Љубовта победува се

christ by heinrich hofmann 696x398

„Сакај го Господа, својот Бог, со сето свое срце, со сета своја душа и со сиот свој ум! Тоа е првата и најголема заповед. Второто, подеднакво важно, е: Сакај го својот ближен како себеси! Сите други заповеди и сите барања на пророците произлегуваат од тие две заповеди“.

dgtup jovi kompani

Мудроста на Исус е вистинска, применлива и возвишена. Неговиот пример е примерен и инспиративен за сите кои се стремат кон духовни сфери.

Избравме 12 моќни цитати од Исус и тука не се работи за религија, туку за реални животни лекции кои можат да се применат во практичниот живот и кои можат многу брзо да ни донесат видливи и прекрасни резултати.

1. Да се ​​биде одличен значи да се служи

„Знаете дека оние што се сметаат за владетели владеат со народите и големите ги држат под своја власт. И нека не биде така меѓу вас! Но, кој сака да биде голем меѓу вас, нека ви биде слуга, а кој сака да биде прв меѓу вас, нека им биде роб на сите! Зашто ни Синот Човечки не дојде да му служат, туку да служи и да го даде својот живот како откупнина за мнозина.” , Марко 10:43-45

Ова е тајната на големото лидерство. Лидерството не е за владеење, туку за служење на другите. Кога им давате на другите, никогаш нема да ви недостига добро во животот.

Еден од најголемите проблеми во светот денес е неспособноста на лидерите на сите општествени нивоа, ретко кој им дава приоритет на народот, на оние кои се морално и духовно силни, нераспадливи, со чисто срце и со голема храброст.

Факт е дека повеќето луѓе претпочитаат да бидат водени. Причината за тоа е најверојатно мрзеливоста и стравот од одговорност, повеќе од било што друго.

Многу е лесно да се биде следбеник, многу полесно отколку да се биде лидер. Следбеникот не мора да се бори со донесување сложени одлуки, не мора да планира, да ризикува да биде непопуларен или да се истакнува со храброст.

Човекот така бега од слободата, од слободата на избор, а тоа му е најтешкото бреме бидејќи му овозможува да го прави она од кое бега – да одлучува меѓу доброто и злото, што го прави сличен на Бога.

Според тоа, слободата на избор е товар за човекот од духот на робот, но тоа е Божји дар за човекот кој го усвоил и прифатил Неговото подобие.

Од друга страна, потребата од водач е Божја трага во човекот, бидејќи човекот го бара Оној на кој без страв може да му верува.

media 24 uslugi

2. Постои лек за грижата

„Погледнете ги небесните птици, зашто тие ниту сеат, ниту жнеат, ниту собираат во амбари, но вашиот небесен Татко ги храни. Зарем не сте повредни од нив? Кој од вас може да го продолжи својот животен век со своите грижи? А за облеката, зошто се грижиш? Набљудувајте ги лилјаните во полето, како растат! Тие не се трудат и не предат, но ви велам дека ниту Соломон во сета своја слава не беше облечен како еден од нив. И ако Бог така ги облекува полските растенија, кои денес се, а утре се фрлаат во печка, нема ли да биде пред вас, маловерни? Затоа, немојте да се грижите и кажете: ‘Што ќе јадеме?’ или ‚Што да пиеме?’ или „Што да носиме?“ Затоа што незнабошците се преокупирани со сето ова. И вашиот небесен Татко знае дека сето тоа ви треба“. , Матеј 6:23-32

Радосно е да се живее безгрижен живот. Анксиозноста е убиец. И така, соочувајте се со секој ден знаејќи дека ако може да има таков прекрасен и величествен свет, нема за што да се грижите. Само погледнете ја природата околу вас и одлучете сами.

Само тој што се спротивставува на реалноста страда и страда!

Наместо да бидете ОТПОРНИ на животот, станете диригент на истиот тој живот! Така животот престанува да биде борба и станува соработка.

Во отсуство на тебе како отпор кон животот, сфаќаш дека всушност сè се случува само по себе! Сфаќате дека на животот не му треба надзорник, не му треба контролор. Сфаќате дека сè што имате е се што навистина ви треба! Доволно ти е само да си. Тежината на проблемот зависи исклучиво и исклучиво од количината и интензитетот на отпорот што го нудиме на нешто.

Откако ќе го прифатите животот таков каков што е, веќе не сте во состојба да чекате ништо! Во вашиот концепт на живот, нема следно, потоа, нема утре… едноставно вие сте тука, целосно присутен во моментот пред вас токму сега и тоа е тоа. Престанувате да планирате, да се надевате и да се грижите за иднината затоа што сфаќате дека иднината не постои и дека немате што да постигнете во суштина, дека нема да пропуштите ништо и дека всушност сè ќе биде секогаш како што сака спонтаноста на животот во тој момент!

Живејте мирно во моментот и видете ја убавината во сè. Иднината ќе се грижи за себе“.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

3. Следете го златното правило

„Значи, сè што сакате луѓето да ви прават, вие им правите. Ова е, навистина, Законот и Пророците.“ Матеј 7:12

Запрашајте се што сакате луѓето да направат за вас, а потоа преземете иницијатива да го направите тоа за нив. Каков прекрасен принцип. Само правете го она што сакате да го направите. Честопати, доброто дело нема да се врати од личноста на која сте го направиле тоа, туку ќе се врати од некој агол на овој прекрасен универзум во кој живееме.

Што и да мислите дека светот ве негира, вие го негирате светот. Што и да мислите дека луѓето ви го задржуваат – пофалби, благодарност, помош, љубов, нежност и така натаму – дајте им го на луѓето. Не можете да го добиете она што не го давате. Одливот го одредува приливот.

Не плашете се од ништо. Не мрази никого, имај љубов кон секого, чувствувај ја љубовта Божја и гледај го Неговото присуство во сè, и имај само една желба – желба за Божјо присуство во храмот на својата свест – така треба да живееш во овој свет.

4. Побарајте го тоа што ви треба

„И јас ви велам: побарајте и ќе ви се даде! Барај и ќе најдеш! Чукнете и ќе ви се отвори! Навистина, кој бара, добива; а кој бара, наоѓа; а на оној што чука ќе му се отвори“. Лука 11:9-10

Не се пазари со Бога. Бидете директни. Прашајте го тоа што ви треба. Ова не е игра на мачка и глушец, или криенка, осмелувајте се да прашате. Има моќ во поставувањето прашања. Не велиме дека треба да му дадете на Бог список со дарови, туку прашајте ги работите што се важни, очекувајте да го слушнете одговорот и бидете подготвени да го прифатите. Кога децата не прашуваат нешто, ние како родители не можеме да одолееме без да се потрудиме и да им го дадеме најдоброто што можеме да го понудиме, нели?

Благодарноста е прифаќање. Благодарноста е свесност за процесот на размена на енергија. Благодарноста е потврда за Универзумот дека сè што добивате има корист од вашата еволуција. Кога не сме задоволни со нашиот живот, тоа е сосема во ред.

Во ред е да ги исполните сите аспекти во вашиот живот. Тоа не е алчност. Тоа не е неблагодарност.

dzovi kompani baner horizontalen 1

5. Не осудувајте

„Не судете да не ве судат! Затоа што со пресудата што ќе судите ќе бидете судени. И со мерката што ја мериш ќе ти се мери. Зошто ја гледаш кртата во окото на брат ти, а не ја забележуваш трупката во своето око? Или како можеш да му кажеш на брат ти: „Ќе ти го извадам ливчето од окото“, а во твоето око има трупец? Лицемере, извади го најнапред трупецот од своето око, па потоа ќе видиш јасно како да го извадиш грлото од окото на твоите браќа!“ (Матеј 7:1-5).

„Не давајте свети работи на кучињата! Не фрлајте ги вашите бисери пред свињи, за да не ги згазат под своите нозе и да се свртат и да ве растргнат“ (Матеј 7:7).

