Што е доба на Водолија и што значи тоа за вас?

daniel holeman 5

Кога започнува ерата на водолија?

Точниот датум на започнување на оваа нова ера е на дебата. Некои астролози сугерираат дека започнува на пролетната рамноденица на 20 март 2021 година на северната хемисфера, додека други, како Кели, се фокусираат на конјукцијата што се случи во декември 2020 година. „Тоа е поконцептуално отколку што може да мислите“, вели таа. „Нема цврст договор за тоа кога ќе започне. Она што го знаеме е, општо земено, ова е доба која е поврзана со надеж и иновација. Кога последен пат се случи, во 19 век, се покажа како време на револуции во технологијата, индустријата и владата. Сите овие се особини на Водолија“.

media 24 uslugi

Зошто повеќе од нас се свртуваат кон астрологијата во време на неизвесност?

Сè додека луѓето одеа на Земјата, ние гледавме кон небото за водство и јасност за настаните од реалниот живот. Се чини дека е вградено во нашата природа да гледаме нагоре во време на потреба – планетите и ѕвездите отсекогаш ни служеле добро. „Една од работите што не прават луѓе е нашата љубопитност и нашата желба да разбереме“, вели Кели.

dzovi kompani baner horizontalen 1

„На микро-ниво, кога се движиме низ предизвикувачко време, честопати се наоѓаме себеси во потрага по алтернативни модалитети и објаснувања за она што се случува во нашите животи за да се разбере хаосот. На макро-ниво, со нашите владини структури, пандемијата и големите промени што се случуваат, ние исто така бараме одговори. Токму за ова служи просторот: затоа луѓето отсекогаш се обраќале кон него. Нашиот вроден инстинкт е да мислиме: „Леле, работите се навистина зафркнати на Земјата во моментов, па ајде да ја прошириме нашата визија и да почнеме да гледаме што се случува во космосот“. Бараме подлабока, побогата и поголема перспектива на нашиот момент во времето. Тоа е убава точка на поврзување со луѓето. Всушност, тоа е многу работа на возраста на Водолија, да се најде заедништво во тоа што значи да се биде човек“.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Античките Грци почнаа да ги мапираат ѕвездите и да ги именуваат соѕвездијата на кои и денес се повикуваме. Водолија, „пехарникот“, астрономот и математичар Клавдиј Птоломеј го снимил во вториот век, што го прави едно од најстарите документирани соѕвездија на ноќното небо. Водолија е исто така десетто по големина соѕвездие, сместена помеѓу Јарец и Риби, така што, астролошки гледано, игра главна улога.

baner portland horizontalen

Значи, што можеме да очекуваме од добата на Водолија?

„Се движиме надвор од ерата на Земјата и влегуваме во воздухот“, вели Кели. „Ако ги погледнеме изминатите 200 години, можеме да видиме дека сме среде климатска криза – навистина ја зафркавме одржливоста и се бориме да откриеме како да комуницираме со Земјата на одржлив начин. Ерата на воздухот доаѓа не прерано“.

Кели, која се опишува себеси како оптимист реалист, чувствува дека следните неколку години ќе бидат вистински тест за нашата хуманост и потенцијал за раст. „Воздухот е за комуникација и технологија – се работи за работа со ветер, а не за она што можеме да го земеме од Земјата. Тоа ни дава можност да ја погледнеме нашата ситуација од друга гледна точка. Ќе има повеќе вселенски патувања, повеќе иновации од ветер и сончева светлина и помала зависност од Земјата. Од нас ќе се бара да го искористиме нашиот интелект и церебралните квалитети поврзани со воздухот за да создадеме нови идеи и да ја придвижиме рамката за тоа што значи да се биде човек. Ова бара промена на перспективата“.

Време на повторно раѓање и обновување

Ерата на Водолија претскажува промена надвор од технолошките и медицинските иновации и повикува на подобар начин на работа меѓу себе и поголемо чувство за духот на заедницата. „Кога ќе се најдеме во период на неизвесност, нестабилност, страв и смрт, како сега, тоа е страшно“, вели Кели. „Плус, ги добивате сите оние работи што доаѓаат заедно со стравот: жртвено јагне, параноја, заблуда и покажување со прст. Мораме да го признаеме и да го третираме тој импулс“.

Се смета дека водолијата се карактеризира со интелигенција и здружување во обид да создадат нешто за поголемо добро. „Мораме да станеме критички мислители“, продолжува Кели. „Треба да бидеме внимателни и совесни за тоа како се појавуваме за нашите заедници. Знам дека во моментов има голема тензија околу поединците и колективните одговорности.

„Водолијата е поврзана со колективна одговорност . Се надеваме дека ќе научиме како да бидеме дел од еден поголем систем, наспроти самото грижа за себе и за нашето потесно семејство. Ова е една од најважните лекции што ќе треба да ги научиме ако сакаме да бидеме во многу подобра ситуација кога ќе излеземе од оваа возраст отколку што сме додека влегуваме во неа“.