Кинески научници откриле материја која е потенка од влакно но посилна од челик

Кинески научници откриле супер материја која е потенка од влакно но посилна од челик, пишува Anadolu Agency (AA).
Истражувачи од Институтот за керамика, од кинеската академија на науките во Шангај објавиле дека супер материјата настанала за време на конверзија на графин цефките во стабилна клеточна структура како што е дијамантот.
Со оглед на тоа дека е отпона на топло, се претпоставува дека во иднина би се користела за заштита на оклопните возила.
Ова истражување е објавено во магазинот „Advanced Material“

Повеќе