Јордан и Искра Грабулоски, автори на Македониумот, монументалното спомен обележје во Крушево, 1973 година.


Јордан и Искра Грабулоски, автори на Македониумот, монументалното спомен обележје во Крушево, 1973 година.

👇


Познат и како „Илинден“, Македониумот е споменички комплекс што бил откриен на 2 август 1974 година, на денот на 30-годишнината на заседанието на АСНОМ и 71-годишнина од Илинденското Востание.

Споменикот ја означува непокорноста, борбата и вечната стремеж на македонскиот народ за слобода и самостојна држава.


Комплексот се протега на 12 хектари и формата започнува со раскинати пранги продолжува преку криптата и колоритно – мозаичната керамопластична сцена, па завршува со купола извишена 1.320 метри надморска височина, од каде се протега инзвореден поглед кон градот Крушево.

Внатрешноста на куполата импресионира со своите релјефи, витражите со вечниот пламен и звуците на ораториумот „Сонце на прастарата земја“ од Тома Прошев.

Денес во самата купола се наоѓа гробот на претседателот на Крушевската Република Никола Карев и споменица и биста на музичарот Тоше Проески.