Што е политички криминал?


Што е политички криминал?

Низ вековите, човештвото доживеало голем број политички злосторства кои се движат од револуции и соборување на влади до кршење на човековите права. Политички криминал е дело или пропуст што е штетно за државата или власта. Политичките злосторства вообичаено произлегуваат од политички нарушувања и перципирана неправедност од владата или државата. Бидејќи кривичното дело мора да биде директен напад против држава или влада, злосторствата како што се напад, голема кражба на автомобили и некои случаи на убиства не се сметаат за политички злосторства. Бидејќи политичките злосторства можат да бидат закана за националната безбедност на владата или државата, казните за наведените злосторства обично резултираат со долги затворски казни и, во потешки случаи, може да доведат до смртна казна.

Кои се причините за политичкиот криминал?

Политичките злосторства може да варираат од планирана штета врз државата или владата до сериозни прекршувања на човековите права. Причините за политички криминал може да варираат. Злосторствата како што се шпионажа и предавство може да бидат предизвикани од перцепираната неправедност на некоја личност или група од страна на држава или влада. Во случаите на Едвард Сноуден и Челзи Менинг, причината беше недовербата на владата поради информации до кои имаа пристап или работи на кои беа сведоци придружени со потребата да се разоткрие вистината пред американскиот народ. Други политички злосторства како што се воените злосторства и злосторствата против човештвото може да бидат под влијание на силни идеологии. На пример, воените злосторства на Адолф Хитлер беа предизвикани од неговата идеологија дека еврејската заедница играла улога во тешкотиите со кои се соочуваат Германија и германскиот народ.

Кој е пример за политички криминал?

Познат пример за политичко злосторство е обвинението за шпионажа на Едвард Сноуден. Сноуден е поранешен изведувач на Агенцијата за национална безбедност (НСА) кој добил и објавил огромен број информации во врска со строго тајните програми за надзор на НСА. На Сноуден допрва треба да му се суди за неговите злосторства поради тоа што избега од земјата во Хонг Конг, а подоцна доби постојан азил во Русија. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *