ВМРО-ДПМНЕ: Оваа власт има за цел само да ги натрупа своите банкарски сметки преку брутален грабеж на државата и народот

ВМРО-ДПМНЕ: Оваа власт има за цел само да ги натрупа своите банкарски сметки преку брутален грабеж на државата и народот Криминалната и одродена власт има само една цел, а тоа е да ги натрупаат сопствените банкарски сметки преку брутален грабеж на државата и народот. Половина од мандатот го потрошија на криминал, милионски тендери во четири очи и распродажба на националните интереси. Зоран Заев е единствениот премиер во Европа кој е аболициран четири пати за криминал. Еднаш за „Глобал“ во висина од 8 милиони евра, вторпат за случајот „Поткуп“ познат во…

Владата ги усвои нацрт-амандманите, на потег Собранието

Владата ги усвои нацрт-амандманите, на потег Собранието Владата ги усвои нацрт-амандманите на Уставот на Република Македонија и ги достави до Собранието, а оттаму веќе ја закажаа пленарната седница на 1 декември, додека седницата на собраниската Комисија за уставни прашања ќе ја започне својата работа на 7 ноември. Од Кабинетот на претседателот на Собранието на Република Македонија вчера соопштија дека по проверката, нацрт текстот на амандманите ќе биде испратен до сите пратеници. Два од нацрт-амандманите се однесуваат на замена на зборот Република Македонија со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во…

Митровденска задушница – спомен за починатите

  Митровденска задушница – спомен за починатите Православните христијани денеска ја одбележуваат Митровденската задушница во знак на сеќавање на починатите. Црквата пропишала посебни денови – задушници, четирипати годишно, кога верниците се молат за покој на душите на починатите. Задушница е секогаш в сабота, ден кој црквата го одредила за помен и молитва за упокоените. На Задушница се оди во црква каде што се служи литургија и парастос. На овој ден се посетуваат гробиштата каде што со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино се изразува помен за починатите. На Задушница верните даваат милостина на сиромашните во…

Рамковниот договор се израмни со документите од Илинден, АСНОМ и 8. Септември

За Манифестот на АСНОМ нема место во Преамбулата на Уставот, ама има место за Охридскиот рамковен договор. Првото Заев го оправда, повикувајќи се на Преспанскиот договор, кој предвидува да нема непријателски индикации или други претензии кон Грција. А токму тоа, според Заев стоело во Манифестот – документ кој инаку е темел на македонската државотворност. А пред само три дена, Заев на прашање на Алфа одговори дека во Преамбулата ќе бидат потврдени одлуките на АСНОМ, кои ги содржат државотворноста, самобитноста, слободата…сите запишани во основата на Манифестот. Ама сега одлучи да го…

СВЕТСКА БАНКА: МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ ДУРИ ЗА 60 ГОДИНИ

Со 30 милиони евра од Светската банка во наредните четири години ќе се подобрува пазарот на трудот и ќе се градат нови градинки и центри за социјална вклученост. Според анализите, детето родено денеска ќе има 60 години кога ќе го достигнеме европскиот просек на економски стандард. Затоа идниот просперитет на земјата зависи од тоа колку ќе биде способна да продуцира квалитетен човечки капитал. „Во просек младите во регионот на Западен Балкан до 18 годишна возраст поминуваат 12,4 години во училиште. Сепак, стекнатото образование за овој период е еднаков на само…

Не може варвари да ми продаваат цивилизација

Поминаа две недели од кобниот 19 октомври, ден кога Собранието ја укина демократијата. Македонија и дефинитивно стана протекторат на „длабоката држава“. Октроираната власт врши прогон на неистомисленици. Европската Унија, таа лажна и лицемерна колепка на демократски вредности, даде амин за користење „балкански методи“ на малтретирање, притисоци и уцени. Македонскиот народ, неговиот идентитет, историја, култура и традиција се ставени во модерната гасна комора за нов софистициран геноцид. Поминаа две недели од кобниот 19 октомври, кога Собранието го одзеде суверенитетот од рацете на народот. Меѓународната изопачена моќ преку своите октроирани послушници мирно…