„ Љубовта не толерира објаснувања, и требаат постапки“.

remarque in gesprek zittende in een armstoel in zijn woonkamer in de villa in p bestanddeelnr 254 4723 696x398

„И што и да ви се случи – не земајте го при срце. Има малку во светот што може да биде важно долго време“. – Ерих Марија Ремарк

Ерих Марија Ремарк беше неверојатно нежен човек со чувствителна и ранлива душа и талент во кој секогаш се сомневаше.

Книгите што им ги оставил на луѓето се засновани на живи чувства и ликови кои поминале пред неговите очи и живееле во неговото срце.

Страсната љубов го проникна цел живот. Страшна војна – ја скрши волјата, верата и судбината на човекот. Тој пишуваше за изгубена генерација на која нема место меѓу луѓето кои не ги доживеале ужасите на војната.

За вас ги собравме најдобрите цитати од книгите „Три воени пријатели“, „Триумфална порта“, „Ништо ново на запад“ и „Искра живота“, донесени од uspesnazena.com.

Во секој од овие романи се вложени животното искуство и срцето на овој познат германски писател.

***

“Не! Само не тоа. Останете пријатели? Направете мала градина на изладената лава на изумрените чувства? Не, ова не е за мене и за тебе. Ова се случува по мали интриги и излегува дека е прилично неискрено. Не ја загадувајте љубовта со пријателство. Крајот е крај“.

„Никој не може да стане поголем странец од оној што го сакавте во минатото“.

„ Љубовта не толерира објаснувања, и требаат постапки“.

media 24 uslugi

„Секоја љубов сака да биде вечна. Тоа е нејзиното вечно мачење“.

„Само ако конечно раскинете со маж, всушност почнувате да се интересирате за се што го интересира. Тоа е еден од парадоксите на љубовта“.

„Само несреќните знаат што е среќа. Среќниот човек ја чувствува радоста на животот, не повеќе од манекен: тој само ја покажува оваа радост, но не му се дава. Светлината не свети кога е ден. Сјае во темнината“.

„За среќата можете да зборувате 5 минути, не повеќе. Нема што да се каже, освен дека сте среќни. А луѓето зборуваат за несреќата со денови и ноќи. Всушност, човекот е среќен само кога му посветува најмалку внимание на времето, и кога не го брка стравот. Меѓутоа, ако ве прогонува стравот, можете да се смеете. Што друго треба да направите?”

„Среќата е најнеопходната и најскапата работа на светот“.

„Додека човекот не се предаде, тој е посилен од неговата судбина.

„Колку  човекот е попримитивен , толку повеќе мислење има за себе“.

„Нема ништо подосадно од тоа да се биде присутен кога мажот го покажува својот ум. Особено, ако умот е отсутен“.

„Циниците имаат најлесен карактер, идеалистите имаат најнеподнослив карактер. Не мислите ли дека тоа е чудно?“

„Ако сакате луѓето да не забележат ништо, не бидете внимателни“.

baner portland horizontalen

Запомни едно, момче: никогаш, никогаш и никогаш повеќе нема да бидеш смешен во очите на жената, ако направиш нешто за неа.

„Мислев дека жената не треба да му кажува на мажот дека го сака. Нека нејзините среќни очи зборуваат за тоа. Тие се поелоквентни од нејзините зборови“.

„Жените треба или да бидат благословени и обожувани, или да се остават зад себе. Се друго е лага“.

„Ако жената припаѓа на друга, таа е пет пати попосакувана од онаа што можете да ја имате. Старото правило“.

„Никогаш не треба ништо да им објаснувате на жените, секогаш треба да дејствувате со нив.

„Жената не е предмет, таа е цвет. Таа има потреба од сончеви, нежни зборови. Подобро е да и кажуваш нешто убаво секој ден, отколку цел живот да работиш за неа со лутина и бес“.

„Застанав до неа, ја слушав, се смеев и си помислив колку е страшно да сакаш жена и да си сиромашен во исто време.

„Она што не можете да го имате секогаш изгледа поубаво од она што го имате. Ова е суштината на романтиката и идиотизмот на човечкиот живот“.

„Каењето – најбескорисното нешто на светот. Не можете да се вратите. Не можете да го поправите. Во спротивно сите ќе бевме светци. Животот не планираше да бидеме совршени. Оној кој е совршен припаѓа во музеј“.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

 

„Принципите понекогаш треба да се газат, инаку нема да има радост од нив.

„Подобро е да умреш додека живееш, отколку да живееш до тој момент кога сакаш да умреш.

„И што и да ви се случи – не земајте го при срце. Има малку во светот што може да биде важно долго време“.

uspesnazena.com