10 работи што една жена треба да ги знае за машкиот мозок: Последното е неочекувано!

human brain 1048 2626 696x398

Машкиот мозок неверојатно варира во текот на животот и претставува спротивна слика на вообичаеното мислење дека мажите имаат само секс на ум…

1. Мажите сакаат стабилност

Обично се вели дека жените се тие кои сакаат да се смират, додека мажите сакаат да дивеат и да се забавуваат цел живот.

Меѓутоа, по триесеттата година, мажите се пред се фокусирани на работата и грижата за семејството.

Секако, некои мажи потешко се врзуваат од другите…

2. Кој е шефот?

Нестабилна хиерархија може да предизвика вознемиреност кај многу мажи.

Јасно дефинираниот синџир на команда, како оној што се практикува во војската или на поголем број работни места, го намалува нивото на тестостерон и ја намалува агресијата кај мажите.

3. Татковството ги менува хормоните

Мозокот на мажот станува особено подготвен за соработка во месеците пред да стане татко.

Во овој период кај мажите се случуваат хормонални промени – се зголемува нивото на пролактин, а се намалува нивото на тестостерон, што го поттикнува однесувањето на родителите.

4. Постариот машки мозок е – кул

Мажите се натпреваруваат за жени и статус кога се помлади, а во подоцнежните години соработката и дружењето доаѓа до израз.

Неколку студии дури покажаа дека постарите мажи не се заинтересирани за натпревари од кој било вид.

Наместо тоа, тие се повеќе фокусирани на врските и подобрувањето на заедницата во која живеат.

5. Татко и игра – одлична комбинација

Специфичниот начин на играње на татковците и децата (спонтаност, задевања, итн.) може да им помогне на децата да научат подобро, да бидат сигурни и подготвени за реалниот свет.

Исто така, татковците кои играат активна улога како родители имаат пониско ниво на тестостерон, што ги прави постабилни и позадоволни членови на општеството.

6. Одбрана на територијата

Една од машките работи, ако зборуваме во однос на еволуцијата, е одбраната на територијата.

Иако жените имаат и посесивна страна, мажите можат да станат насилни кога некој им се заканува на нивниот љубовен живот или територија.

7. Зјапањето во жени е неизбежно!

Тестостеронот го „оштетува“ делот од мозокот одговорен за контрола на импулсите, а мажите имаат шест пати повеќе од него од жените.

Ова ќе објасни зошто мажите зјапаат во жените – тоа се случува автоматски, а доказ е тоа што многу често забораваат на жена кога таа е надвор од нивниот вид.

8. Фокусирани на решенија

Иако повеќето студии покажуваат дека жените се почувствителни од мажите, тоа не е сосема точно.

Машкиот мозок реагира на ист начин кога некој е во стресна ситуација или во неволја.

Сепак, мажите повеќе ќе се грижат како да го решат проблемот отколку да бидат рамо за плачење.

9. Чувствителни на осаменост – животот со жена им е терапевтски

Осаменоста повеќе ги погодува мажите отколку жените, бидејќи тие се помалку подготвени за социјални контакти и за создавање нови пријателства.

Поради ова, животот со жена е всушност многу корисен и, на одреден начин, терапевтски.

10. Поемотивни се!

Мажите имаат многу посилни емоционални реакции, но само пред да станат свесни за своите чувства.

Имено, мажите учат да ги кријат своите емоции, бидејќи повеќето култури веруваат дека само мекотелите покажуваат емоции.