Не ги обвинувајте луѓето, скокајте на нивните неуспеси и критикувајте ги нивните маани – освен ако, се разбира, не го сакате истиот третман. Тој дух има својство на бумеранг. Толку е лесно да видиш дамка на лицето на соседот и сам да бидеш несвесен за грдата гримаса. Дали имаш храброст да кажеш: „Дозволи ми да ти го исчистам лицето“, кога твоето лице е искривено од презир?

Ако им судиме на другите, имаме синдром на болест „Јас сум посвет, поморален од тебе“. Кога покажувате со показалецот кон некого, запомнете дека другите три прста се насочени кон вас. Спротивстави се на тој менталитет.

Ако дозволите вашите мисли да станат зли, вие самите ќе станете зли. Во сè гледајте само добро, на тој начин ќе го усвоите квалитетот на добрината.

6. Одржувајте го зборот

„Твојот збор нека биде: „Да, да, – не, не!“ Сè повеќе од тоа е од лукавиот.“  Матеј 5:37

Кога манипулирате со зборови за да стигнете до вашиот пат, тоа не е добро. Ако можете да кажете да – кажете да. Ако не можете да го направите тоа – тогаш кажете не. Не лажете кога знаете дека не можете да го направите она што сте го ветиле. Зборот „не“ може да биде вашиот најослободителен пријател, ако го употребите мудро. Не можете да направите сè. И ако кажете „да“, погрижете се да го правите она што го кажувате – дури и ако е незгодно. Ја гради длабочината на карактерот во вашето битие и довербата на оние околу вас.

baner portland horizontalen

7. Давајте тајно

„Ти, напротив, кога даваш милостина – не дозволувај твојата лева рака да знае што прави твојата десница, за да биде твоето милостина во тајност“ (Матеј 6:3-4).

Кога помагате некому, не размислувајте како изгледа. Направете го тоа тивко и тајно. Не ѕвони „сите ѕвона“ за твојата љубезност. Научете ја уметноста на давање во тајност.

Никогаш не зборувајте за вашата добротворна организација – тоа е ретко на овој свет, и затоа треба да се чува како зеницата во окото.

Не фалете се за добри дела.

Гордоста веднаш ќе го препознае тоа и ќе ја одземе сета благост што се дава во добротворни цели.

8. Извинете

„Навистина, ако им ги простите на луѓето нивните гревови, ќе ви ги прости и вашиот небесен Татко. Ако вие не им простувате на луѓето, ниту вашиот Татко ќе ви ги прости вашите престапи“ (Матеј 6:14-15).

Во молитвата постои врска помеѓу она што го прави Бог и она што вие го правите. Не можете да добиете прошка од Бога, на пример, без да им простувате и на другите. Ако одбиете да го направите вашиот дел, вие исто така се одрекувате од Божјиот дел.

Простувањето на другите е ослободување од синџирите на непростувањето. „Извини“ понекогаш е најтешкиот збор за кажување, но штом ќе го кажеш, ќе се ослободиш. Не чекајте другите да ви се извинат. Вие водите и бидете први што ќе пружите рака за прошка. Овде не се работи за тоа кој греши и кој е во право, туку за живот исполнет со слобода.

9. Зборувајте ги Божјите зборови

„Добриот човек црпи добро од ризницата на доброто, а лошиот човек го црпи злото од ризницата на злото. И јас ви велам: за секој неразумен збор што ќе го кажат луѓето, ќе дадат сметка на Судниот ден. Навистина, твоите зборови ќе те оправдаат и твоите зборови ќе те осудат“ (Матеј 12:35-37).

Секој збор безгрижно изговорен ќе ве прогонува. Зборовите се моќни; сфатете ги сериозно. Зборовите можат да бидат ваш спас, но и ваш пад. Смртта и животот се во моќта на јазикот, затоа употребете ги вашите зборови паметно. Анализирајте ги зборовите што ги напуштаат вашите усни. Дали се позитивни? Или се полни со негативност и осудување? Ова е сериозна работа, затоа обрнете внимание на овој совет. Во тоа лежи разликата помеѓу спасението и проклетството овде на земјата, а камоли во сета вечност.

