НА САМИТОТ НА НАТО МАКЕДОНСКАТА ,,ЛИДЕРСКА“ ТРОЈКА СТАВЕНА ВО МАГАРЕШКА КЛУПА

НА САМИТОТ НА НАТО МАКЕДОНСКАТА ,,ЛИДЕРСКА“ ТРОЈКА СТАВЕНА ВО МАГАРЕШКА КЛУПА

Напиша Горазд Русоклија на својот фб профил.

На самитот на НАТО, небитно каде, македонската ,,лидерска“ тројка беше ставена во магарешка клупа.

Тројката чула за игри, леб и вино, па нудат игри со народни пари со кои може да се купи барем малку леб.

Игрите, лебот и виното, не го спасиле Рим.

Мојата порака не е до нив туку до нас.

НАТО и ЕУ не даваат ништо никому, а земаат, земаат многу, некогаш го земаат и самиот живот.

Само ние, со образование, со многу работа и со многу љубов едни кон други и кон Македонија, можеме нашите животи да ги направиме убави, достојни за секој од нас.

За тројката, додека седи во магарешка клупа, еве една песничка да си ја научат напамет, ако можат.
.
.
Пачија школа
Писац: Јован Јовановић Змај

Јесте л’ чули, кумо,
Верујте, без шале –
Отвара се школа
За пачиће мале.

Тако је и било,
Верујте, без шале –
Отворила се школа
За пачиће мале.

Сви пачићи дошли,
На скамијам’ стоје;
Стари патак метно
Наочаре своје.

Све их је уписо
У каталог, мале,
Па их је прозиво –
Верујте, без шале.

Па се онда шето
С озбиљношћу крутом;
Учио их, учио
И књигом и прутом.

Учио их, учио
Од среде до петка,
Ал’ се нису одмакли
Даље од почетка.

Није било успеха
Учитељском труду,
Цела мука његова
Остаде залуду.

Ништа више не научи
Пачурлија та,
Него што је и пре знала:
Га, га, га, га, га!

НА САМИТОТ НА НАТО МАКЕДОНСКАТА ,,ЛИДЕРСКА“ ТРОЈКА СТАВЕНА ВО МАГАРЕШКА КЛУПАНа самитот на НАТО, небитно каде,…

Posted by Gorazd Rosoklija on Thursday, 12 July 2018

Повеќе