20 фантастични совети од Михаил Ефимович Литвак

psychiatrists

Михаил Ефимович Литвак е лекар, психотерапевт и меѓународно признат психијатар.

Тој беше првиот што разви и употреби систем за решавање конфликти наречен психолошко аикидо.

„Кога мажот нема ништо добро да каже за себе, а сака да каже нешто, ќе почне да зборува лошо за другите луѓе“.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Онаму каде што има повеќе од една личност, секогаш ќе има конфликт. Секој ден мораме да даваме или слушаме аргументи и колку повеќе општествени улоги имаме – толку повеќе „материјал“ за дискусија. Честопати овие дискусии не се конструктивни, туку се претвораат во вистински тепачки и предизвикуваат сериозни „психички повреди“. Но, дали ни треба?

Аикидо борачот паѓа во правецот што го турка непријателот. Во исто време, тој го влече противникот со себе – користејќи ја силата на противникот. На истото се заснова и принципот на психолошко аикидо – ако сте турнале од височина, односно сте наметнале пад, тогаш првично ќе амортизирате, обидувајќи се да ги отстраните последиците од туркањето, па дури потоа ќе застанете на нозе.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Психолошкото аикидо наликува на балансирање на топка – балансирање пред агресија. Будистите велат дека на овој начин го ослабуваме отпорот.

Едноставната тишина има ефект на ладна вода (ладен туш). Додека противникот ни грицка, ние внимателно го гледаме и слушаме. Оставете ги да се изладат.

Ако едната страна во конфликтот се однесува мудро, другите ќе се чувствуваат помирни. Затоа ви предлагаме да се обидете да ја усовршите уметноста на психолошко аикидо – на овој начин ќе се зачува вашето здравје и смиреноста на вашите најблиски (дополнителни совети на дното на текстот!)

Никој никого не отфрла, но некои луѓе одат напред, а други заостануваат. Оној што заостанува се смета себеси за отфрлен.

Ако мислите дека сте добра личност, зошто ви е потребно и другите да го мислат истото за вас?

Правете што сакате и не барајте дозвола. Нема да го добиете!

Показателите за духовната зрелост се способноста за љубов и способноста да се справите со осаменоста. Најдобрите работи ги правиме кога сме сами.

Незрелиот човек често има знаење, но не знае како да го примени. Зрелата личност има знаење и знае како да го примени. Затоа, незрелата личност ги критикува другите, а зрелата личност дејствува.

Не знам кој е патот до успехот. Но, јас го знам патот до неуспехот – тоа е желбата да им се допадне на сите.

Нема машка или женска логика. Постои само способност или неможност да се размислува правилно.

baner portland horizontalen

 

Категорија: Психологија