Да се ​​израдува друг со убави зборови и искрени совети е знак на вистинска големина. Повреда на друга душа со саркастични зборови, погледи или предлози е одвратно.

10. Ништо не е невозможно ако имаш вера

„Поради вашиот недостаток на вера. Вистина, ти велам, ако имаш вера како синапово зрно и ѝ речеш на оваа планина: „Премести се одовде таму“, таа ќе се помести и ништо нема да биде невозможно за тебе“ (Матеј 17:20).

Ако имавте малку вера, можете да поместите планини. Верата е мал збор, но моќен. Верата е да веруваш во некој поголем од себе, да веруваш во способностите што живеат во тебе и да веруваш дека со секој чекор напред го наоѓаш својот пат кон твоите соништа и цели. Со малку повеќе упорност, можеби само ќе излезете како победници.

Верата е моќна сила која ги отстранува сите пречки на својот пат!

Ако сакате да ја зајакнете својата вера, треба да омекнете внатре. За твојата вера да биде цврста како карпа, твоето срце треба да биде меко како пердув. Преку болест, несреќа, загуба и ужас, на еден или друг начин, сите ние се соочуваме со можности кои нè учат како да бидеме помалку себични и помалку осудувачки, а повеќе сочувствителни и дарежливи. Меѓутоа, само некои од нас ја совладуваат таа лекција и успеваат да станат нежни, додека други стануваат уште поостри од порано. Единствениот начин да се доближиме до Вистината е да го прошириме срцето така што тоа да го опфати целото човештво и да има простор за повеќе Љубов.

Сè додека веруваме во нашите срца дека нашите можности се ограничени, а сè повеќе сме загрижени и несреќни, ни недостасува вера. Оној кој навистина верува во Бог нема право да се грижи за ништо.

Вистинската основа на религијата не е верата, туку интуитивното искуство. Интуицијата е моќта на душата да го спознае Бога. За да се знае што всушност е религијата, мора да се знае Бог.

Не треба да се борите за тоа за да стигнете до Бога, туку треба да се борите за да се ослободите од само-направениот превез што го крие од вас.

Ништо не треба да стои меѓу тебе и Бог. Нема таканаречени чувари на моралното или религиозното водство, па дури и на вашата вера. Верувајте во вашите вредности и правила, но никогаш не ги наметнувајте на другите. Ако ги кршите срцата на луѓето, секоја верска должност што ја извршувате е безвредна. Господ и само Бог нека ви биде водич. Знајте ја Вистината, пријатели, но внимавајте да не правите површни ритуали и церемонии од вашите вистини.

11. Користете го или изгуби го

„Навистина, како кога некој, тргнувајќи на пат, ги повикува своите слуги и им го дава својот имот. На едниот му даде пет таланти, на друг два, а на третиот – на секого според неговата способност. И патувања.

Оној што примил пет таланти веднаш оди, ги користи и стекнува уште пет. На ист начин, оној со два ги стекнува другите две. Напротив, тој што примил оди, ја раскопува земјата и ги крие парите на мајсторот. 

По долго време дојде господарот на тие слуги и ги праша за сметка. Оној што ги примил петте таланти му пришол и ги донел другите пет, велејќи: „Господару! Ми даде пет таленти. Еве, ги стекнав другите пет таленти!’ Господарот му рекол: „Ти си достоен, добар и верен слуга! Ти беше верен во малку, ќе те поставам над многумина! Влезете во радоста на вашиот господар!’ Оној со два таленти пријде и рече: „Господару! Ми даде два таленти. Еве, ги стекнав другите два таленти!’ Господарот му рекол: „Ти си достоен, добар и верен слуга! Ти беше верен во малку, ќе те поставам над многумина! Влезете во радоста на вашиот господар.’ 

