ШТО АКО ДЕТЕТО НЕ САКА ДА ОДИ НА УЧИЛИШТЕ?

skola

АВТОР: ПОДГОТВИ СЊЕЖАНА КРЧМАР

Повремената желба да се остане дома е нормална, но може да стане проблематична

Често се случува децата кои имаат нарушување на вниманието и потешкотии во учењето да кажат дека не сакаат да одат на училиште, а всушност не знаат како да објаснат што навистина ги мачи – еве што да одговорат во вакви ситуации.

Не е невообичаено ако детето повремено сака да остане дома. Но, ако тоа се случува често, тоа се претвора во проблем, дури и ако се промени причината што ја дава детето. Еве неколку начини на кои можете да одговорите кога вашето дете ќе ви каже дека не сака да оди на училиште.

Не сакам
Ако детето вели: „Не сакам да одам“, може да помислите: „Тој не ја знае вредноста на образованието“ и кажете нешто како: „Не ми е гајле дали сакате да одите или не. Твојата работа е да одиш на училиште“. Вистинската фрустрација зад зборовите на вашето дете е – детето веројатно има некаков проблем на училиште. Децата со нарушување на вниманието и тешкотии во учењето обично не реагираат без причина. Тоа може да биде нов проблем или нешто што го мачи долго време. Кажете му: „Не ви се оди на училиште затоа што нешто не оди како што би сакале? Ќе разговараме за тоа што те мачи кога ќе се вратиш од училиште и ќе сфатиме што можеме да направиме за да биде подобро за тебе“.

dzovi kompani baner horizontalen

Уморен сум
Ако детето каже дека е премногу уморно за на училиште, можеби ќе помислите – доволно спие , не може да биде уморен. Тој само сака да остане дома и да игра цел ден. Можеби ќе бидете во искушение да му кажете: „Спиеше 10 часа. Не е можно да сте премногу уморни за на училиште“. Но, факт е дека училиштето може да биде навистина исцрпувачки за децата со АДХД. Мора да вложат многу енергија за да бидат во чекор со другите деца. Исто така, може да биде исцрпувачки за нив постојаното да се обидуваат да ги оправдаат очекувањата на возрасните.

Кажете му на вашето дете: „Разбирам дека си уморен. Можеме да ги откажеме вашите воннаставни активности за да можете малку да се одморите“. Потоа набљудувајте го детето следните неколку дена за да видите дали се чувствува поинаку. Ако е така, размислете да го промените распоредот на неговите дневни активности за да има повеќе слободно време.

Мразам училиште
Ако вашето дете каже дека го мрази училиштето, веројатно ќе мислите дека претерува. Можеби ќе бидете во искушение да му кажете: „И јас мразам многу работи што треба да ги направам. Тоа е живот”. Работата е што понекогаш лошо искуство или одреден проблем на училиште може да виси над детето како црн облак над училиштето воопшто.

Кажете му на вашето дете: „Веројатно имате проблем на училиште. Знам дека има многу работи за училиштето што ги сакаш. Кажи ми што се случува?“ Охрабрете го да биде што е можно поконкретен, а потоа договорете се со наставникот како можете да му помогнете на детето.

Другите деца се злобни
Ако вашето дете ви каже дека другите деца на училиште се злобни, можеби ќе помислите дека треба да се заостри и може да бидете во искушение да му кажете: „Треба да се залагаш за себе“. Факт е дека на некои деца со нарушување на вниманието и тешкотии во учењето им е  тешко да се поврзат со други деца . Тие се поподложни на злоупотреба од другите врсници. Кажете му на детето: „Знам дека децата можат да бидат непослушни. Кој е злобен кон тебе? Што ти вели или прави?” Охрабрете го вашето дете да ви каже што е можно повеќе за тоа и направете конкретен план за да му помогнете.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Не си ја напишав
домашната задача Сигурно ќе помислите дека изјавата на детето е неодговорна и ќе му кажете: „Ако не ја напишеш домашната задача, мора да се соочиш со последиците на училиште. И без ТВ после училиште“. Многу деца со нарушување на дефицитот на внимание и тешкотии во учењето се борат со училишните задачи и не знаат како добро да управуваат со своето време. А можеби и се срамат што секогаш се оние на час кои забораваат да направат нешто.

Кажете му на вашето дете: „Ми се чини дека ви е тешко да бидете во тек со сè на училиште. Можеме да правиме некои работи дома за да ви олесниме. Можеби некој на училиште може да ви помогне“.

Учителката секогаш ми вика.Веројатно
ќе помислите дека претерува. Можеби ќе бидете во искушение да кажете: „Тоа го замислувате. Таа е добар учител“. Понекогаш децата со тешкотии во учењето и вниманието погрешно го толкуваат тонот на гласот и меѓучовечките односи, па затоа конструктивната критика може да им звучи груба. Исто така, ако постојано се коригираат, може да им изгледа неправедно, дури и ако наставникот добро се однесува со нив.

Кажете му на детето: „Гледам дека наставникот не ти се допаѓа многу во моментов. Можеме да разговараме за да видиме како можеме да го поправиме“. Разговарајте со наставникот и заедно одлучете што да му кажете на детето за да знае дека работите ќе се променат.

Децата не секогаш знаат што точно ги мачи, па затоа е важно да знаете како да препознаете знаци на фрустрација или злоупотреба од врсниците . Помогнете му на вашето дете да научи да се залага за себе и тесно да соработува со неговите наставници за да се осигура дека потребите на вашето дете се задоволени.

Извор:  www.understood.org