Јас сум влијателен на социјалните мрежи – но не им дозволувам на моите деца да имаат социјални медиуми


Почнав да блогирам истата година кога блогирањето стана опција. (Да, сфаќам дека тоа ме старее.) Во годините што следеа, социјалните мрежи беа популаризирани, а јас полека се приклучив на речиси секоја платформа. Не планирав да станам инфлуенсер. Наместо тоа, титулата падна во мојот скут.

И покрај тоа колку се популарни мамички инфлуенсери, јас не сум таков тип на инфлуенсер. Се фокусирам на застапувањето за рак на дојка , како и на тоа да бидам во мултирасно семејство со посвојување, да живеам со дијабетес тип 1 и што и да се чувствувам како друго. Да, јас сум Jill-of-All-Trades.

Имам силен афинитет кон социјалните мрежи. Тоа ми овозможи да се поврзам со жени ширум светот, да ги споделам моите ставови и да ги едуцирам моите следбеници за теми што ми се драги. Ова не е мојата единствена свирка, бидејќи јас сум и слободен писател, поседувам продавница за Etsy и сум говорник и автор на книги.

Има некои сериозни критики, тролање и директна омраза што ми се фрлаат на патот. Повеќето од моите мразители се бели мажи кои не се согласуваат со мојата политика – ах , застапување за жени, деца, инвалиди и луѓе со боја. И покрај тоа што не одговарам на коментаторите, дозволете ми да ви се препуштам на некои од ужасните работи што луѓето ми ги кажаа.

Еден човек рече дека се надева дека повторно ќе добијам рак и ќе умрам. Друг ги нарече моите деца расистичко име. Една од нашите семејни фотографии беше украдена (она што никогаш не ја споделив јавно) и беше прикажана во расистичко видео на YouTube. Имав една жена да ми порача со моја фотографија што ја уредуваше – за да изгледа како да сум нашминкана – на која ме натера да „изгледам подобро“. (Тоа беше фотографија од времето кога бев на активен третман со хемотерапија.)

Имав неколку луѓе кои тврдеа дека сум плагијат на делови од една од моите книги – со нула докази – со цел да ја намалам мојата продажба. (Всушност, имав дозвола од секој експерт што го цитирав или парафразирав – во писмена форма.) Друго лице упорно инсистираше на тоа дека сум тајно Кинез, но јас не би го признал тоа. (Тестирањето на етничката припадност на ДНК вели поинаку, но во ред – и како и да е, зошто тоа воопшто е важно?) Имав друг постер да остави коментар дека не ѝ се допаѓаат моите тен линии. Од сите работи за кои треба да се жалите!

За среќа, имам густа кожа и не давам никаков кредит за секое од овие мислења и тврдења. Исто така, не одговарам на хејтерите, бидејќи тие само бараат борба, а јас одбивам да долевам масло на огнот на нивниот гнев. Сакаат нешто и на некој да се лутат, а за жал, понекогаш тоа сме јас и мојата работа.

Моите искуства ме натераа да сфатам колку социјалните мрежи можат да бидат опасни. Дури и со сите мерки на претпазливост што ги преземав и продолжувам да ги преземам, луѓето наоѓаат начин да се обидат да ме измачуваат и малтретираат. Знам подобро отколку да отворам очигледно морничави ДМ, а уште помалку да одговарам на нив. Моето време и енергија се драгоцени.

Како мајка на четири деца, од кои две се блиски или во тинејџерски години, донесов одлука да не им дозволам да имаат социјални мрежи. И покрај тоа што децата многу помлади од нив – од кои некои се нивни врсници – слободно уживаат во многу платформи за социјални медиуми, моите деца го знаат моето правило и зошто.

Една од причините што ја споделувам со моите деца е тоа што тие генерално се чувствуваат добро со себе и имаат многу работи во животот. Имаат семејство и пријатели со љубов, воннаставни активности во кои уживаат, училиште и хоби. Зошто да се оддалечат од нив за да бидат условени да не се сакаат себеси и другите, како и да бидат подложни на сите лази и тролови?

Знам дека некои од вас мислат дека има родителски контроли, но да бидеме реални: тоа е тешко доволно. Знам дека другите веруваат дека треба да научиме да им веруваме на нашите деца. Не им верувам на моите деца – странците на Интернет ја немаат мојата доверба.

Ја прашав д-р Санам Хафиз, невропсихолог во Њујорк , за нејзините размислувања за ова прашање. Еден од недостатоците на тинејџерите кои користат социјални медиуми е – не е изненадување – што служи како големо одвлекување од обврските на тинејџерот, како што се домашните задачи, домашните обврски и семејните вечери.

Д-р Хафиз е мајка, како и професионалец за ментално здравје, и споделува дека е „многу загрижена за социјалните медиуми“, додавајќи дека е „најзагрижена за нивните ефекти врз младите девојки“ поради нивната потреба за општествено прифаќање и потврдување. . Дополнително, вели таа, социјалните мрежи прикажуваат искривени идеи за тоа што е привлечно. Здраво, филтри!

Д-р Хафиз признава дека пандемијата била тешка за родителите. Многу од нашите деца имаа привилегии за време на екранот што претходно не беа дозволени. Сега жалиме за што рековме да во тие денови. Дали е предоцна да ги смениме границите на екранот и социјалните мрежи?

Мојот глас е не, но топло препорачувам пред да ја скршиме фрустрацијата или да користиме екрани како казна, да свикаме семеен состанок. Секој треба да биде нахранет, добро одморен и подготвен за мирен и конструктивен разговор. Родителите или старателите треба да дојдат подготвени со своите цврсти граници, но и да остават простор за мислењата и идеите на нивните деца.

Мојата цел како родител е безбедноста на прво место. Безбедноста не е секогаш забавна (особено во очите на тинејџерите), но бидејќи мозокот на нашите деца нема да биде целосно формиран додека не наполнат 25 години , наша задача е да поставиме граници и да очекуваме да се следат. Уредот е привилегија, а исто така е моќна алатка што може да се користи за добро или за штета.

Претпочитам да бидам строг со моите деца отколку да преземам став на сè што оди и да ризикувам да го зголемам ризикот на моето дете за анксиозност или депресија, проблеми со самодовербата или дури и самоубиствени идеи. Децата – вклучувајќи ги и тинејџерите – лесно можат да бидат намамени да комуницираат со небезбедни странци или да бидат подложени на малтретирање поради нивниот изглед, нивните мислења или било што друго.

Мојот став за користењето на социјалните мрежи од моите тинејџери и тинејџери не е популарен. Сепак, сите оние тинејџери што ги знаеме и кои го имаат се чини дека се неверојатно зависни, а истовремено и измачени од она што го гледаат и чувствуваат како резултат. Да се ​​биде тинејџер е доволно тешко како што е. Ако можам да одложам или да отстранам дел од тие тешкотии од животите на моите деца, јас сум целосно внатре.

Овие познати родители станаа искрени за нивните правила кога станува збор за технологијата .