Власта сака амандманите за уставните измени да ги протне во Уставот без јавен пренос на уставната комисија на собранискиот канал

Денешната комисија за амандманската расправа за нацрт амандманите со кој ќе бидат дел од Устав на Македонија власта реши да се води расправата без да се емитува на Собраниски канал за да може јавноста да слушне и виде за што всушност збор  Темата е од највисок национален интерес и истата е неопходно да ја слушне дебатата за амандманите јавноста во Македонија?

Образложението кој го даде Талат Џафери беше дека со оглед дека биле повикани дел од медиумите, Деловникот му дозволувал седницата да ја води без јавен пренос.

За таквата ОДЛУКА на власта, ВМРО-ДПМНЕ веднаш побара 1 час пауза и имаше прес кој во прилог го имате во продолжение.

ВО ЖИВО: Никола Мицевски за седницата за уставни амандмани

ВО ЖИВО: Никола Мицевски за седницата за уставни амандмани

Posted by DW на македонски on Wednesday, 7 November 2018

Вакво непочитување на јавноста за суштински и најбитни теми за нацијата досега не е видено.

Очигледно дека власта сака колку што е можно тихо да помине нашето преименување на името без разлика дали народот тоа го отфрли на референдумот кој помина, и на сила продолжува да го тера процесот со уставните измени кој во најмала рака е против Уставен и против законски чин и грубо прекршување на Уставот и законите но и кривично дело од страна на пратениците кој и против неуспешниот референдум одат спротивно на народната волја и прават кривично дело со тоа.

www.media24mk

Повеќе