Шведска постепено се префрла на работен ден од шест часа во обид да ја зголеми продуктивноста и да ги направи луѓето посреќни, пишува британскиот Независен

Работниците во земјата веќе живеат со оваа промена која има за цел да биде повеќе работа за помалку време и да се обезбеди  луѓето да имаат доволно енергија за да уживат во приватниот живот, според порталот Science Alert.

Центрите на производителот на јапонски автомобил Тојота во Гетеборг, вториот по големина град во Шведска, го направија ова поместување дури и пред 13 години, благодарение на кои, како што велат од компанијата, работниците се  посреќни и со зголемен профит во текот на овој период.

И Filimundus компанијата, која развива апликации за мобилни уреди, воведе минатата година, шест-часовен работен ден.

“Работа со осум часови не е толку ефикасна како што мислат некои луѓе. Да останете фокусирани на одредена задача во осум часа е голем предизвик “, рече директорот Filimundusa,  Линус Фелт  додава дека работниците на работното место не им  е дозволено да ги користат социјалните мрежи а состаноците  се сведени на минимум.

Шест-часовен работен ден, според неговата проценка, е со цел за да се обезбеди  луѓето да имаат доволно енергија за приватните обврски кога тие ќе го напуштат работното место, што е тешко да се постигне на работниот ден од осум часа во која работниците се исцрпени до степен дека приватниот живот на голем број на вработени се користат исклучиво за одмор.

 

 

 

Се очекува дека до крајот на 2018 година, шведската влада да донесе закон со кој ќе се уредат со закон .. Се разбира распоред со тоа ќе се зголеми на месечна izjenačila платата со тоа кога се работи 8 часа на ден.
Според порталот наука Alerta, лекарите и медицинските сестри во некои болници во Шведска, исто така, се префрли на шест-часовен работен ден, додека во старечки дом во Гетеборг претходно оваа година го направија промени.

Повеќе