ШТО ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДЕЦАТА ДА ПИЈАТ ПОВЕЌЕ ВОДА НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ?


Како да ги поттикнеме нашите неуморни малечки да пијат повеќе вода кога ќе дојде топлината? Еве неколку корисни совети:

Како да ги поттикнеме нашите неуморни малечки да пијат повеќе вода кога ќе дојде топлината? Еве неколку корисни совети:

Тие се многу живи и активни, не се чувствуваат жешко или уморни, со својата енергија го ставаат светот во движење – такви се малите. Последното нешто што им е на ум е дали пијат доволно вода. И конечно, кој на нивна возраст е подготвен да престане да игра за да ја задоволи својата жед?

Од друга страна, високите температури предизвикуваат зголемено потење и губење на течности од телото, а недоволното внесување вода може да има штетни последици по нивното здравје. Симптоми на дехидрација се главоболка, вртоглавица, грчеви во мускулите, а дехидрацијата е придружена со опасност од прегревање и зголемен ризик од уринарни инфекции.

Па, како да ги поттикнеме нашите неуморни малечки да пијат повеќе вода кога ќе дојде топлината? Еве неколку корисни совети:

  • Ограничете го внесот на слатки пијалоци кај децата – иако се течни, соковите и газираните пијалоци содржат многу шеќер и нема да ја згаснат нивната жед. Во 2010 година, Светската здравствена организација издаде препораки во кои се наведува дека треба да пиеме многу повеќе вода отколку што пиеме засладени пијалоци.
  • Разговарајте со децата за важноста на водата и постојано инсистирајте на ставот дека ништо не може да ја замени водата, за постепено да ја развијат свеста и навиката за редовно пиење вода.
  • Направете ја водата лесно достапна – внимавајте детето секогаш да го има при рака своето шише со вода, особено ако е надвор од дома.
  • Мотивирајте ги дополнително – изберете вода во амбалажа која е дизајнирана да ги израдува и заинтересира најмалите. На малите особено им се допаѓаат јунаците кои ги украсуваат шишињата на ВОДАВОДА Водице – Кроко Локо, Сирена Милена, Васа од Таласа, Лелујава Лела, Бред Кит и Кони д морското пони. Она што ги прави посебни хероите на VODAVODA Vodice е тоа што децата можат поблиску да ги запознаат преку цртаните серии на YouTube каналот Vodica sea adventure Од епизода во епизода, ликовите ги водат во нови авантури, учејќи ги најмалите на вистински вредности како што се доверба, солидарност, знаење, дружење и спортски дух.

Дека родителите и децата ја препознале уникатноста на ВОДАВОДА Водица говори и податокот што според истражувањето на независната агенција Нилсен, ВОДАВОДА Водика е најпродавана на територијата на Србија во категоријата детска вода. ВОДА Водица потекнува од артескиот извор на Бања Врујци од длабочина од 605 метри и поседува NSF сертификат со кој можат да се пофалат само најквалитетните води како Евиан и Пери.

Извор: Detinjarije.com