и се чувствува како да фрлате пари во одводот.

Овошјето како што се бананите може сериозно брзо да исчезне, но наместо да чекате да станат кафеави и кашести, постои хак за складирање што можете да го користите за да издржат до 15 дена – и тоа е сериозно лесно.

Наместо да користите филм за држење, за кој се вели дека е корисен кога ги завиткувате стеблата, луѓето низ социјалните мрежи препорачуваат и користење на методот „вода“ – кој е веројатно многу полесен и побрз.
Се разбира, може да се користи и проѕирна фолија. Еден начин за складирање на бананите за да се забави процесот на зреење е со завиткување фолија околу стеблата за да се зароби етиленскиот гас, а најефективниот метод е да се завиткаат стеблата на поединечни банани наместо да се завиткаат сите стебла заедно.

Со завиткување на овие поединечни стебла, има помалку места за истекување на етиленскиот гас бидејќи стеблата се покриени – а тоа значи дека бананите ќе созреваат побавно. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *