ЈОГА ЗА ДЕЦА -Промовира физичко здравје и емоционална благосостојба кај најмладите

yoga for kids starting out years 920x425

За жал, денес има се повеќе млади луѓе без самодоверба и недоволно развиена флексибилност, а јогата е таа што може да ги поттикне децата да се грижат за своето тело и ум, што ќе продолжат да го практикуваат во текот на животот.

Јогата за деца е одличен начин да ги вклучите малите во физичка активност. На овој начин тие развиваат флексибилност, координација и концентрација, а во исто време учат техники за релаксација и самодоверба. Практикувањето на јогата нуди различни физички и ментални придобивки кои се препорачува да се развиваат уште од најрана возраст, така што децата навреме ќе ја развијат важноста да се грижат за умот и телото.

baner portland horizontalen

Еве што е корисна јогата за најмладите:

 • Развивање на флексибилност и подобрување на рамнотежата
  Јогата вклучува различни пози кои поттикнуваат истегнување на мускулите и зглобовите. Денес се среќаваме со многу деца и млади луѓе кои имаат голем проблем со флексибилноста и честите повреди, а редовното практикување јога помага за зајакнување на рамнотежата и координацијата и го намалува ризикот од повреди.
 • Јогата за зајакнување на мускулите
  е многу корисна практика за градење на телото бидејќи ги зајакнува мускулите, вклучувајќи го стомакот, грбот и нозете. Посочувањето на важноста од одржување на здрава телесна форма од најмладите денови е корисен предуслов за грижа за телото во текот на целиот живот. Имајќи предвид дека се повеќе млади луѓе се свртуваат кон нездрава исхрана и не практикуваат никаква физичка активност, ова е добар начин да се трасира патот кон поздрав живот. 
 • Намалување на анксиозноста
  Јогата може да им помогне на децата да развијат емоционална стабилност и да ја намалат анксиозноста. Техниките за дишење и релаксација поврзани со јогата ќе им помогнат на децата да се справат со стресот и негативните емоции. Важно е да знаете дека внатрешниот мир е можен, а патиштата кои водат до него се различни, па јогата е една од нив. 
 • Зголемување на самодовербата
  Преку постигнување на различни јога позиции, децата развиваат чувство за постигнување и самодоверба. Справувањето со ниската самодоверба може да им наштети на децата подоцна во животот – ќе им биде потешко да се дружат и ќе имаат проблем да се залагаат за себе. Самодовербата е важна карактеристика без која е тешко да се постигне успех во животот. 
 • Развивање на емпатија
  Децата учат колку е важно да се почитуваат и да се грижат за себе и за другите, а практиката на јога промовира емпатија и разбирање. Важно е да се поттикне емпатијата кај најмладите што е можно порано за да не прераснат во луѓе кои само гледаат на сопствените потреби, туку и придаваат значење на светот на различностите околу нив. 

Во продолжение ви претставуваме 3 едноставни и забавни, но секако корисни јога пози за деца – забавувајте се со вашите малечки и зачекорете во магичниот свет на јогата и здравствената заштита!

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

1. Мачка-крава
Во оваа поза децата треба да седат на сите четири и да симулираат движења на мачка и крава. За мачка нека го туркаат грбот нагоре и нека ја наведнат главата надолу, а за кравата нека го свиткаат грбот и ја креваат главата нагоре. Оваа вежба помага во истегнување на ‘рбетот и ја подобрува рамнотежата.

2. Дрво
Во оваа поза децата ќе го стимулираат дрвото на следниот начин: додека стојат на едната нога, ја креваат другата нагоре. Ова е одлична вежба за рамнотежа и координација, а на децата секако ќе им биде интересна оваа поза и не треба да претставува голем физички напор.

3. Пеперутка
Детето седи на подот и ги свиткува колената. Во исто време, стапалата треба да се допираат. ‘Рбетот и рамената се исправени во оваа фаза. Оваа вежба е идеална за здравјето на ‘рбетот и рамената , а ги зајакнува и мускулите на грбот.

Сигурно можете да вежбате јога со вашите деца, а на овој начин дополнително ќе се поврзете преку заеднички активности.

Категорија: Здравје и убавина