Џенерал Електрикс се распаѓа со сијалицата, нејзиното најиконографско достигнување

“Џенерал електрик” се ослободува од сијалицата, најкористен производ на 125-годишното постоење на ГЕ.
Откривајќи ја патеката на ГЕ, новиот извршен директор Џон Фланери рече дека компанијата ќе се фокусира на нејзините бизниси за здравје, енергија и воздухопловство. Осветлувањето не го направи сечењето дел од иднината на ГЕ.
Самата вест не е шок: Компанијата во јули објави дека бара да го продаде својот бизнис за осветлување. Осветлувањето е далеку од најмалата поделба на GE, што претставува нешто помалку од 2% од вкупниот приход на компанијата. И продажбата на сијалица досега падна за 66% оваа година.

Сепак, GE (GE) без светилки се чувствува како AT & T без телефонска услуга, Кемпбел без супа од домати или ГМ без Шевролет.
Светлосни сијалици “и ГЕ: Преплетена историја

Томас Едисон ја измислил првата комерцијално издржлива ламба со сијалица во 1879 година. Една година подоцна ја основал компанијата “Лампа на Едисон” и почна да продава светилки. До 1890 година, Едисон ја консолидирал Едисон ламбата со повеќето од неговите други бизниси под Едисон Џенерал Електрик, а во 1892 година се спои со Томсон-Хјустон Електрик Компани за да го формира ГЕ сите знаеме.
Потоа следеа сијалички, како и иновациите кои го подобрија пронајдокот. Во 1892 година, ГЕ почнала да пумпа за машини, наместо да ги фрла. Во 1906 година, инженерот на GE, Вилијам Кулиџ, ја развил модерната сијалица со долготрајна и супер-светла волфрамска нишка – подобрување кое ГЕ го комерцијализирал во 1911 година.
Поврзани: ГЕ ја намалува својата дивиденда само втор пат од депресијата
До 1935 година, сијаличките на ГЕ беа доволно светли за да ја осветлат првата ноќна игра на Големата лига во бејзбол, играна во Синсинати. ГЕ измислил флуоресцентна сијалица во 1938 година, халогена светилка во 1959 година и ЛЕР во 1962 година.
ГЕ направи неодамнешни достигнувања исто така. Во 2001 година, таа воведе GE Отвори светилки кои филтрираат жолто светло за да произведат повеќе природно осветлување. И во 2010 година, таа го произведе својот прв паметен LED сијалица која се поврзува на интернет.
Кога ГЕ ќе ја осветли својата поделба за осветлување, потег закажан за следната година или 2019 година, тоа ќе биде првпат сијалицата да не е дел од ГЕ откако беше измислена ебамската работа.
Што не е во ред со светилки
Значи, зошто сега ги отвориле светилките? Пазарот е затемнување, така да се каже.
Бизнисот беше во подем помеѓу 2007 и 2014 година, кога клиентите купија скапи LED светилки за да ги заменат своите неефикасни загадувачи.
Но, има проблем со креаторите на сијалиците како ГЕ: LED диодите трае со децении. Без потреба да ги заменат, дното паднаа надвор од пазарот. Цените – и приходите – почнаа да растат.
Поврзани со: ГЕ сака да го исклучи својот иконски бизнис со сијалица
Прашата, конечно, се чини дека се решава, а аналитичарот за осветлување на IHS Џејми Фокс во еден неодамнешен извештај изјави дека очекува оваа година да се врати на пазарот на сијалица.
ГЕ се согласува и всушност има високи очекувања за нејзиното осветлување. Компанијата соопшти во понеделникот дека очекува продажбата на сијалица да расте со скромни 5%, а профитот да се зголеми за 15% следната година.
Но, тој пораст во голема мера ќе го поттикне Тековниот, еден милијарда долари ГЕ бизнис кој продава системи за LED осветлување на бизниси. ГЕ планира да ја задржи тековната откако ќе ја продаде својата поделба на потрошувачите (купувачот допрва треба да се појави).
Во своето претставување до инвеститорите во понеделникот, ГЕ рече дека неговата иднина ќе се фокусира на бизниси со силен раст, предвидливост и генерирање на пари. Ниту една од овие не се однесува на светилки.

Повеќе