А тој што добил еден талент пријде и рече: „Господару! Те знаев: ти си строг човек, жнееш каде што не си посеал и купуваш каде што не си тревел. Па се исплашив, си отидов и го скријав твојот талент во земја. Еве го твоето!’ А господарот му рече: „Злоб и мрзлив слуга! Ти знаеше дека жнеам таму каде што не сум посеал и купувам каде што не тревел! Значи, требаше да ги депонираш моите пари кај благајната, а јас ќе ги извадев моите пари со добивките по моето враќање. „Земете му го талентот и дајте му го на оној што има десет. Навистина, на кој има, ќе му се даде повеќе, нека има изобилство, а на кој нема, ќе му се одземе и она што го има.“ (Матеј 25:14-30).

Секој од нас е обдарен со одредена дарба или природен талент што бара употреба. Ако не успеете да го користите, тогаш ќе го изгубите.

Што и да правите, не се споредувајте со некој кој изгледа како да има тони таленти. Искористете го оној што го имате и развијте го. Ја претставува вашата лична сила и како мускул, најдобриот начин да развиете сила во вашиот живот е да ја искористите.

И затоа, користете го во секоја прилика – и на тој начин никогаш нема да го изгубите.

Вие всушност ќе ја подобрите вашата позиција и ќе станете лидер во избраната област на активност.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

12. Љубовта победува се

„Учителе, која е најголемата заповед во Мојсеевиот закон?

„Сакај го Господа, својот Бог, со сето свое срце, со сета своја душа и со сиот свој ум!

„Тоа е првата и најголема заповед“.

„Втората, подеднакво важна, е: „Сакај го својот ближен како себеси!“

„Сите други заповеди и сите барања на пророците произлегуваат од тие две заповеди.

Матеј 22:36-40

„Ако некој те принуди да поминеш една милја, оди две со него. Кој од вас сака нешто, дајте му! И не се одвраќај од оној што сака да му позајмиш“.

„Сте слушнале дека е кажано: Сакај го својот ближен и мрази го својот непријател. И јас ви велам: Сакајте ги своите непријатели, молете се за оние што ве прогонуваат, за да бидете синови на вашиот Татко, кој е на небесата, зашто Тој прави неговото сонце да изгрева врз лошите и добрите, и да врне дожд врз праведниците и неправедни. Затоа што ако ги сакате оние што ве сакаат, која е вашата награда? Да не го прават истото цариниците? А ако се поздравуваш само со браќата, што правиш особено? Зар не го прават истото незнабошците?”

„Затоа, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко!“ ( Матеј 5:41-48).

Големиот светец и мистик Руми рекол: Животот без љубов не е живот. Не прашувајте се каква љубов да барате: духовна или материјална, божествена или световна… Поделбите водат само до нови поделби. Љубовта нема етикети, нема дефиниции. Тоа е она што е, чисто и едноставно. Љубовта е вода на животот. А човек кој сака е огнена душа. Универзумот се врти поинаку кога огнот ја сака водата.

Лесно е да се сака совршен Бог, беспрекорен и безгрешен каков што е. Многу е потешко да се љубат другите човечки суштества со сите нивни несовршености и маани. Запомнете, можете да знаете само она што сте способни да го сакате. Без љубов нема мудрост. Ако не научиме да сакаме сè што Бог создал, нема да можеме вистински да го сакаме или да го запознаеме Бога.

Железара Џајми Комерц

Сите ние сме создадени според Неговиот лик и подобие, но сепак сите сме создадени различни и единствени. Нема двајца исти луѓе. Нема две срца кои чукаат во ист ритам. Ако Бог сакаше сите да бидеме исти, ќе не создадеше на тој начин. Затоа, непочитувањето на различностите и наметнувањето на сопствените мисли на другите е исто што и непочитувањето на светоста на Божјиот план.

Куќата на срцето, во која не допираат зраците на божественото сонце, е темна и осамена, мрачна е и запуштена, вратата е затворена. Дојди! Стани од темнината на твоето срце!

Подготви: Дарио Дуишин Џуниќ